Το Ιαπωνικό τσάι Matcha: Αποτοξίνωση και Αδυνάτισμα

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και αυτό οφείλεται στην κατανάλωση του matcha. Αποτοξινωτικό, αντικαρκινικό, βοηθάει στην καύση λίπους και σε πολλά άλλα.

Το matcha είναι ένα ιδιαίτερο τσάι σε μορφή σκόνης με βαθύ πράσινο χρώμα που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουλτούρα. Σε αντίθεση με τα άλλα πράσινα τσάγια που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, το matcha καλλιεργείται μόνο στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποτήρι από αυτό το τσάι ισοδυναμεί σε θρεπτική αξία με 10 ποτήρια κανονικού πράσινου τσαγιού. Περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Αντίθετα από το πράσινο τσάι, στο τσάι matcha τα φύλλα του φυτού, πριν τη συγκομιδή, σκιάζονται και αυτή η αλλαγή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη.

Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας τσάι με μια πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών από ότι το απλό πράσινο τσάι. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν έναντι των καρδιακών παθήσεων και μορφών καρκίνου, ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωσή του χαλαρώνει και ηρεμεί.

Χρήση: Διαλύστε περίπου 1 γραμμάριο τσαγιού σε ένα φλιτζάνι με 80⁰ C περίπου ζεστό νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι ή με το μίξερ του φραπέ. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό αναδευτήρα από μπαμπού. Δεν φιλτράρεται. Μπορείτε να το προσθέσετε σε χυμούς, σαλάτες, φρούτα και στο γιαούρτι. Χρησιμοποιείται συχνά και στην ζαχαροπλαστική.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.