Η συγγραφέας της χρονιάς δεν δηλώνει φύλο!

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη

Το βιβλίο που προσήλκυσε τα μέλη της επιτροπής του Woman Prize έχει συγγραφέα που δηλώνει ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό.

Το όνομα Ακβάικι Εμέζι δηλώνει τη/τον συγγραφέα από τη Νιγηρία που βρίσκεται στη λίστα των 16  γυναικών που διεκδικούν τη λογοτεχνική διάκριση. Το «Freshwater» θεωρήθηκε από τους κριτικούς λογοτεχνίας της εφημερίδας «Guardian» εξαιρετικό δείγμα βιβλίου ενηλικίωσης με πρωταγωνιστή ένα παιδί, την/τον Αντα, που έχει μέσα του πνεύματα, σταλμένα από μια θεότητα προκειμένου να δοκιμαστεί η πίστη του καθολικού πατέρα του.

Μία δύσκολη παιδική ηλικία στη Νιγηρία, το πανεπιστήμιο στην Αμερική, η ψυχική και σεξουαλική απελευθέρωση ενός ανθρώπου. Μια ωδή στο σπάσιμο των δεσμών από ψυχικές και σωματικές εξαρτήσεις μέχρι το πέρασμα την εσωτερική αμφιβολία, την αναζήτηση, την προσωπική επανάσταση και την ουσιαστική απελευθέρωση του ατόμου.

Ένα κατά βάση σουρεαλιστικό, μεταφυσικό ντεμπούτο που πραγματεύεται το μύθο, την ψυχική υγεία και τα κατακερματισμένα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω από την Ada, μια γυναίκα από τη νότια Νιγηρία, γεννημένη με το ένα πόδι στη άλλη πλευρά, που σπουδάζει στην Αμερική, εκεί που πολλές εσωτερικές φωνές απειλούν να τη διαλύσουν.

Το βιβλίο προσήλκυσε τα μέλη της επιτροπής του Woman Prize, τα οποία το ξεχώρισαν χωρίς να ερευνήσουν σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης στοιχεία για τον συγγραφέα. Σημασία έχει η ποιότητα του κειμένου, υποστηρίζει η επιτροπή, καθώς με αυτό το κριτήριο συμπεριέλαβαν στη λίστα των υποψηφίων επτά πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς, τη Μάντελιν Μίλερ για το «Τραγούδι του Αχιλλέα» και τη βραβευμένη με Μπούκερ Αννα Μπερνς.

«Το μυθιστόρημα, από τις απαρχές της πεζογραφίας, τον 18ο αιώνα, εμφανίστηκε ως είδος εξερεύνησης της ταυτότητας» λέει η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, καθηγήτρια Κέιτ Γουίλιαμς. «Και εξακολουθεί να αποτελεί διεισδυτική εξερεύνηση της προσωπικότητας και της ταυτότητας των ατόμων. Αυτό ακριβώς που επιτελούν τα βιβλία της φετινής μας λίστας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται το “Freshwater”». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Faber & Faber.

Το επόμενό της λογοτεχνικό εγχείρημα με τίτλο “The Death of Vivek Oji” βρίσκεται υπό έκδοση.

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.