Ιατρεία διακοπής καπνίσματος: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το κάπνισμα είναι μία από τις «κακές συνήθειες» που δυστυχώς κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή κοινωνικής θέσης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το τσιγάρο προκαλεί στον οργανισμό μας μεγάλη καταστροφή, αφού φθείρει σιγά σιγά την υγεία μας και οδηγεί σε πολύ δύσκολες σωματικές αλλά και ψυχολογικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό για τους καπνιστές να καταφέρουν να το βγάλουν οριστικά από τη ζωή τους.

Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να διακόψουν το κάπνισμα; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα μόνοι σας κι όμως δεν τα καταφέρνετε; Μάλλον έχει έρθει η ώρα να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού που θα σας κατευθύνει στον καλύτερο δρόμο. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Ας δούμε πώς…

Γιατί να απευθυνθώ σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος;

Οι Έλληνες καπνιστές καπνίζουν περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους και φαίνεται να έχουν μεγάλη εξάρτηση. Στην ιδιαιτερότητα αυτή, ανταποκρίνονται άψογα τα ειδικά Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας που λειτουργούν στη χώρα μας και στα οποία τα ποσοστά διακοπής είναι πολύ υψηλά, ξεπερνώντας πολλά αντίστοιχα κέντρα της Ευρώπης.

Ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, είναι μία από της καλύτερες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να απεξαρτηθείτε από το τσιγάρο, ειδικά αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Εκεί, θα σας αναλάβουν ειδικοί γιατροί- κυρίως πνευμονολόγοι, οι οποίοι θα παρακολουθούν τακτικά την κατάσταση της υγείας σας και θα σας δίνουν τις κατάλληλες εξατομικευμένες συμβουλές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται μόνο στις δικές σας ανάγκες.

Επιπλέον, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε και άλλους καπνιστές που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς ή ακόμα και πρώην καπνιστές, με τους οποίους θα μπορείτε να ανταλλάξετε εμπειρίες και συναισθήματα σχετικά με τη δύσκολη αυτή προσπάθεια.

Ποια είναι η θεραπεία που ακολουθείται;

Η θεραπεία που προτείνεται από τον εξειδικευμένο επιστήμονα σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση χωρίς φάρμακα ή αν κριθεί απαραίτητο προτείνεται, ειδική για τη διακοπή καπνίσματος, φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσει είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, (αυτοκόλλητα, τσίχλες ή εισπνοές), η βαρενικλίνη και η βουπριοπιόνη. Όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως 3 μήνες και μπορεί να κοστίσει από 80 έως 300 ευρώ. Το κόστος αυτό δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…