Η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit, η πόλη που φέτος κατάφερε να εκθρονίσει την επί επτά συναπτά χρόνια νικήτρια Μελβούρνη και να πάρει τον τίτλο της καλύτερης πόλης για να ζει κανείς, είναι η Βιέννη. Η έρευνα, που βασίζεται σε 30 συνολικά παράγοντες, όπως η ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι υποδομές, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η ισορροπία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έφερε στην πρώτη θέση την αυστριακή πρωτεύουσα των 1,76 εκατομμυρίων κατοίκων, αφήνοντας πίσω τη Μελβούρνη, την Οσάκα, το Κάλγκαρι, το Σύδνεϋ, το Βανκούβερ, το Τορόντο, το Τόκιο, την Κοπεγχάγη και την Αδελαΐδα.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει αυτή την πόλη να έχει τόσο καλή ποιότητα ζωής;

Χτισμένη στον ποταμό Δούναβη, η Βιέννη έχει μία πλούσια καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, κτίρια ορόσημα, όπως τα Ανάκτορα Schonbrunn και το πολύχρωμο αστικό πρότζεκτ που σχεδιάστηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser.

Η πόλη είναι επίσης γενέτειρα του καλλιτεχνικού κινήματος Αρτ Νουβό. Εκτός από τις ιστορικές ατραξιόν που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη, οι ντόπιοι λένε πως η Βιέννη έχει πολλά να προσφέρει στους κατοίκους της.

Οι αστικές δασικές περιοχές

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2015, το 50% της πόλης αποτελείται από πράσινο. Υπάρχουν πολλά πάρκα και κήποι, όλα εύκολα προσβάσιμα με τη δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο ή και με τα πόδια. Το κέντρο της πόλης έχει επίσης πολλά πράσινα σημεία όπως το Burggarten ή το Volksgarten, τα οποία αποτελούν και την καλύτερη επιλογή για ένα σύντομο διάλειμμα ή ένα πικνίκ. Ωστόσο, μέσα στα όρια της πόλης, μπορεί κανείς να βρει και δασικές περιοχές. Μία μικρή διαδρομή με το τραμ μπορεί να σε πάει σε μέρη που θα σε κάνουν να αισθανθείς σαν να βρίσκεσαι στην εξοχή.

Τα ιστορικά αξιοθέατα

Η ιστορία της Βιέννης πηγαίνει πίσω στα Ρωμαϊκά χρόνια, έτσι σχεδόν όλα τα αξιοθέατά της είναι ιστορικά. Η πόλη προσφέρει όμως και πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα: τις συλλογές στο Ανάκτορο Hofburg, το δρόμο Ring Road με τα επιβλητικά κτίρια, τον καθεδρικό ναό St. Stephens Cathedral, αμέτρητα μουσεία και πολλά ακόμη πολιτιστικά δρώμενα.

Η εξαιρετική υποδομή

Η Βιέννη είναι παγκοσμίως γνωστή για την εξαιρετική υποδομή της πόλης. Το να πας από το ένα μέρος στο άλλο είναι απλό, χάρη στο υπόγειο δίκτυο τρένων U-Bahn, τα λεωφορεία και το τραμ με τις τιμές στα εισιτήρια να είναι ακόμη προσιτές. Στο κέντρο όλα μπορούν να γίνουν με τα πόδια, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανακαλύψουν και τα γοητευτικά δρομάκια της πόλης.

«Η Βιέννη είναι μία πόλη που στηρίζει τους κατοίκους της. Ο πολιτισμός, το κράτος και η κοινωνία, όλα κάνουν πολύ εύκολο το να ζει κανείς με ηρεμία, χωρίς ιδιαίτερο κόπο», λέει ο Teddy Allen, ο οποίος σκοπεύει να κάνει την πόλη πατρίδα του.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν πως η Βιέννη είναι μία κλασσική πόλη, για μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά έχει τη νυχτερινή ζωή και όλα αυτά που χρειάζονται οι πιο νέοι άνθρωποι – πάντα κάτι συμβαίνει στην πόλη. Είναι μεγάλη πόλη αλλά νιώθεις πολύ χαλαρός και ήρεμος», αναφέρει ο Alexander Pearl, Project Manager από το Ισραήλ που ζει στη Βιέννη τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η λίστα του Economist περιλαμβάνει συνολικά 140 πόλεις. Οι τελευταίες 10 ήταν αυτές που πρόσφατα βίωσαν πολιτική ανισορροπία και θέματα ασφάλειας.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…