Η «χαμένη Ατλαντίδα» της Αργολίδας σάς περιμένει!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Πώς θα σας φαινόταν να κολυμπάτε πάνω από μία ρωμαϊκή έπαυλη και να αντικρίζετε με τη μάσκα σας εικόνες μια άλλης, θαυμαστής εποχής; Επισκεφθείτε από το μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο της χώρας μας και ταξιδέψτε στο χρόνο και την ιστορία!

Η αρχαία ιστορία της Ελλάδας είναι μια χρυσή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Πολύ κοντά στην Παλαιά Επίδαυρο μέσα στη θάλασσα, στα ρηχά, θα αντικρίσετε ένα συναρπαστικό θέαμα, τη «Βυθισμένη Πολιτεία».

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Η χώρα μας διακρίνεται για τους αρχαιολογικούς της χώρους. Η παρακαταθήκη της αρχαϊκής και αρχαίας Ελλάδας, η Ελληνιστική περίοδος και η Ρωμαϊκή εποχή έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια και πλήθος ευρημάτων με τις ανασκαφές να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι αρχαίοι ναοί και τα αρχαία θέατρα είναι τα πιο εντυπωσιακή δείγματα της ακμής που υπήρχε κάποτε στον τόπο μας.

Η Βυθισμένη πολιτεία

Η Επίδαυρος είναι διάσημη για το αρχαίο θέατρο με την άψογη ακουστική επισκέψιμο ακόμη και δραστήριο με παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Δίπλα στην Παλαιά Επίδαυρο υφίσταται ένα άτυπο θαλάσσιο μουσείο. Αναφέρομαι στα απομεινάρια μιας ρωμαϊκής έπαυλης, τη «Βυθισμένη Πολιτεία». Μπορείτε να δείτε όλες σχεδόν τις βάσεις των τοίχων του δομήματος και το κάτω μέρος από πελώρια πιθάρια που κοσμούσαν την έπαυλη. Είναι σε μικρό βάθος (μόλις 2 μέτρων) οπότε με χρήση μάσκας και με κάποια προσοχή για να μην τραυματίσετε τα εκθέματα μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα πάνω από όλο το κτίριο και να περιεργαστείτε κάθε λεπτομέρεια. Είναι μια ξεχωριστή και φανταστική εμπειρία.

Ενάλιες αρχαιότητες

Οι αρχαιότητες αφημένες μέσα στη θάλασσα είναι μια τακτική των τελευταίων δεκαετιών. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ναυάγια ή εγκαταλελειμμένα ερείπια ανοιχτά προς το κοινό και δυστυχώς χωρίς καμία φύλαξη ή πρόνοια για την προστασία τους από φθορές. Αποτελούν σημαντική τουριστική ατραξιόν. Πραγματικά είναι μια μοναδική γνωστική και καταδυτική εμπειρία και προσφέρουν τη ζωντανή απόδειξη για την έκταση χωρικά και χρονικά της ιστορίας της πατρίδας μας.

Η επαφή με την αρχαία ιστορία

Δεν υπάρχει πιο άμεσος τρόπος για να ζήσετε έμμεσα μια άλλη εποχή από το να είστε μέσα στο νερό και να κολυμπάτε ανάμεσα σε αρχαία τείχη και αντικείμενα. Δε συγκρίνεται με την επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε ένα χερσαίο αρχαιολογικό χώρο. Αποκτάτε μια διαφορετική αίσθηση για τον αρχαίο κόσμο και εκτιμάτε τη συμβολή των προγόνων μας.

Πολιτισμός και τουρισμός

Για τον τουρισμό η αξιοποίηση των αρχαίων πολιτισμών είναι η καλύτερη επένδυση. Οι ενάλιες αρχαιότητες προωθούν όσο τίποτα άλλο την εποχή της ελληνικής θαλασσοκρατίας και το εμπόριο που γινόταν τότε. Θυμίζει τα επιτεύγματα και τα κατορθώματα του γένους μας, αλλά και όσων κατακτητών πέρασαν από εδώ. Αναβαθμίζει την αξία των ακρογιαλιών μας και ευαισθητοποιεί ντόπιους και ξένους τουρίστες. Το μόνο που λείπει είναι η σωστή αξιοποίηση και η φροντίδα όλων αυτών των σημείων με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, υποβρύχιες κάμερες και αισθητήρες και κάποια παραθαλάσσια περίπτερα-εκθετήρια.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, μπορείτε να πάτε μόνοι σας στη Βυθισμένη Πολιτεία και να απολαύσετε ανενόχλητα τις βουτιές σας, μαζί με μια ολοζώντανη απόδειξη της Ρωμαϊκής εποχής.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…