Ιδέες για να αναμειγνύεις ξένες κουζίνες στη μαγειρική σου

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Κάθε χώρα έχει διαφορετική παράδοση και διαφορετικές συνήθειες σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας από αυτούς είναι η μαγειρική. Η Ελλάδα έχει αρκετά ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών, μιας και η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει έναν πλούτο από τρόφιμα με θρεπτικά και νόστιμα συστατικά.

Γεύσεις από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα και Τουρκία στο πιάτο σου.

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες, οι οποίες κρύβουν τα δικά τους διατροφικά και μαγειρικά μυστικά. Σε ορισμένες, οι συνταγές μοιάζουν φαινομενικά παρόμοιες, όμως μην ξεγελιέστε, κάθε χώρα έχει τη δική της λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, στην τουρκική κουζίνα χρησιμοποιούνται πολύ τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Ο κιμάς, το γιαούρτι και τα σιροπιαστά γλυκά, έχουν επίσης την τιμητική τους. Τέλος, οι Τούρκοι μάγειρες πολλές φορές φτιάχνουν τυλιχτά φαγητά. Αν θες να φτιάξεις ένα φαγητό που να θυμίζει Τουρκία, μια καλή ιδέα θα ήταν να φτιάξεις ντολμαδάκια ρυζιού με λεμόνι και αρωματικά, τα λεγόμενα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Στην ιταλική κουζίνα πάλι, είναι αρκετά δημοφιλείς οι σάλτσες. Είτε σάλτσα καρμπονάρα, είτε σάλτσα ναπολιτάνα, είτε λιωμένα τυριά. Επομένως, ένα ωραίο πιάτο που θα σάς θυμίσει Ιταλία, είναι μια μακαρονάδα ‘’pasta al burro e parmigiano’’, μακαρόνια δηλαδή με την βαριά ιταλική σάλτσα alfredo. Ένα gelato (=παγωτό) τώρα που έβαλε και ζέστη, θα ήταν το ιδανικό επιδόρπιο.

Αν σάς αρέσει το κινέζικο, τότε θα μπορούσατε να φτιάξετε σούπα λαχανικών, με καυτερά μπαχαρικά. Ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα πιάτο, θα ήταν η σούπα καλαμποκιού, με καλαμπόκι, κρεμμύδι, κοτόπουλο και μπαχαρικά, όπως κάρυ, τζίντζερ και πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε όσα λαχανικά θέλετε, επιπλέον.

Η Γαλλία φημίζεται για τα γευστικά φαγητά της, και οι Γάλλοι για τις συζητήσεις τους περί γεύσης και μαγειρικής. Μιας και η χώρα αυτή είναι γνωστή για τα πολλά είδη τυριών της, μια συνταγή που θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, είναι λιωμένο τυρί με άσπρο κρασί και μπουκίτσες ψωμιού μέσα σε αυτό το μίγμα. Αν πάλι είστε λάτρεις των λαχανικών, τότε θα μπορούσατε να φτιάξετε το πιάτο Ratatouille. Πρόκειται για το αντίστοιχο δικό μας μπριάμ, μόνο που γίνεται με λάδι, μυρωδικά, πολύ σκόρδο και τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώση.

Τέλος, η Βρετανική κουζίνα, έχει αντλήσει τις πηγές της για τα παραδοσιακά της πιάτα από τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και την Ινδία, λόγω της μετανάστευσης. Κιμάς με κρούστα πουρέ πατάτας είναι η πρότασή μας για εσάς, και λέγεται cottage pie. Προσθέτετε το αγαπημένο σας μυρωδικό και σερβίρετε. Μια συνταγή που υπάρχει στην Αγγλία από το 1877. Και που θυμίζει ίσως κάτι από παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ και μακαρόνια.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr