Η τέχνη της πρακτικής σκέψης

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο! Διασκεδαστικό, επιμορφωτικό, διαφωτιστικό. Τίτλος του «Η τέχνη της πρακτικής σκέψης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Συγκεντρώνει 52 σφάλματα αντίληψης στα οποία πέφτουμε συνεχώς, αν δεν τα γνωρίζουμε. Είναι ουσιαστικά «παιχνίδια του μυαλού μας» που επηρεάζουν την κρίση μας ως προς συγκεκριμένες καταστάσεις και ανθρώπους και μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Η τέχνη της πρακτικής σκέψης

Είναι η συνέχεια του βιβλίου «Η τέχνη της καθαρής σκέψης» που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο συγγραφέας του Ραλφ Ντομπέλλι εξηγεί διεξοδικά τις 100 συνηθέστερες γνωστικές πλάνες, στις οποίες πέφτουμε, κρίνοντας καταστάσεις τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για όλους, καθώς τα σφάλματα αντίληψης δεν έχουν σχέση με το μορφωτικό επίπεδο ή την ευφυΐα του καθενός. Ένας δικαστής ή ένας υπάλληλος είναι εξίσου πιθανό, για παράδειγμα, να επηρεαστεί από την «κούραση των αποφάσεων» και να αλλοιωθεί η κρίση του. Ακούγεται παράξενο, όμως συμβαίνει.

Στο σεμινάριο του Believe In You για τα «Εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία» διδάσκω τουλάχιστον 10 σφάλματα αντίληψης, όπως το σφάλμα της πρώτης εντύπωσης, το σφάλμα της ομοιότητας, το σφάλμα της εγγύτητας κ.ο.κ.

Γιατί θεωρώ απαραίτητη τη γνώση των σφαλμάτων αντίληψης για την αποτελεσματική επικοινωνία; Γιατί όταν διαστρεβλώνεται η κρίση μας, λόγω αυτών, οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να κρίνουμε λάθος τους ανθρώπους και να αντιδρούμε λάθος, που συχνά αποδεικνύεται επιζήμιο για τη ζωή, τις σχέσεις ή την καριέρα μας.

Ακόμα περισσότερο σε κάποιους ρόλους, όπως στο ρόλο του γονιού, του προϊσταμένου ή του δασκάλου, στους οποίους καλούμαστε να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά ανθρώπων και να επιβάλλουμε συνέπειες (θετικές ή αρνητικές), επιβάλλεται να έχουμε ορθή κρίση (ανεπηρέαστη από στρεβλώσεις). Επομένως, οι άνθρωποι σε τέτοιους ρόλους, οπωσδήποτε θα πρέπει να γνωρίζουν τα γνωστικά σφάλματα που μπορεί να επηρεάζουν την αξιολόγησή τους και να τους οδηγούν να ευνοούν ή να αδικούν ανθρώπους για λάθος λόγους, γιατί αυτό επηρεάζει και τις ζωές άλλων ανθρώπων.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Believe in You Podcast: Επικοινωνία στα ζευγάρια

______________________

Θεωρώ λοιπόν ότι τα γνωστικά σφάλματα είναι πολύτιμη γνώση για όλους μας, γιατί μας αποτρέπει από το να οδηγούμαστε συστηματικά σε εσφαλμένες κρίσεις, με δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή και τις σχέσεις μας. Ιδανικά θα έπρεπε να τα διδασκόμαστε στο σχολείο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Με χαρά λοιπόν ανακάλυψα διαβάζοντας το βιβλίο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα σφάλματα αντίληψης. Δεν χαίρομαι φυσικά που υπάρχουν. Χαίρομαι γιατί πλέον τα ανακάλυψα, μέσω του βιβλίου και τώρα τα γνωρίζω και μπορώ να προφυλαχθώ. Το επόμενο βήμα θα είναι να τα μοιραστώ κι αυτά σε ένα επόμενο σεμινάριο.

Μέχρι τότε… μπορείτε κι εσείς να τα αναζητήσετε στην πηγή τους…

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…