Η διαδικτυακή άμεση Δημοκρατία της Ισλανδίας

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Αυτό θα πει άμεση δημοκρατία… Η Ισλανδία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ανοιχτά το διαδίκτυο για να «συζητήσει» με τον κάθε πολίτη τη σύνταξη του νέου Συντάγματός της. Είναι η πρώτη φορά που μία ολόκληρη χώρα αποφασίζει να επικοινωνήσει με τους πολίτες της μέσω της τεχνολογίας για τόσο σοβαρά ζητήματα. Βοηθάει, βέβαια, και ότι η πλειοψηφία των σχεδόν 350.000 κατοίκων του απομονωμένου νησιού του βορρά έχει σύνδεση στο ίντερνετ και, σύμφωνα με τις μελέτες του Facebook, οι Ισλανδοί είναι οι πρώτοι στον κόσμο κατ’ αναλογία πληθυσμού στην εξοικείωση με τα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης!

Η οικονομική κατάρρευση του 2008, όταν οι τράπεζες της Ισλανδίας έχασαν μέσα σε λίγες εβδομάδες το 75% της αξίας τους (!), άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και το πόσο ανοχύρωτη είναι στους κινδύνους. Το ισχύον Σύνταγμα είναι μια πιστή… αντιγραφή του δανέζικου συντάγματος (η Ισλανδία ανήκε στη Δανία ως το 1944). Το νέο Σύνταγμα δεν θα στηρίζεται σε κανένα άλλο και γι’ αυτό η κυβέρνηση ζητά τη γνώμη των πολιτών…

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή 25 μελών, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να συνεισφέρουν μέσω Facebook, Twitter και YouTube (!) στη διαμόρφωση του Συντάγματος. Η ίδια η επιτροπή συγκροτήθηκε με ψηφοφορία από σώμα 522 υποψηφίων ενώ εργάζεται πάνω σε κείμενο πολλών εκατοντάδων σελίδων που έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις 950 τυχαία επιλεγμένων πολιτών. Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της επιτροπής μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ίντερνετ και από την σελίδα της στο Facebook, όπου κάθε Ισλανδός μπορεί να παρέμβει επώνυμα με ερωτήσεις και απόψεις.

Πρόκειται δίχως άλλο, για ένα παράδειγμα άμεση δημοκρατίας το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…