Ιδανικά σώματα: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Υπάρχουν άραγε ιδανικά σώματα και πώς μοιάζουν; Ποίες είναι οι ιδανικές αναλογίες και ποιος είναι αυτός που τις καθορίζει; Πώς νιώθει κάποιος που ενδεχόμενος να μην έχει τις ιδανικές αναλογίες;

Ιδανικά σώματα και πρότυπα ομορφιάς

Σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν και ολοένα και περισσότερες εικόνες από όμορφα, ψηλά, καλογυμνασμένα και κυρίως αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα αναδύονται στις οθόνες μας, η επιθυμία των ανθρώπων να μοιάσουν με τα απεικονιζόμενα πρόσωπα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ιδανικά φίλτρα, με υπέροχο φωτισμό, με εφέ από επαγγελματικό μακιγιάζ, έρχονται δια μαγιάς να εξαφανίσουν κάθε ατέλεια αναδεικνύοντας την πιο όμορφη εικόνα μας. Με ένα «κλικ» κάθε ψεγάδι μεταμορφώνεται σε δυνατό σημείο.


Διαβάστε ακόμη: Πώς η μόδα προβάλλει αρνητικά πρότυπα


Όταν η εικόνα δεν συμβαδίζει με τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς

Πολλές φορές οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι και γίνονται ασυνείδητα αυστηροί κριτές του εαυτού τους επειδή η εικόνα τους δεν συμβαδίζει με τα ιδανικά πρότυπα. Είναι τα παραπάνω κιλά, οι ραγάδες, οι μαύροι κύκλοι, τα κουρασμένα σώματα που τους κάνουν να νιώθουν μειονεκτικά και πως διαφέρουν από το σύνολο που μοιάζει τόσο λαμπερό.

Το ερώτημα που εύλογα θα μπορούσε να θέσει κανείς είναι γιατί να νιώθει κάποιος μειονεκτικά επειδή η εικόνα του δεν συμβαδίζει με το ιδανικό. Ίσως για κάποιους να είναι μια περίοδος χαλάρωσης, διασκέδασης και ξεκούρασης, μέρες δίχως ύπνο με καλούς φίλους και αμέτρητες νόστιμες λιχουδιές . Ενδεχομένως, η εικόνα τους, που μπορεί να μην συμβαδίζει με τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς να κρύβει στιγμές ευτυχίας, ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Ιδανικά σώματα: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Η γνώμη των άλλων για το σώμα σου… ανήκει στους άλλους

Μήπως έχεις βάλει κανένα δύο κιλάκια; Φαίνεται να έχεις αδυνατίσει αρκετά; Το χρώμα το μαλλιών σου δεν σου πάει αρκετά… σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερη. Αμέτρητα τέτοια σχόλια, η γνώμη δηλαδή των άλλων, βρίσκει αποδέκτες ανθρώπους που είναι αληθινά ευτυχισμένοι και χαρούμενοι με τα παραπάνω τους κιλά ή μετά την απώλεια αυτών και είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το νέο τους λουκ. Κάποιοι από αυτούς απλά αφήνουν την γνώμη των άλλων για τους άλλους και συνεχίζουν να απολαμβάνουν στιγμές χαράς μέσα στο σώμα τους. Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις που η γνώμη των άλλων επηρεάζει το εκάστοτε πρόσωπο, το κάνει να νιώθει ενοχικά για την εικόνα του η οποία δεν συμβαδίζει με τα ιδανικά πρότυπα.

Το σώμα του καθένα είναι ιδανικό

Το σώμα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και ιδανικό. Είναι το δικό του σώμα με τη δική του ιστορία. Ακόμη και σε μια εποχή που γίνεται λόγος για ιδανικά πρότυπα, και αναλογίες, σε μια εποχή που χιλιάδες ιδανικές και αψεγάδιαστες εικόνες αναδύονται μέσα από στις οθόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό να αποδεχθεί ο καθένας το σώμα και την εικόνα του, να την αγκαλιάσει γιατί είναι μοναδική, αποκλειστικά δική του.

Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που να προσδιορίζουν την ιδανική εικόνα και τα ιδανικά σώματα, πρόκειται απλά για μύθο! Καθένας μας όμως μπορεί να θέσει τα δικά του κριτήρια και να προσδιορίσει τι αποτελεί για εκείνον ιδανικό πρότυπο ομορφιάς, μα κυρίως να αγαπήσει την εικόνα και το σώμα του.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.