Η ζέστη στο σπίτι ή το γραφείο… παχαίνει!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η ζέστη στο σπίτι ή το γραφείο… παχαίνει!Χαμηλώστε το air condition, επωφεληθείτε από το κλειστό καλοριφέρ και αδυνατίστε… χάρη στο κρύο! Μια διαφορετική δίαιτα κατά της θέρμανσης ή αλλιώς η «δίαιτα της κρίσης». Νέα Ολλανδική έρευνα υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στο γραφείο ή το σαλόνι ευθύνονται για τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, η ζέστη χαρίζει άνεση στο σώμα, με αποτέλεσμα να μην «ξοδεύει» ενέργεια για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του.

«Οι 19 °C είναι αρκετοί για να επιφέρουν τη σωστή ισορροπία στο σώμα. Η επίδραση του θερμοστάτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια κιλών σε συνδυασμό, βέβαια, με τη σωστή διατροφή και την άσκηση», σχολιάζει ο dr Wouter van Marken Lichtenbelt, επικεφαλής της έρευνας από το Medical Center της Ολλανδίας.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης πέρασαν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους (σπίτι, σχολείο, γραφείο), ενώ ταυτόχρονα ο χώρος ζεσταινόταν ή δρόσιζε αισθητά. Μετά το πέρασμα των ημερών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσεις αυξάνονται στο ελαφρύ κρύο σε ένα ποσοστό του 6%, γεγονός που θα οδηγούσε στο αδυνάτισμα σε μακροπρόθεσμη βάση. Ειδικότερα, οι μύες συσπώνται εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και το σώμα «καίει» 200 θερμίδες κάθε 30 λεπτά.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι μετά από έξι ώρες την ημέρα στους 15 °C, τα άτομα της ομάδας αισθάνονταν λιγότερο ρίγος και εμφάνισαν αύξηση του καφέ λίπους στο σώμα τους, στοιχείο που «καίει» θερμίδες και προκαλεί θερμότητα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το ρίγος δίνει την ευκαιρία στο σώμα να «δαπανήσει» πέντε φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όταν αναπαύεται στον καναπέ. Στα νεαρά ή μέσης ηλικίας άτομα, η παραγωγή θερμότητας μέσω καφέ λίπους αντιπροσωπεύει έως και το 30% της συνολικής τους ενέργειας.

«Θεωρούμε ότι το θερμικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και πιο συγκεκριμένα, η ήπια έκθεση στο κρύο είναι ικανή να προσφέρει ισορροπία στις ενεργειακές δαπάνες. Με τη ζέστη στο γραφείο, γινόμαστε ευάλωτοι στις απότομες αλλαγές του καιρού», σχολιάζει ο dr. Wouter van Marken Lichtenbelt.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αντιτίθενται στην έρευνα και θεωρούν ότι το κρύο οδηγεί πιο συχνά… προς το ψυγείο και τα περιττά κιλά! Πάντως, μετά από 10 χρόνια έρευνας, οι Ολλανδοί κινούνται υπέρ της Ιαπωνικής μελέτης που ανακάλυψε ότι όσα άτομα περνούν δυο ώρες την ημέρα στους 17°C για έξι εβδομάδες, βλέπουν μείωση του σωματικού λίπους τους. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 500 εκατ. υπέρβαροι παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο κ.α.

*Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Trends in Endocrinology and Metabolism”.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.