Η υπόθεση είναι η μητέρα όλων των παρεξηγήσεων

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Κατά καιρούς όλοι έχουν στείλει ή έχουν κάνει λανθασμένη ερμηνεία  μηνυμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παρεξηγήσεις, παρερμηνείες και με τη σειρά τους άγχος, στρες, σύγχυση ή ακόμη και θυμό. Στη ρίζα κάθε παρεξηγημένης κατάστασης βρίσκεται μία υπόθεση. Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς τι εννοούμε και, ερμηνεύουν τον τα πράγματα ακριβώς όπως και εμείς ή υποθέτουμε στοιχεία που δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα.

Λάθος μηνύματα

Μερικές φορές φταίει ο δέκτης και άλλες ο αποστολέας, και είναι από τους κύριους λόγους των παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών. Πολύ συχνά τυχαίνει να στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα σε άλλους και δημιουργούμε απόσταση μεταξύ του σκοπού που είχαμε στην επικοινωνία μας και του τελικού αποτελέσματος. Όταν για παράδειγμα αποχαιρετώντας κάποιον του λες «τα λέμε», χωρίς να έχεις πρόθεση για συνάντηση στο μέλλον τότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσεις παρεξήγηση. Ίσως ο συνομιλητής σου να περιμένει ότι θα του απευθυνθείς ξανά για να συναντηθείτε και εσύ δεν το κάνεις ποτέ, μπορεί να  του προκαλέσεις θυμό που δεν εκπλήρωσες αυτό που περίμενε.

Η υπόθεση είναι η μητέρα όλων των παρεξηγήσεων

Από την άλλη ίσως κάποιος να σου πει «τα λέμε», εσύ να υποθέσεις αυτόματα ότι ο συνομιλητής σου θα επικοινωνήσει μαζί σου, ενώ ο ίδιος αναμένει κίνηση από μέρους σου. Και οι δύο στο τέλος καταλήγουν απογοητευμένοι, στενοχωρημένοι και μπερδεμένοι, κυρίως λόγω υποθέσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά πρέπει να προσπαθείς να μην υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις σου, αλλά και να μην θεωρείς αυτονόητα κάποια πράγματα που ποτέ δεν ειπώθηκαν ουσιαστικά.

Υποθέσεις

Οι υποθέσεις είναι τα νοητικά αποτελέσματα όταν υπάρχουν ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία. Οι υποθέσεις μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μία απλή περίπτωση (υποθέτουμε ότι κάποιος θα είναι στην ώρα του) μέχρι κάτι περισσότερο σοβαρό (υποθέτουμε ότι τα πάμε πολύ καλά στην δουλειά μας, εφόσον δεν μας έχουν κάνει αρνητική κριτική).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr