Η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η μαγική εποχή των Χριστουγέννων έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης να δημιουργήσουν αξεπέραστα και διαχρονικά έργα, που μέχρι σήμερα ταυτίζονται με τις ημέρες των αγαπημένων μας γιορτών. Ένα από αυτά τα σπουδαία δημιουργήματα είναι ο Καρυοθραύστης, ένα παραμύθι γεμάτο συναισθήματα και σπουδαία μηνύματα για την αλαζονεία των ανθρώπων και τη δύναμη της φιλίας.

Το παραμύθι του Καρυοθραύστη

Το 1816 ο γερμανός συγγραφέας Έρνστ Χόφμαν γνωρίζει στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» που περιγράφει μία σκληρή ιστορία για την ωμότητα της ανθρώπινης φύσης και την υπεροχή της πίστης, της αγνότητας και της φιλίας. Το 1844 ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας) διασκευάζει την ιστορία του Καρυοθραύστη, μετατρέποντάς την σε ένα τρυφερό παραμύθι που μέχρι σήμερα αγγίζει την ψυχή μικρών και μεγάλων.

…Ήταν μία χιονισμένη παραμονή Χριστουγέννων όταν η μικρή Κλάρα δέχθηκε από τον νονό της, κύριο Νρόσελμαγιερ ένα δώρο ασυνήθιστο και ιδιαίτερο που επρόκειτο να της άλλαζε για πάντα τη ζωή. Ήταν ένας κουρδιστός στρατιώτης, μία κούκλα που λειτουργούσε και ως καρυοθραύστης. Όταν η χριστουγεννιάτικη γιορτή τελείωσε και οι καλεσμένοι έφυγαν από το σπίτι της Κλάρας, εκείνη πήρε στην αγκαλιά της τον Καρυοθραύστη της για να τον κοιμίσει ευλαβικά. Μόλις όμως το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, κάτι περίεργο συνέβη: όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν μαγικά και χύθηκαν στη μάχη με γιγάντια ποντίκια. Κατάφεραν άραγε να νικήσουν και να προστατεύσουν την Κλάρα; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην μαγεία των Χριστουγέννων που σε λίγες ώρες θα ξημέρωναν…

Καρυοθραύστης: μπαλέτο σε δύο πράξεις

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στην ιστορία του μπαλέτου. Το 1891 ο διευθυντής των Αυτοκρατορικών μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης πρότεινε στον σπουδαίο συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι μία όπερα και ένα μπαλέτο, τα οποία επρόκειτο να ανέβαιναν στην ίδια παράσταση. Η όπερα ήταν η «Γιολάντα» ενώ για το μπαλέτο, ο ρώσος συνθέτης συμβουλεύτηκε τον χορογράφο Μαριούς Πετιπά, ο οποίος του πρότεινε το υπέροχο παραμύθι του Καρυοθραύστη, στη μορφή που του έδωσε ο Αλέξανδρος Δουμάς.

Έτσι κι έγινε. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε ένα από τα πιο γνωστά του έργα που έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να ταυτιστεί με τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρά το γεγονός πως η πρεμιέρα του μπαλέτου στις 6 Δεκεμβρίου του 1892, δεν πήγε όπως όλοι θα περίμεναν, μιας και οι κριτικοί είχαν ενστάσεις για το ανέβασμα της παράστασης αν και, επαίνεσαν την εξαίσια μουσική του συνθέτη.

Έκτοτε, το μπαλέτο έχει ανέβει πάρα πολλές φορές και μέχρι σήμερα συνοδεύει με τη γνωστή και όμορφη μελωδία του την μαγεία των γιορτών. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των ημερών, και ίσως συναντήσετε τον γενναίο Καρυοθραύστη να ρίχνεται στην μάχη του Βασιλείου των ποντικών…

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…