Η βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου και των πόρων σας

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Όταν ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος, ενώ οι απαιτήσεις αυξάνουν ακατάπαυστα, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο χρόνος να κατανέμεται με σύνεση, με έμφαση στα πιο επείγοντα ζητήματα και αποδεσμευόμενοι από ζητήματα δευτερεύουσας ή ελάχιστης σημασίας, τα οποία μπορούν είτε να διευθετηθούν αργότερα ή να λυθούν αυτόματα.

Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων ως δεξιότητα

Μπορείτε με την ορθή ιεράρχηση (και την επιμελή διαχείριση των εργασιών που έχετε αναπροσδιορίσει) να επιφέρετε τάξη στο χάος, και να ελαττώσετε το άγχος, κατευθυνόμενοι προς ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Χωρίς την ιεράρχηση θα βρίσκεστε έρμαιο των υποχρεώσεων και οι νέες απαιτήσεις θα γίνονται ασφυκτικές.

Απλή Ιεράρχηση

Σε ένα απλό πλάνο, μπορείτε να θέσετε τις προτεραιότητες βάσει των χρονικών περιορισμών, της πιθανολογούμενης αποδοτικότητας, του οφέλους της ανατιθέμενης εργασίας ή την πίεση που ασκείται για την εκπλήρωση της εργασίας αυτής.

Συγκεκριμένα:

  • Ίσως η πιο συχνή ιεράρχηση προτεραιοτήτων να πραγματοποιείται βάσει της λογικής βάσης της αξίας ή της αποδοτικότητας του έργου.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι η συχνότερα πιο αποδοτική, είτε στηρίζεται σε υποκειμενική υπόθεση είτε προκύπτει μέσα από αναλυτικό οικονομικό προγραμματισμό.

  • Σημαντικοί είναι επίσης και οι χρονικοί περιορισμοί. Στην περίπτωση αυτή άλλοι άνθρωποι έχουν βασιστεί επάνω σας, ιδιαίτερα αν μία σημαντική εργασία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο έως την υλοποίησή της.
  • Μόνον έναν γενναίος (ή ίσως ανόητος) θα αντιστεκόταν στην πίεση που του ασκείται άνωθεν για την εκπλήρωση μίας εργασίας-στην περίπτωση που η ασκούμενη πίεση είναι λογική και δικαιολογήσιμη.

Η βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου και των πόρων σας

Εργαλεία για την Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων

Οι παραπάνω απλές προσεγγίσεις αφορούν πολλές περιπτώσεις.

Υπάρχουν παράλληλα περιπτώσεις όπου απαιτείται ιεράρχηση πρακτικής αξίας και ο άνθρωπος οφείλει να είναι ακριβής και αποτελεσματικός.

Ας δούμε τα εργαλεία αυτά προσεκτικότερα:

Paired Comparison Analysis – Ανάλυση της Κατά Ζεύγη Σύγκρισης

Πρόκειται για το πιο χρήσιμο εργαλείο όταν τα κριτήρια για τη λήψη μίας απόφασης είναι ασαφή, υποκειμενικά ή ρευστά.

Η Ανάλυσης της Κατά Ζεύγη Σύγκρισης βοηθά στην ιεράρχηση των επιλογών, αφού έχετε κληθεί να συγκρίνετε το κάθε αντικείμενο σε μία λίστα έναντι κάθε άλλου αντικειμένου της λίστας ξεχωριστά.

Αποφασίζοντας σε κάθε περίπτωση ποιο από τα δύο αντικείμενα είναι το σημαντικότερο, καταλήγετε σε μία οριστική λίστα προτεραιοτήτων.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αφορά όλους η εκπαίδευση δεξιοτήτων ζωής;

______________________

Decision Matrix Analysis – Πλαίσιο της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης

Η συγκεκριμένη τεχνική βοηθά στην ιεράρχηση των καθηκόντων όπου καλείστε να λαμβάνετε υπόψη πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες.

Action Priority Matrix – Πλαίσιο Προτεραιότητας Ενεργειών

Αυτού του είδους η απλή και γρήγορη τεχνική βάσει διαγράμματος συμβάλλει στην αξιολόγηση της εργασίας σε σύγκριση με την  καταβολή της αναγκαίας προσπάθειας. Εφαρμόζοντας αυτό το εργαλείο μπορείτε να αναγνωρίστε τα άμεσα οφέλη που θα σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταμοιβή στον λιγότερο δυνατό χρόνο, βοηθώντας σας ν’ αποφύγετε την κοπιαστική, εξαντλητική δουλειά που δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Πρόκειται για μία ευφυή προσέγγιση για την ιεράρχηση εξαιρετικά κερδοφόρων αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…