Η τηλεργασία ως μέσο παραγωγής εν καιρώ πανδημίας

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη

Η τηλεργασία αποτελεί συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Η διαρκής ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ραγδαίες αλλαγές, που συμβαίνουν ανά τον κόσμο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εύρεσης νέων μεθόδων απασχόλησης, ταχύτερων και πιο αποτελεσματικών. Με αυτό τον τρόπο η συμβατική εργασία διαφοροποιείται, παρέχοντας νέες ευκαιρίες.

O κορονοϊός αποτελεί μία από αυτές τις αλλαγές, ασκώντας καθοριστική επιρροή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η πανδημία αυτή, επηρεάζει αρνητικά τον εργασιακό τομέα, σε διεθνή κλίμακα, είτε μέσω κρατικής εντολής, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, είτε μέσω νομικών μέτρων που πλήττουν την οικονομία της χώρας. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι, που αναγκάζονται ή επιλέγουν να εργαστούν από απόσταση, θέτοντας έτσι μια νέα επαγγελματική πραγματικότητα.

Τι ονομάζουμε τηλεργασία

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται η μορφή εργασίας, που εκτελείται κυρίως από ένα άτομο, σε τοποθεσίες εκτός του παραδοσιακού χώρου εργασίας. Χαρακτηριστικό της είναι η χρήση τηλεπικοινωνιών και προηγμένων μέσων τεχνολογίας και πληροφόρησης. Μπορεί να αξιοποιηθεί εξίσου και από ελεύθερους επαγγελματίες και από υπαλλήλους εταιρειών.

Τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας

Η τηλεργασία υπόσχεται ποικίλα οφέλη για τους εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση ελεύθερης εργασίας, έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος τον ρυθμό εργασίας και το ωράριό του, μέσα από τον προσωπικό του υπολογιστή, συνδεόμενος μόνο όταν είναι απαραίτητο με το δίκτυο της επιχείρησης, μέσω αξιόπιστων εφαρμογών, όπως το TeamViewer και το Skype.

Επιπλέον, είναι σημαντικό πως ο καθένας μπορεί να εργάζεται απολαμβάνοντας τα οφέλη του προσωπικού του χώρου. Το οικείο περιβάλλον, η άνεση και η έλλειψη άγχους και πίεσης, ενδεχομένως να τον καταστήσουν πιο αποδοτικό. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, γλιτώνει την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και τις καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα εξοικονομεί και χρήματα από το κόστος μεταφοράς.

Ακόμη, με την ορθή χρήση της τεχνολογίας, θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα της εταιρείας χωρίς να καθυστερείται η διεκπεραίωση εργασιών, ενώ θα μπορεί να έρχεται και σε επαφή με τους συνεργάτες του, πραγματοποιώντας meeting εξ’ αποστάσεως.

Τέλος, φυσικά, ευνοούνται και οι εταιρείες, καθώς η παραγωγή συνεχίζεται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Πελάτες και συνέταιροι εξυπηρετούνται, με την εταιρεία να διατηρεί το κύρος και την αξιοπιστία της απένατί τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η τεχνολογία αν και χρήσιμη, εγκυμονεί κινδύνους. Οι χρήστες πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί με το χειρισμό προσωπικών δεδομένων, δικών τους και πελατών. Το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι είναι μονίμως συνδεδεμένοι, καθιστά την εργασιακή τους ζωή περισσότερο ελεγχόμενη, με λιγότερη ευελιξία και πρωτοβουλία.

Τα άτομα που θα επιλεχθούν, για να συνεχίσουν την εργασία από τον προσωπικό τους χώρο, πρέπει να είναι απολύτως εμπιστεύσιμοι, εφόσον ο προσωπικός και φυσικός έλεγχος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα απουσιάζει. Η έλλειψη αυτή φυσικής επαφής, καθώς και η απόσταση, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και κάποιους συνεργάτες, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη τους.

Στον αντίποδα της παραπάνω άποψης, βρίσκονται οι δυσκολίες προσαρμογής και αποδοτικότητας στον οικιακό χώρο. Χρειάζεται εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, ώστε να μην αλληλοπαρεμποδίζονται.

Η απομακρυσμένη εργασία εν τέλει, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αποδοτικότητα και παραγωγή. Οι εργαζόμενοι δεν χάνουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις διατηρούνται ζωντανές. Αν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εν μέσω υγειονομικής κρίσης, παρέχει νέα δεδομένα επαγγελματικής αποκατάστασης, απαραίτητα για την εργασία του μέλλοντος.

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.