Η υπερθέρμανση του πλανήτη υπεύθυνη για τον καρκίνο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

i_uperthermansi_tou_planiti_upeuthuni_gia_ton_karkinoΤο κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου και η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τον καρκίνο από μια διαφορετική οπτική, γρήγορα θα αντιληφθούμε ότι αυτό που συμβαίνει μέσα μας συμβαίνει και στον κόσμο γύρω μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, για όσους ζουν στις ΗΠΑ, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο. Και ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες θα πεθάνουν από την πάθηση.

Μπροστά στα υψηλά ποσοστά καρκίνου, υπάρχουν ογκώδεις ποσότητες δεδομένων που καταδεικνύουν σαφώς ότι το κλίμα είναι αποσταθεροποιητικό. Για αρκετές δεκαετίες, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος έχει τεκμηριώσει την παγκόσμια έρευνα που δείχνει σαφώς ότι ο πλανήτης θερμαίνεται από τα αέρια που απελευθερώνουμε.

Εξετάζοντας την κατάσταση του κλίματος και τα ποσοστά του καρκίνου μέσω της ολιστικής κινεζικής ιατρικής, συνειδητοποιούμε ότι αντί να είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, είναι παρόμοια.

Για αρκετές χιλιάδες χρόνια, η ανατολική ιατρική έχει κατανοήσει τον κόσμο ολιστικά. Όλα τα όργανά μας είναι συνδεδεμένα, και το σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό μέρος της ζωής μας είναι αλληλένδετα. Ομοίως, αναγνωρίζει ότι είμαστε μέρος του κόσμου και ότι αυτό που συμβαίνει μέσα μας είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στη φύση. Κοιτάζοντας τον καρκίνο και την κλιματική αλλαγή από αυτήν την ευρύτερη σκοπιά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δύο όροι έχουν την ίδια υποκείμενη αιτία.

Μελετώντας ξανά τις πληροφορίες που παρέχονται από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όλοι οι καρκίνοι εμφανίζονται, επειδή τα ανώμαλα κύτταρα αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Από την κλινική εμπειρία ειδικών, η βασική αιτία του καρκίνου ταιριάζει με την κινεζική ιατρική διάγνωση σχετικά με την ανεπάρκεια της θερμότητας.

i_uperthermansi_tou_planiti_upeuthuni_gia_ton_karkinoΗ θερμότητα προκαλεί την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων στο σώμα. Το Γιν συνδέεται με το νερό και τα υγρά και είναι το εσωτερικό ψυκτικό μας. Όταν η εσωτερική θερμότητα αυξάνει, μπορεί να «βράσει» τα υγρά μας, όπως μια κατσαρόλα με νερό έχει εναπομείνει σε μια καυτή σόμπα. Η ανεπάρκεια της θερμότητας του Γιν σημαίνει ότι η εσωτερική μας κατάσταση έχει υποστεί φλεγμονή τόσο από την αυξημένη θερμότητα όσο και από τη μείωση της ψύξης.

Μελετώντας την κατάσταση του κλίματος, η ανεπάρκεια της θερμότητας είναι μια πολύ καλή περιγραφή του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πλανήτης θερμαίνεται. Και η ικανότητα του πλανήτη για να κρατήσει τα πράγματα δροσερά μέσα από τους ωκεανούς και τα δάση μειώνεται, υποδεικνύοντας την ανεπάρκεια του Γιν. Αντί να είναι δύο ξεχωριστά θέματα, η εσωτερική υπερδιέγερση των κυττάρων μας και η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξωτερικά, καθρεφτίζουν το ένα με το άλλο.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, με το 40% των Αμερικανών να αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο, είναι θεμελιώδους σημασίας για την κινεζική ιατρική η κατανόηση του Γιν και Γιανγκ. Όπως αναφέρθηκε, το Γιν συνδέεται με την ψύξη και συμβολίζει την ηρεμία, την ειρήνη, το μικρό και το παλιό. Η άλλη πλευρά του κύκλου, Γιανγκ, είναι η θερμότητα, η δύναμη και η ενέργεια.

Ένα σημαντικό μέρος των βαθύτερων θεραπειών μπροστά στα απίστευτα ποσοστά καρκίνου και στην αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι να ανατιμήσουμε το Γιν σε όλα τα μέρη της ζωής μας, να μειώσουμε το άγχος και επιτύχουμε εσωτερική γαλήνη. Αυτή η ικανοποίηση που μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς να αγοράσουμε περισσότερα από ό, τι χρειαζόμαστε, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…