Ιδέες για μια υπέροχη μέρα στο σπίτι με τα παιδιά

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Με τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, λόγω της πανδημίας, αναγκαζόμαστε για την υπεράσπιση της υγείας μας να μένουμε περισσότερες ώρες στο σπίτι. Περιορίζουμε τις εξόδους εκτός σπιτιού για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Τα σχολεία είναι κλειστά αρκετό διάστημα μέσα στο χρόνο και τα περισσότερα επαγγέλματα πραγματοποιούνται μέσω τηλεργασίας. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όλη η οικογένεια σπαταλά το περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη από παιχνίδι και εκτόνωση. Βρείτε καθημερινά νέες δραστηριότητες να απασχολήσετε τα παιδιά. Κρατήστε τα σε εγρήγορση και συμβάλλετε θετικά στην ανάπτυξή τους.

Ιδέες για ευχάριστες δραστηριότητες στο σπίτι

1) Φτιάξτε μια πίστα εμποδίων. Τοποθετήστε μαξιλάρια, καρέκλες και φτιάξτε το δικό σας αυτοσχέδιο survivor.

2) Tώρα που ο καιρός ζεσταίνει και η μέρα μεγαλώνει βγείτε μια βόλτα μέχρι το μπαλκόνι. Παίξτε μπάλα και εκτονώστε την ενέργειά σας. Φτιάξτε ένα καλάθι και στερεώστε το στο τοίχο. Θα ανυπομονείτε να έρθει το πρωί να βάλετε τα πιο πολλά καλάθια. Παιχνίδι που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους.

3) Μπείτε στην κουζίνα και κάντε την άνω κάτω. Ευχαριστηθείτε το με την καρδιά σας. Φτιάξτε ζυμαράκια και πλάστε για ατελείωτες ώρες τα δικά σας σχέδια. Εξελίξτε τις μαγειρικές σας ικανότητες φτιάχνοντας κουλουράκια, κεκάκια, πίτες κι ό,τι άλλο επιθυμείτε.

4) Φυτέψτε το δικό σας λαχανόκηπο στο μπακόνι. Με τη βοήθεια των παιδιών φτιάξτε τα δικά σας οικολογικά λαχανικά. Το παιδί θα μάθει έτσι τι χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί και θα συμβάλλει στη φροντίδα του. Ακόμα, μέσω αυτής της δραστηριότητας θα γίνει πιο υπεύθυνο.

5) Επιτραπέζια παιχνίδια. Τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών για κάθε ηλικία. Ψυχαγωγούν, ενώνουν την παρέα και λειτουργούν εκπαιδευτικά στα παιδιά.

6) Χορέψτε. Τέρμα μουσική και λικνιστείτε στο ρυθμό. Στην τελική; Φτιάξτε τη δική σας χορογραφία.

7) Κάντε κάμπινγκ στο σπίτι. Φτιάξτε τη δική σας σκηνή από σεντόνι και καρέκλες. Έχετε πλέον το δικό σας προσωπικό χώρο που θυμίζει και καλοκαίρι.

8) Συλλογή lego. Με τις ώρες τα παιδιά μπορεί να φτιάχνουν τις δικές τους κατασκευές με τουβλάκια lego. Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα έργα θα γίνουν.

9) Διαγωνισμό παζλ. Φτιάξτε όσα περισσότερα παζλ μπορείτε. Ξεκινήστε από αυτά με τα λιγότερα κομμάτια κι φθάστε μέχρι ότου αντέξετε.

10) Στραφείτε προς τη φυσική επιστήμη. Κάντε κάθε μέρα από ένα διαφορετικό πείραμα. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν στη θέα των χημικών αντιδράσεων.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…