Η τέχνη του Dimitris Taxis στους τοίχους των μεγαλουπόλεων

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Ο Δημήτρης Τριμίντζιος, γνωστός με το όνομα Dimitris Taxis, γεννήθηκε στο Στσέτσιν της Πολωνίας από μητέρα ιστορικό τέχνης και πατέρα ζωγράφο. Μεγαλώνοντας σε μία αμιγώς καλλιτεχνική οικογένεια, ο Taxis μυήθηκε στον κόσμο της τέχνης από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που τον έκανε να εκφράζεται με ένα πολύ δημιουργικό τρόπο. Στην ηλικία των 14 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη του graffiti και αργότερα αποφάσισε να σπουδάσει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Από το 1998 ασχολείται με τις τοιχογραφίες, έχοντας συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, αν και έγινε γνωστός μέσα από τις ιστορίες comic στις σελίδες του περιοδικού Βαβέλ. Αργότερα ξεκίνησε να κολλάει χειροποίητες αφίσες (paste ups) στους τοίχους της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων του εξωτερικού, όπως το Βερολίνο και η Βαρκελώνη. Το χαρακτηριστικό του comic στιλ τον ξεχώρισε, φέρνοντάς τον στο προσκήνιο της street art σκηνής.

Οι αναφορές του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ιντριγκάρεται από τον καθημερινό εσωτερικό αγώνα του ανθρώπου που επιβάλλεται από την κοινωνία. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα έργα του παρουσιάζουν ολοφάνερα ζητήματα, τα οποία πολλοί τείνουν να ξεχνούν ή να αγνοούν. Στόχος του είναι να προκαλέσει τον θεατή σε μία συνομιλία με τον ίδιο του τον εαυτό, μέσα από την οποία θα καταφέρει να βουτήξει ακόμη πιο βαθιά στην αντίληψή του.

Η τέχνη του έχει σκοπό να αιχμαλωτίσει συναισθήματα απόγνωσης και ταλαιπωρίας, συναισθήματα που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια την ανθρωπότητα. Τα έργα του είναι σαν ένα παιχνίδι μεταξύ της εικόνας και του θεατή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ούτε τεχνική, αφού όλα εξελίσσονται καθημερινά. Οι σκέψεις, τα σκίτσα και το στιλ αλλάζουν μέρα με τη μέρα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται. Ο ίδιος διαφωνεί με την έννοια της σταθερότητας και έτσι τεστάρει κάθε σκέψη που βρίσκει ενδιαφέρουσα, χρησιμοποιώντας μία μεγάλη γκάμα υλικών και τεχνικών τόσο για να προκαλεί συνεχώς τον εαυτό του, όσο και για να είναι σε θέση να ανακαλύπτει καινούργιες δυνατότητες.

Ρεαλιστικές ανθρώπινες σκηνές, σύγχρονη ζωή, πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, έντονα χρώματα και συναισθήματα συνθέτουν μερικές από τις πιο ωραίες τοιχογραφίες που αλλάζουν την αντίληψη και την όψη των μεγαλουπόλεων.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…