Ιδέες για γλυκά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (Μέρος Α)

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν χαρά, ευτυχία, γιορτινό πνεύμα αλλά πάνω από όλα  κρύβουν μέσα στους γεύσεις. Ας κάνουμε μια αναδρομή στις πιο γνωστές γλυκές γεύσεις από χώρες τις Ευρώπης για να κοσμήσουμε το γιορτινό μας τραπέζι.

Γερμανία – Lebkuchen: Ένα είδος μπισκότου με τζίντζερ φτιαγμένο με μέλι, μπαχαρικά και συνήθως καλυμμένο με γλυκό γλάσσο.

idees_gia_glyka_gia_to_xristougenniatiko_trapezi

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Γλάσο:1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 2-3 κ.σ. γάλα 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το μέλι, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, την σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.

Προσθέτετε το κρύο μείγμα μελιού και  αυγού στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ζύμη. Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C και επικαλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια αλευρωμένη και φτάστε τη σε πάχος περίπου 1/4 ίντσας. Κόψτε την ζύμη στο σχήμα που θέλετε και τοποθετήστε τα στο ταψί ψησίματος. Ψήστε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ χρώμα. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν πλήρως.

ΙταλίαΠανετόνε: Ένα γλυκό ψωμί γεμάτο με καραμελωμένα φρούτα και σταφίδες, παραδοσιακά απολαμβάνεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Συνταγή για το Πανετόνε:

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι φλούδα πορτοκαλιού, κιτρόνι κλπ.
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
  • 3 αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι (7g) ξηρή μαγιά

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαλακό βούτυρο, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα μαγιάς στο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.

Προσθέστε και τις σταφίδες στο ζυμάρι. Ζυμώστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε το με ένα υγρό πανί και αφήστε το να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του.

Ζυμώστε την ζύμη και μεταφέρετέ το σε ένα καλούπι για πανετόνε ή έναν κύκλικο ταψί για κέικ επενδυμένο με χαρτί ψησίματος. Αφήστε το ζύμη να φουσκώσει ξανά για 1 ώρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C και ψήστε το πανετόνε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Γαλλία – Κορμός μπισκότο (Bûche de Noël): Ένα γλυκό σε σχήμα κορμού που συνήθως αποτελείται από σοκολατένιο μπισκότο σε ρολό και γεμιστό με κρέμα, συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

idees_gia_glyka_gia_to_xristougenniatiko_trapezi

Συνταγή για το κέικ:

·       4 μεγάλα αυγά, ·       3/4 φλιτζάνιου ζάχαρη·       2 κουταλιές σούπας σκόνης κακάο·       1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας·       1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι·       1/2 φλιτζάνι αλεύρι τούρτας·       Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

 Για τη γέμιση:    1 φλιτζάνι κρέμας    2 κουταλιές σούπας ζάχαρη    1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας Για το γλάσσο:    1/2 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο    2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη    3 κουταλιές σούπας ακατέργαστης σκόνης κακάο    2-3 κουταλιές σούπας βαρέως κρέμας    1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες:

Προετοιμασία του Κέικ:   Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C). Λαδώστε ένα ταψί τύπου jelly roll (10×15 ίντσες) και επικαλύψτε το με χαρτί ψησίματος. 

Μίγμα Κέικ:Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να γίνουν αχνά και παχύρρευστα. Προσθέστε τη σκόνη κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.Σε ένα άλλο καθαρό μπολ, ανακατέψτε τα ασπράδια μέχρι να πάρουν μια μαλακή υφή. Σταδιακά προσθέστε τα υπόλοιπα 1/4 φλιτζάνι ζάχαρης και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να πάρουν μια σταθερή δομή.Απαλά ανακατέψτε τα χτυπημένα ασπράδια στο μίγμα των κρόκων μέχρι να ενσωματωθούν. Πασπαλίστε το αλεύρι τούρτας πάνω από το μίγμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να εξαφανιστούν οι γραμμές.Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και διανείμετέ το ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να αναπηδήσει το κέικ όταν το αγγίζετε ελαφρά.

 Αναδίπλωση του Κέικ:Αφού ψηθεί, αμέσως πασπαλίστε την επιφάνεια του κέικ με ζάχαρη άχνη. Αναστρέψτε το κέικ πάνω σε ένα καθαρό πανί κουζίνας που έχει πασπαλιστεί με περισσότερη ζάχαρη άχνη.Αποκολλήστε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος. Ενώ το κέικ είναι ακόμη ζεστό, αναδιπλώστε το από τη μικρή πλευρά μαζί με το πανί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς ενώ είναι αναδιπλωμένο. 

Προετοιμασία της γέμισης:Χτυπήστε τη κρέμα με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει σφιχτή. Συναρμολόγηση της Buche de Noel:Απαλά ξεδιπλώστε το κέικ και απλώστε την χτυπημένη κρέμα ομοιόμορφα πάνω στο κέικ, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο. Απαλά αναδιπλώστε ξανά το κέικ χωρίς το πανί. Τοποθετήστε το με την άκρη χωρίς ρολό. 

Προετοιμασία του γλασσού:Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μαλακό βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο και χτυπήστε μέχρι να αναμιχθούν. Προσθέστε τη κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. 

Επικάλυψη της Buche de Noel:Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώστε στο ρολό κέικ το σοκολατένιο γλάσσο, δημιουργώντας μια υφή που να μοιάζει με φλοιό δέντρου. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε την εμφάνιση του φλοιού δέντρου στο γλάσσο. 

Διακόσμηση:Διακοσμήστε με ζάχαρη άχνη ώστε να μοιάζει με χιόνι και χρησιμοποιήστε πρόσθετα διακοσμητικά όπως μαρσιπαν ή φρέσκα φρούτα για να διακοσμήσετε το Yule Log σας. 

Ψύξη:Βάλτε το Buche de Noel στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρετε. Κόψτε και απολαύστε το.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.