“Ice ride”: Ποδηλατοπορεία για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Χιλιάδες Έλληνες αλλά και κάτοικοι από 31 χώρες του κόσμου θα κάνουν πετάλι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου για την προστασία της Αρκτικής στη δράση της Greenpeace με τίτλο “Save the Arctic”. Το “Ice Ride” θα ξεκινήσει στη χώρα μας με ποδηλατοπορεία από το Σύνταγμα στις 17.30, η οποία και θα καταλήξει στον Μπάτη Παλαιού Φαλήρου. Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace μιλά στο flowmagazine.gr για την παγκόσμια σημασία της ποδηλατοπορείας και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική…

Απώτερος σκοπός του “Save the Arctic” είναι να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα με το κλίμα της Γης και τους πάγους της Αρκτικής και ταυτόχρονα να προωθηθεί ένας πιο βιώσιμος τρόπος ζωής… χωρίς την κερδοσκοπία των εταιρειών πετρελαίου! Ωστόσο, πέρα από την ποδηλατοπορεία, στο τέλος θα ληφθεί μια ομαδική φωτογραφία που θα ταξιδέψει παγκοσμίως εντός διαδικτύου και θα διοργανωθούν εκθέσεις φωτογραφίας που απεικονίζουν την αληθινή “εικόνα” των πάγων της Αρκτικής.

Σύμφωνα με τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική δεν είναι απλά κάτι που συμβαίνει στην “άκρη της Γης”… αλλά αφορά και την Ελλάδα. “Μελέτες έχουν δείξει οτι σε 5-10 χρόνια η κατάσταση της γης θα γίνει μη αναστρέψιμη. Ακόμα και η Νότια Ευρώπη θα κυριευτεί από ξηρασίες, καύσωνα για 60 ημέρες, πυρκαγιές, ενώ παράλληλα θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας”, συνεχίζει ο ίδιος στο flowmagazine.gr.

Οι πάγοι λιώνουν και η Γη κινδυνεύει στην πράξη…

Εάν δεν παρθούν μέτρα από την πολιτεία για να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου και οι καύσεις του πετρελαίου, οι αλλάγες στο κλίμα θα είναι δραματικές. Χωρίς τους πάγους της Αρκτικής, δεν θα υπάρχει αντανάκλαση των ακτίνων του ηλίου πίσω στο διάστημα και η υπερθέρμανση θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Όπως εξηγεί και ο Fatih Birol, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας: “Οι διορίες αρχίζουν και στενεύουν. Ανησυχώ οτι εάν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση ως προς το πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια, οι πόρτες για ένα υγιές περιβάλλον θα κλείσουν για πάντα”.

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μετρήσεις από τους δορυφόρους το 1979 μέχρι σήμερα, οι πάγοι έχουν μειωθεί κατα το 1/3 σε έκταση και κατα 75% σε όγκο, κυρίως εξαιτίας της καύσης πετρελαίου. “Κάθε χρόνο η ατμόσφαιρα γεμίζει με 30 δισ. τόνους από διοξείδιο του άνθρακα. Καίμε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, με αποτέλεσμα να πέφτουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Όταν τελειώνουν τα καύσιμα, οι εταιρείες επιστρέφουν ξανά στη διαδικασία εξώρυξης. Όλα γίνονται για την κερδοφορία των εταιρειών!”, δηλώνει ο υπεύθυνος ενέργειας της ΜΚΟ στο flowmagazine.gr.

Έτσι, η Ελληνική Greenpeace προσπαθεί να “ταράξει” τις πολιτικές των εταιρειών και του κράτους, ώστε να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα της Δανίας, δηλαδή να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση καύσης του πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε οτι μέχρι το 2050 θα μπορεί να κινηθεί μόνο μέσα από την παραγωγή καθαρής ενέργειας. “Αντί να προσπαθήσει η πολιτεία να ενισχύσει τα σπίτια, ώστε να μην απαιτείται θέρμανση με πετρέλαιο μέσα στην κρίση… βγάζει επιδοτήσεις για να “ζεσταθεί” ο κόσμος. Ούτε έχει ενισχύσει τα ΜΜΜ, ούτε έχει φτάξει ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό”, σχολιάζει ο Τάκης Γρηγορίου από το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace στο περιοδικό μας.

Αξίζει να αναφερθεί οτι στις 15 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί για φέτος η ελάχιστη ποσότητα πάγου στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα από εκείνη την ημέρα ξεκινά και η εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο.

*Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://savethearctic.org/iceride

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.