Η ζωή των ηλικιωμένων κατοίκων στις εργατικές κατοικίες του Παρισιού

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Γιγαντιαίες δομές – κατάλοιπα μίας ουτοπικής και νεωτεριστικής εποχής της Γαλλίας – ζωντανεύουν ξανά χάρη στους κατοίκους τους, μέσα από τις ποιητικές εικόνες του Laurent Kronental.

Laurent Kronental, Souvenir dun Futur

Το project του με τίτλο Souvenir dun Futur καταγράφει τη ζωή των ηλικιωμένων κατοίκων στις εργατικές κατοικίες του Παρισιού, Grands Ensembles. Τα επικείμενα οικοδομήματα είχαν ανυψωθεί μεταξύ της δεκαετίας του 50 και του 80, ως απάντηση στο πρόβλημα της στέγασης, της αστικής μετανάστευσης και της εισροής ξένων μεταναστών, ικανοποιώντας παράλληλα τις σύγχρονες ανάγκες. Το πρώτο συγκρότημα που αποτέλεσε τη βάση έμπνευσής του ήταν το Les Damiers που βρίσκεται στην περιοχή Courbevoie, έξω από το Παρίσι. Πρόκειται για μία γειτονιά με πολλά κτίρια που έχουν τη μορφή μίας σκάλας, μία δομή σαν πυραμίδα. «Πέρασα από τη γειτονιά γιατί μένω δίπλα – ήταν μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας. Την έβλεπα από το σπίτι μου και σκέφτηκα: Αυτό το μέρος είναι τόσο εντυπωσιακό – πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό».

Laurent Kronental, Souvenir d’un Futur

Σήμερα, τα συγκροτήματα αυτά αποτελούν «αλεξικέραυνα», συνεχίζουν να στιγματίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να περιθωριοποιούνται από την κοινή γνώμη. Σε αντίθεση με όλες αυτές τις κλισέ απόψεις, ο Kronental δημιούργησε ένα ολόκληρο project, σαγηνευμένος από την passé γοητεία τους και εντυπωσιασμένος από τα φιλόδοξα και νεωτεριστικά χαρακτηριστικά αυτών των εργατικών κατοικιών. Όταν επισκέφτηκε τις εργατικές κατοικίες, συγκινήθηκε από τις συνθήκες ζωής των κατοίκων – βετεράνοι που έζησαν, αγάπησαν και γέρασαν εκεί, αποτελούν πια την ανάμνηση αυτού του τόπου. Μέσα στα τέσσερα χρόνια επισκέψεων και ανταλλαγής απόψεων, ο φωτογράφος ένιωσε την ανάγκη να εξετάσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και να ρίξει φως σε μία γενιά ανθρώπων που κάποιες φορές είναι παραμελημένη.

Laurent Kronental, Souvenir d’un Futur

«Το ενδιαφέρον μου ήταν να κάνω ένα project για τους ηλικιωμένους. Ήθελα να τους φωτογραφίσω σε μέρη που δεν περίμενες να τους δεις, για να σπάσω τα στερεότυπα ότι οι ηλικιωμένοι είναι συνώνυμο ενός ταλαιπωρημένου ανθρώπου που ζει με τη σύνταξη στα γεροκομεία. Παράλληλα ανέπτυξα ένα πάθος για την αρχιτεκτονική των μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων, τα οποία έχουν μία διαχρονική όψη και γοητεία. Με αυτό τον τρόπο θέλησα να συγκρίνω το «γέρασμα» των  κτιρίων και των ανθρώπων».

Laurent Kronental, Souvenir d’un Futur

Αρχική επιθυμία του Kronental ήταν να δείξει τη σχέση μεταξύ της πομπώδους αρχιτεκτονικής και των κατοίκων της, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. «Κατά τη γνώμη μου, οι κάτοικοι αντιπροσωπεύουν την ανάμνηση αυτών των χώρων». Το project συνδέει τον άνθρωπο και την αρχιτεκτονική, οπότε ήταν σημαντικό να φέρει αυτούς τους δύο κόσμους μαζί. Έτσι δημιούργησε την ατμόσφαιρα ενός παράλληλου κόσμου ενώνοντας το παρελθόν με το μέλλον, μεταφέροντας την εικόνα των πόλεων, που θα μπορούσαν να είναι άδειες χωρίς τους κατοίκους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…