Η υψηλή πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με κατάγματα και θνησιμότητα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η υψηλή πρόσληψη γάλακτος σε γυναίκες και άνδρες δεν συνοδεύεται από χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Αντιθέτως, μπορεί να συνδέεται με ένα υψηλότερο ποσοστό θανάτου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ (British Medical Journal). Οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα την ημέρα.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλά επίπεδα λακτόζης και γαλακτόζης (τύποι σακχάρου) στο γάλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή σε μελέτες σε ζώα, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους μπορεί να αποδείξει μόνο τη σύνδεση και όχι τα αιτία και το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα «θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή», ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν από οριστικά συμπεράσματα ή διαιτητικές συστάσεις.

Μία διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα προωθούνταν μέχρι πρότινος για τη μείωση της πιθανότητας των οστεοπορωτικών καταγμάτων. Προηγούμενες έρευνες οι οποίες εξετάζουν τη σημασία του γάλακτος στην πρόληψη των καταγμάτων και την επίδραση στα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Έτσι, μια ερευνητική ομάδα στη Σουηδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Karl Mίchaelsson, έθεσε ως στόχο να εξετάσει κατά πόσον η υψηλή πρόσληψη γάλακτος μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας και τα κατάγματα.

Στη σουηδική μελέτη συμμετείχαν 61.433 γυναίκες, ηλικίας 39 έως 74 ετών από το διάστημα 1987 έως 1990 και 45.339 άνδρες, ηλικίας 45-79 ετών από το διάστημα 1997, και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση 96 κοινών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, το γιαουρτιού και του τυριού.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, το βάρος και το ύψος τους και ελήφθησαν επίσης υπόψη παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο και η οικογενειακή κατάσταση. Εθνικά μητρώα χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση περιπτώσεων κατάγματος και θνησιμότητας.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για έναν μέσο όρο 20 ετών, διάστημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 15.541, ενώ 17.252 υπέστησαν κατάγματα, εκ των οποίων 4.259 είχαν ένα κάταγμα ισχίου. Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα (κατά μέσο όρο 680 ml​​), είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα την ημέρα (κατά μέσο όρο 60 ml).

Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας 11 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 10.112 και 5.066 είχαν κάταγμα, με 1.166 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου. Οι άνδρες είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος, αν και αυτό ήταν λιγότερο έντονο σε σχέση με τις γυναίκες.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και των βιοδεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Ο καθηγητής Michaelsson τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι διατροφικές οδηγίες μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες έρευνες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…