Η σχέση μάνας – παιδιού που δεν λέει να σπάσει

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Η σχέση μητέρας και παιδιού αποτελεί ένα από τα θαύματα της φύσης που μελετάται εδώ και αιώνες, αλλά οι μηχανισμοί της παραμένουν ακόμα ανεξήγητοι. Ένα βίντεο στο YouTube, όμως, δείχνει και τη σκοτεινή πλευρά της σχέσης αυτής.

Το βίντεο

Το ρωσικό αυτό βίντεο κινουμένων σχεδίων έχει εκατομμύρια προβολές στα κοινωνικά δίκτυα και περιγράφει τη σχέση της μητέρας με τον γιο της από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό της. Όλα ξεκινούν από τη σκηνή της γέννησης του παιδιού, όπου η μάνα ζητάει από τους γιατρούς να μην της κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Η απόφαση αυτή καθορίζει τη δική της ζωή, όπως και τη ζωή του παιδιού της.

Παιδική ηλικία

Το παιδί μεγαλώνει μαζί με τη μάνα του, πάντα συνδεδεμένο μαζί της μέσω του ομφαλίου λώρου. Ενώ η μητέρα πάει στο σουπερμάρκετ, συναντάει έναν άντρα και σκέφτεται ότι θα ήθελε να βγει μαζί του. Το παιδί, όμως, κλαίει, και η ανάπτυξη μιας σχέσης ανατρέπεται. Θυσιάζοντας την προσωπική της ευτυχία για χάρη του παιδιού της, κλαίει τα βραδιά για την ευκαιρία που έχασε ενώ το παιδί της κοιμάται. Καθώς το παιδί γίνεται στόχος εκφοβισμού, η μητέρα του το απομακρύνει από το σχολείο, και περνάει τον χρόνο του διαβάζοντας και πλέκοντας.

Εφηβική ηλικία

Ο νεαρός γνωρίζει στο σουπερμάρκετ μια κοπέλα, την οποία ερωτεύεται, αλλά η μητέρα του τον σέρνει μαζί με τον ομφάλιο λώρο, ανατρέποντας την προσδοκία μιας υγιούς σχέσης. Καθώς πουλάνε ρούχα στη λαϊκή, η μητέρα διαπληκτίζεται με την κοπέλα που είχε φλερτάρει με τον γιο της και είχε έρθει να αγοράσει ένα φόρεμα. Είναι φανερό ότι αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις για τη μάνα και τον γιο, καθώς περνούσαν τα χρόνια και η περιουσία τους ήταν πενιχρή.

Ενηλικίωση

Πέρασαν τα χρόνια και βρήκαν σπίτι. Ο γιος ψάχνει περιοδικά για να ικανοποιήσει τη φυσική περιέργειά του για το άλλο φύλο, ταΐζει την άρρωστη μητέρα του και βλέπει ότι η κοπέλα που ήθελε έχει παντρευτεί και έχει κάνει παιδιά με άλλον. Ενώ κοιμάται στο σπίτι με τη μάνα του, μια μαυροντυμένη φιγούρα έρχεται και την παίρνει μακριά του κόβοντας μια για πάντα τον δεσμό τους. Ο γιος βρίσκεται μόνος σε ένα σπίτι με τέσσερις τοίχους, από το οποίο φαίνεται να μην μπορεί να βγει.

Συμπεράσματα

Το βίντεο αυτό αποκαλύπτει την ψυχολογία που διέπει τη σχέση μάνας – παιδιού, η οποία διαθέτει δύο όψεις: πρόκειται για μια σχέση αδιάκοπη, η οποία συνεχίζεται παρά την απουσία της μητέρας από τη ζωή του παιδιού. Ωστόσο, η σχέση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παθολογική εξάρτηση, καθώς δεν δίνεται περιθώριο στο παιδί να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, ενώ είναι δυνατόν να παρατηρηθεί οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό για το παιδί να αποκτά σταδιακά την ανεξαρτησία του, ακόμα και αν αυτό οδηγεί το παιδί σε προσωρινή στενοχώρια, ώστε η σχέση του με την οικογένειά του και με τους γύρω του να είναι υγιής και να μη χρειάζεται να εξαρτάται από την οικογένειά του για την επιβίωσή του όταν μεγαλώσει. 

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.