Η τέχνη της υαλογραφίας!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα χόμπι και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο περίτεχνο; Η υαλογραφία είναι η απάντηση για σας!

Τι είναι η υαλογραφία

Υαλογραφία (βιτρώ) είναι μια μορφή τέχνης, συγγενής της ζωγραφικής και του ψηφιδωτού, κατά την οποία χρησιμοποιούνται έγχρωμα γυάλινα κομμάτια για δημιουργία «καλλιτεχνικών» παράθυρων ή άλλων αντικειμένων διαπερατών από το φως. Ένα είδος υαλογραφίας είναι και η ζωγραφική σε γυαλί (πάντα διαπερατού φωτός), η οποία αποκαλείται vitraux stained. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το πρώτο είδος.

Πώς γίνεται

Καταρχάς θα χρειαστούμε έγχρωμα γυαλιά και μόλυβδο για να ενώσουμε το κομμάτια του γυαλιού, καλούπια για την επεξεργασία του μόλυβδου και ένα εργαλείο κοπής του γυαλιού που λέγεται διαμάντι. Έπειτα κάνουμε μια έγχρωμη μακέτα με το σχέδιό του. Αυτό το σχέδιο μεταφέρεται σε χαρτόνι.

Με ειδικό ψαλίδι αφαιρούμε όσο πάχος και όσα κομμάτια πρόκειται να καταλάβει το μολύβι. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το πατρόν πάνω στα γυαλιά τα οποία, με την βοήθεια του διαμαντιού, κόβονται στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.

Ολοκληρώνοντας αυτό το στάδιο αρχίζουμε την επεξεργασία του μολύβδου. Παίρνουμε μια «πλάκα» μόλυβδου και, αφού τον λιώσουμε, τον βάζουμε στα καλούπια, κάνοντάς τον βέργες 50 εκατοστών περίπου και πάχους 1*1. Οι βέργες εφελκίζονται σε ειδικό μηχάνημα δίνοντας σχήμα (ή διαφόρων μεγεθών και σήματος Π για το περιφερειακό μολύβι). Έπειτα μοντάρουμε εναλλάξ μόλυβδο και γυαλί πάνω σε επίπεδη επιφάνεια.

Συμβουλές

Είναι εύκολο να κάνετε μια έρευνα για το επιθυμητό σχέδιο, τα προς χρήση υλικά και τα κομμάτια της επεξεργασίας που τυχόν χρειάζεστε από το διαδίκτυο ή από κάποιον γνωστό σας τεχνίτη.

Ιστορικά στοιχεία

Η υαλογραφία ήρθε στην Ευρώπη με τις Σταυροφορίες, αλλά υπάρχει πολλές χιλιετίες πίσω στην Αρχαία Αίγυπτο και στη Μεσοποταμία. Ωστόσο, καθότι είχε συνδεθεί με την Εκκλησία, η τέχνη αυτή παραμερίστηκε και επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.