Ιαπωνική κερασιά στον κήπο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η ιαπωνική κερασιά είναι το εθνικό δέντρο της Ιαπωνίας. Τα άνθη της είναι πολύ χαρακτηριστικά και είναι γνωστά παγκοσμίως. Οι ανθισμένες κερασιές αντιμετωπίζονται και σαν αξιοθέατο κάθε χρόνο όταν φτάνει η εποχή της ανθοφορίας τους. 

Πληροφορίες 

Η ιαπωνική κερασιά είναι φυλλοβόλο δέντρο ευδοκιμεί κυρίως στην εύκρατη ζώνη του βορείου ημισφαιρίου, κάτι που καθιστά το κλίμα της Ελλάδας ιδανικό. Θεωρείται το εθνικό άνθος της Ιαπωνίας και γι’ αυτό πρωταγωνιστεί ως σχέδιο σε πολλούς τομείς (ταπετσαρίες, ρούχα) αλλά είναι και αναπόσπαστο κομμάτι στις ιαπωνικές ταινίες. Πολλές από τις ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί είναι για διακοσμητική χρήση και δεν καρποφορούν. 

Χαρακτηριστικά θεωρούνται τα έντονα ροζ άνθη της ιαπωνικής κερασιάς, που εμφανίζονται πάνω στα ακόμη γυμνά κλαδιά του δέντρου και είναι ένα πολύ εντυπωσιακό δέντρο για να βάλετε στον κήπο σας. 

Το ύψος της ξεκινά από τα 7,5 μέτρα  και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9 μέτρα. Στις ίδιες διαστάσεις κυμαίνεται και το πλάτος της. Τα γοητευτικά, πλούσια άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, συνήθως μετά τον Απρίλιο. Αποτελούνται από διπλές στρώσεις  πετάλων, ενώ στηρίζονται σε πυκνά κρεμαστά μπουκέτα.

Φροντίδα

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως τα περισσότερα άνθη παράγονται όταν εκτίθεται σε πλήρη ηλιοφάνεια. Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως του ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό που θα εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Ευδοκιμεί με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και ιδανικά είναι τα πλούσια πηλώδη εδάφη με αρκετή φυσική υγρασία. 

Είναι αρκετά ανθεκτικό δέντρο και αντέχει στον παγετό και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φροντίδα της είναι, επίσης, απλή, αφού χρειάζεται λίγο κλάδεμα νωρίς την άνοιξη. 

Είναι ιδανική για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, εισόδους, κεντρικά σημεία του κήπου και μέσα σε γκαζόν, δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες και διάφορους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, μόνη της ή φυτεμένη σε συστάδες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.