H θρεπτική αξία του αυγού
Κατά τη γνώμη μου το αυγό είναι ίσως ο βασιλιάς των τροφών. Έχετε αναρωτηθεί πόσες συνταγές και πόσα φαγητά και γλυκά γίνονται με αυγό; Και πόσα δεν θα παρασκευάζονταν αν δεν υπήρχε; Αλλά πέρα αυτών, η θρεπτική του αξία είναι τεράστια.
Διατροφικό προφίλ
Έχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα. Απορροφώνται δηλαδή από τον οργανισμό πολύ εύκολα και σε μεγάλο ποσοστό.
Το ασπράδι του αυγού, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με τον κρόκο, είναι ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Πράγματι, αποτελείται κυρίως (στο 98%-99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Περιέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12).
Ο κρόκος του αυγού είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες (15,7 με 16,6% του βάρους του), λιπίδια (32-36%) και φυσικά υγρασία (37%-48%). Από τα λίπη, σε μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκουμε λεκιθίνη (6,3%-7,5% του συνολικού βάρους του, ποσοστό που θεωρείται υψηλό), τριγλυκερίδια (21,1-23,8%), αλλά και χοληστερόλη (1,6-1,8%).
Αυγό και χοληστερίνη
Πρέπει να ξεχάσετε τη σχέση του αυγού με τη χοληστερίνη. Η επίδραση του είναι τόσο μικρή ώστε να μην υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς. Τη χοληστερίνη την επηρεάζουν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (φέτα, πέτσα από κοτόπουλο, βούτυρα) και όχι ο κρόκος από το αυγό! Μέχρι και 2-3 ολόκληρα αυγά την ημέρα μπορεί να φάει κάποιος χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του. Ένα αυγό 55 γρ έχει μόνο 70 θερμίδες. Το μόνο κακό είναι ότι από τις 70 θερμίδες οι 50 προέρχονται από τον κρόκο. Εξ ου και οι περίφημες ομελέτες με ασπράδια. Ένα ασπράδι έχει μόνο 20 θερμίδες.
Παρακάτω παραθέτω μια συνταγή ομελέτας που μπορείτε να φτιάξετε.
Υλικά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. ροδέλες πατάτας βρασμένες σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
8 αυγά
1 κουταλάκι μουστάρδα
85 γρ. τριμμένο κασέρι
2 ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1.Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε μια κουταλιά λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
3. Τηγανίζουμε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια, και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
4. Χύνουμε το λάδι και σκουπίζουμε το τηγάνι με αντικολλητικό χαρτί.
5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη μουστάρδα.
6. Ανακατεύουμε τα μισά αυγά με τις πατάτες, το τριμμένο τυρί, το μπέικον και τα κρεμμυδάκια. (Σε περίοδο δίαιτας αποφύγετε το μπέικον και το τυρί.)
7. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά.
8. Με ξύλινη κουτάλα κουνάμε το μείγμα και μετά από 4 λεπτά ρίχνουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα αυγά.
9. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και φέρνουμε σε μια πιατέλα τούμπα την ομελέτα.
10. Τη βάζουμε από την άλλη πλευρά στο τηγάνι μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά, και σερβίρουμε.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Βιώνη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»




























