Η σχέση του παιδιού με το αρκουδάκι του

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιχνίδια με τα οποία προσκολλώνται τα παιδιά δρουν παρηγορητικά, δίνοντάς τους την αίσθηση ασφάλειας όταν κοιμούνται μόνα τους.

Γιατί όμως τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη το παιδί; Σχεδόν όλα τα παιδιά κατά καιρούς προσφεύγουν σε διάφορα αντικείμενα για να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή. Μπορεί να είναι ένα αρκουδάκι ή μια παλιά κουβερτούλα που κουβαλάει μαζί του παντού. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η οικεία μυρωδιά, η εμφάνιση και η υφή του. Δρα σαν ηρεμιστικό, αγχολυτικό και υπνωτικό. Είναι ο έμπιστος φίλος του. Όταν το κρατά αγκαλιά, παίρνει δύναμη, μπορεί να αντέξει τις φωνές των γονιών ή την απουσία τους. Ένα παιδί αναζητά συνήθως παρηγοριά σε ένα αντικείμενο επειδή το έχει συνδέσει με ευχάριστες εμπειρίες. Για παράδειγμα η κουβερτούλα του συνδέεται με την άνεση και την ευτυχία που νιώθει το παιδί όταν, τυλιγμένο σε αυτήν, απολαμβάνει την αγκαλιά των γονιών του.

Είναι φυσιολογικό; Η ύπαρξή τους σχετίζεται με τη συναισθηματική ανάπτυξη, μας λένε οι ειδικοί. Εμποτισμένο με τις μυρωδιές της μαμάς του, το αντικείμενο αυτό αντιπροσωπεύει μια πραγματική συναισθηματική «τροφή». Τα μωρά μετά τη γέννα και τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι σχεδόν κομμάτι της μητέρας. Νιώθουν να είναι «ένα» με εκείνη. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αυτή η σχέση μητέρας– παιδιού αρχίζει να μεταβάλλεται. Έτσι, ενώ ξεκινά ως μια σχέση εξάρτησης, σιγά – σιγά το παιδί μεγαλώνει και ξεχωρίζει τον εαυτό του από τη μαμά του. Δεδομένου όμως ότι το μυαλό του δεν λειτουργεί όπως των ενηλίκων, αρκετές φορές είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί μέσα του το αίσθημα της απομάκρυνσης (ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος), ειδικά μετά τον όγδοο και ένατο μήνα. Είναι η στιγμή που το παιδί νιώθει την ανάγκη να πιαστεί από κάπου. Το αντικείμενο που αγαπά λοιπόν του προσφέρει την ασφάλεια και κατά κάποιον τρόπο «αντικαθιστά» τη μητέρα που δεν μπορεί να έχει διαρκώς δίπλα του όπως θα ήθελε.

Πότε πρέπει να το κόψει; Ο χρόνος που θα χρειαστεί ένα παιδί για να αποκοπεί από αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα, αλλά και από τις ανάγκες του. Συνήθως στην ηλικία των πέντε με έξι ετών πιθανότατα αυθόρμητα και από μόνο του αποχωρισθεί το αγαπημένο του αντικείμενο.  Υπάρχουν όμως και άλλα που κρατούν τον αγαπημένο τους φίλο και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γιατί τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια και το αίσθημα ασφάλειας που τους πρόσφερε. Το γεγονός αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Σεβαστείτε το χρόνο που χρειάζεται και να του προσφέρετε την ασφάλεια που έχει ανάγκη, ώστε να αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται από αυτό.

Πότε να ανησυχήσω; Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να γίνουν πρόβλημα μόνο όταν αποκτούν υπερβολικά μεγάλη σημασία για εκείνα. Όταν το παιδί φτάνει στο σημείο να μην πηγαίνει πουθενά χωρίς το αγαπημένο του αντικείμενο, τότε θα πρέπει να παρέμβετε. Προφανώς έχει αναπτύξει σχέση μεγάλης εξάρτησης επειδή νιώθει ανήσυχο με κάτι. Εντοπίστε την αιτία της ανασφάλειάς του και δραστηριοποιηθείτε. Για παράδειγμα, αν νιώθει μοναξιά, καλέστε παιδάκια να παίξουν μαζί στο σπίτι, αν νιώθει ανασφάλεια για την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, μιλήστε του καθησυχαστικά και αυξήστε τα χάδια και την τρυφερότητά σας. Απευθύνοντας στο παιδί μια ξερή απαγόρευση θα εντείνετε το άγχος και την αγωνία του και συνεπώς θα μεγαλώσετε την ανάγκη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τα υπέρ:

  1. Το αγαπημένο του αντικείμενο θα τοηρεμήσειόταν είναι ανήσυχο ή εκνευρισμένο.
    2. Όταν το παιδί πρόκειται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση ή ένα γεγονός, η παρουσία του αγαπημένου του αντικειμένου θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.
    3. Αν το παιδί βρεθεί σε μη οικείο περιβάλλον, θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια.
    4. Το παιδί κάθε φορά επιλέγει αν θα καταφύγει σ’ αυτό ή όχι.  Έτσι αποκτά τον έλεγχο της ζωής του.
  2. Το αγαπημένο του αντικείμενο είναι ο φίλος του παιδιού στις δύσκολες στιγμές του. Λειτουργεί προστατευτικά.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, χάδια, παρέα. Τα αρκουδάκια είναι κομμάτι της παιδικής παιχνιδιάρικης ζωής τους. Συντροφιά στη καθημερινότητά τους. Ζεστασιά στην αγκαλιά τους!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr