Ιδανικές τροφές για καταπολέμηση της κατάθλιψης

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη. Χαρακτηρίζεται από την κακή διάθεση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, την αισθητή απώλεια βάρους ή αύξηση του βάρους, την κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τις αρνητικές σκέψεις, με τα συμπτώματα να διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θεωρείται απειλητική για τη ζωή, καθώς ο πάσχων ενδέχεται να ταλαιπωρείται από αυτοκτονικές σκέψεις.

Αιτίες που προκαλούν την κατάθλιψη

Μια παραδοσιακή προσέγγιση των υποκείμενων αιτιών της κατάθλιψης (monoamine theory) υποδεικνύει ότι η ψυχική διαταραχή προκύπτει λόγω χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο. Τα δισεκατομμύρια νεύρα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Μια σημαντική κλάση νευροδιαβιβαστών είναι οι μονοαμίνες (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.α.), οι οποίες ελέγχονται από ένα ένζυμο που ονομάζεται μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ). Στα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη, τα επίπεδα της μονοαμινοξειδάσης είναι συχνά ανεβασμένα.

Σημαντικός είναι ο όγκος επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η καλή ψυχολογία αποτελεί παράγοντα προστασίας από σωματικές ασθένειες. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Τροφές που υπάρχουν (ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν) σε κάθε σπίτι, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζουμερή τομάτα, επηρεάζουν θετικά τη «χημεία» του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενισχύοντας τις άμυνές του ενάντια στην κατάθλιψη. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση σημαντικής ποσότητας λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 62%.

Αρκετά προϊόντα της φύσης, όπως το μήλο, τα μούρα, το σταφύλι, το κρεμμύδι και το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικά συστατικά που μπλοκάρουν το ένζυμο ΜΑΟ ώστε να μην «κατατρώει» τους πολύτιμους νευροδιαβιβαστές. Αντίστοιχη επίδραση παρατηρείται και από μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η ρίγανη, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία μέσω της διατροφής, πρέπει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να φτάνει τις 7 μερίδες ημερησίως.

Επιλέγετε “έξυπνους” υδατάνθρακες για μια πιο ηρεμιστική επίδραση

Η σύνδεση μεταξύ των υδατανθράκων και της ψυχικής διάθεσης έχει αποδειχτεί επιστημονικά μέσω της δράσης της σεροτονίνης. Αν ένα άτομο έχει “λιγούρες” για υδατάνθρακες μπορεί αυτό να σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα της σεροτονίνης.

Μην αποκλείετε κάθε είδος υδατάνθρακα. Περιορίστε τις ζαχαρούχες τροφές και επιλέξτε “έξυπνους” ή “σύνθετους” υδατάνθρακες (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως) και όχι απλούς υδατάνθρακες (όπως τα κέικ και τα μπισκότα), μαζί με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια, τα οποία περιέχουν υγιείς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί πως άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλές τιμές σε φυλλικό οξύ, Β6 και Β12.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…