Η χρήση των οξέων στην skincare ρουτίνα

Συντάκτης: Χρυσάνθη Σταυροπούλου

Θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν τα οξέα σε μια ρουτίνα skincare. Όμως, δεν μιλάμε για καυστικά οξέα, αλλά για οξέα με ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα

Αρχικά,  εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα μάθημα χημείας, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με την κλίμακα pH. Ενώ το επτά είναι απολύτως ουδέτερο, κάθε ουσία που είναι κάτω από αυτόν τον αριθμό θεωρείται όξινη και πάνω από αυτό, βασική. Έτσι, σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό, τόνοι συστατικών περιποίησης του δέρματος που δεν θεωρείτε οξέα όπως, για παράδειγμα η βιταμίνη C, θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως οξέα.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες οξέων στην περιποίηση του δέρματος: το άλφα-υδρόξυ οξύ (AHA) και το β-υδρόξυ οξύ (BHA). Και οι δύο ομάδες χαλαρώνουν το υγρό που δεσμεύει τα κύτταρα στα ανώτερα στρώματα του δέρματος  κι έτσι αποκαλύπτεται μια πιο λεία, και πιο φωτεινή επιδερμική επιφάνεια. Καθώς το οξύ διαλύει τη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, χιλιάδες από αυτά συνήθως αποκολλώνται ταυτόχρονα. Ανάλογα με την ισχύ του οξέος, τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας είναι ορατά με γυμνό μάτι, με την μορφή  νιφάδων που πέφτουν από το δέρμα. 

Η διαφορά τους είναι ότι το AHA είναι υδατοδιαλυτό και λειτουργεί κυρίως στην επιφάνεια του δέρματος, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών, της υφής και της θαμπάδας. Είναι ιδανικό  για την απολέπιση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αφήνοντας το πιο φωτεινό και εξισορροπώντας τον τόνο και την υφή του. Τέλος, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου.

Το BHA, από την άλλη, διεισδύει βαθιά στους φραγμένους πόρους και είναι χρήσιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής. Το β-υδρόξυ οξύ συνδέεται με το σμήγμα. Έτσι, όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παρασύρονται από το BHA, το λάδι του σμήγματος  που φράζει τους πόρους παρασύρεται από αυτό.

Δείτε επίσης: Απολέπιση με οξέα: Η νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας μας

Σε αυτές τις δύο κατηγορίες – AHA και BHA – περιλαμβάνονται διαφορετικά οξέα με διάφορα οφέλη για το δέρμα.

Τα πιο δημοφιλή οξέα στην κατηγορία των ΑΗΑ είναι:

Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα πιο κοινά οξέα που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση του δέρματος. Έχει το μικρότερο μόριο από όλα τα οξέα, επομένως διεισδύει πιο βαθιά, καθιστώντας το ένα από τα πιο αποτελεσματικά οξέα που υπάρχουν. Αναγεννά το κολλαγόνο, πυκνώνει το δέρμα και εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος.

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι το δεύτερο μικρότερο μόριο από όλα τα οξέα. Είναι πιο ήπιο από το γλυκολικό και τραβάει την υγρασία στο δέρμα, καθιστώντας το επίσης ενυδατικό παράγοντα. Αυτό το άλφα υδροξυ οξύ ενδείκνυται για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Οξέα φρούτων

Ακόμη πιο ήπια είναι τα οξέα φρούτων όπως το κιτρικό (το οποίο συνήθως προέρχεται από λεμόνι ή γκρέιπφρουτ) και το μηλικό (που συνήθως προέρχεται από τα μήλα). Αυτές οι μεγαλύτερες ενώσεις δρουν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και συχνά συνδυάζονται με γλυκολικά ή γαλακτικά οξέα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Τα καλύτερα οξέα στην κατηγορία ΒΗΑ :

Σαλικυλικό οξύ

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά για την αντιμετώπιση της ακμής. Οι ευεργετικές του ιδιότητες συνδέονται με τη δυνατότητα του να διεισδύει και να διαλύει το σμήγμα που φράζει τους πόρους, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Υαλουρονικό Οξύ

Τεχνικά πρόκειται για οξύ επειδή το pH του είναι χαμηλότερο από ουδέτερο, αλλά το υαλουρονικό οξύ είναι πραγματικά ένα υγραντικό που είναι γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες. Μπορεί να απορροφήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό και βοηθά στην παγίδευση της υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος. Έτσι, επιτρέπει την αύξηση του όγκου του ιστού και σταματά τη διαφυγή υγρασίας από το δέρμα, προσδίδοντας του και αντιρυτιδικές ιδιότητες.

Συντάκτης: Χρυσάνθη Σταυροπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.