Η σπουδαιότητα των φωτογραφικών άλμπουμ

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Αχ αυτές οι ψηφιακές φωτογραφίες, που όλο λέμε να εκτυπώσουμε και όλο το αμελούμε με αποτέλεσμα να μένουν αιωνίως εκεί, καταχωνιασμένες σε κινητά και τάμπλετ… Μήπως έτσι χάνουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε «χειροπιαστές» αναμνήσεις για όταν οι στιγμές ξεθωριάσουν;

Πόσες φορές έχει τύχει να ανακαλύψεις τυχαία παλιές σου φωτογραφίες που σου δημιούργησαν νοσταλγία για το παρελθόν και λαχτάρα να καταδυθείς στις αναμνήσεις των νεανικών σου χρόνων; Πόσες φορές έχεις ανατρέξει σε οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ χαζεύοντας στιγμιότυπα αγαπημένων κοντινών σου προσώπων και μαθαίνοντας ιστορίες που άλλοτε δεν είχες ξανακούσει;

Τα φωτογραφικά άλμπουμ διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας ακόμα και αν κάποιες φορές τα θεωρούμε δεδομένα ή δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή που τους αξίζει. Είναι τα λευκώματα που διαφυλάττουν τις σπουδαιότερες  στιγμές της οικογένειας μας, προστατεύοντάς τες από τη φθορά του χρόνου και διατηρώντας ορισμένες βαθύτατα προσωπικές αναφορές του εαυτού μας και των άλλων. 

Οι παρακάτω λόγοι θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις στη μνήμη σου τα συναισθήματα ευτυχίας και απόλαυσης που σου πρόσφερε ανέκαθεν η θέαση των φωτογραφικών σου άλμπουμ αλλά και να εκτιμήσεις εκ νέου την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο που βιώνεις.

Με τα άλμπουμ μοιράζεσαι τις αγαπημένες σου αναμνήσεις

Έρχεται η ώρα που κουλουριάζεις σε έναν καναπέ με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και μοιράζεστε αυτές τις επιφορτισμένες με γλυκόπικρα συναισθήματα νοσταλγίας στιγμές και αναμνήσεις αφήνοντας τις εικόνες να σας ταξιδέψουν σε μία παρελθοντική ζωή που δείχνει να διαφέρει τόσο από την τωρινή. Κάθε στιγμιότυπο κουβαλάει και την δική του ιστορία, αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία που σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις μία περισσότερο προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που επιθυμείς και να επικοινωνήσεις βιώματά σου που θα σας φέρουν πιο κοντά. Σου δίνεται η ευκαιρία να αναβιώσεις τις αναμνήσεις σου με την οικογένειά σου και να αναπτύξεις μαζί της πιο έντονες και ανθρώπινες σχέσεις.

Τα ψηφιακά αρχεία δεν ευνοούν την σύσφιξη των συναισθηματικών δεσμών

Η ψυχική και συναισθηματική εγγύτητα που μπορεί να επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε με άλλους ανθρώπους δύσκολα επιτυγχάνεται με την δημιουργία και διατήρηση ενός ψηφιακού φωτογραφικού άλμπουμ. Ακόμη και αν αποτελεί συνήθεια πλέον να αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή ή στο κινητό μας οφείλουμε να αναθεωρήσουμε αυτόν τον απρόσωπο και ψυχρό τρόπο διαφύλαξης των προσωπικών μας στιγμών.  Είναι σύνηθες ακόμη τα ψηφιακά αρχεία εικόνων να χάνονται χωρίς να έχουμε προλάβει να τα αποθηκεύσουμε κάπου αλλού. Το παραδοσιακό φωτογραφικό άλμπουμ μας δίνει τη δυνατότητα να διαφυλάττουμε με ασφάλεια τις αναμνήσεις μας με έναν τρόπο που διασφαλίζει τη θέαση τους για μία ολόκληρη ζωή.

Τα άλμπουμ διαφυλάττουν την οικογενειακή μας κληρονομιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτουμε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των παππούδων μας οι οποίες μας εκθέτουν σε μία τελείως διαφορετική εκδοχή των ανθρώπων που τόσο αγαπήσαμε. Μας δημιουργούνται πολλές απορίες και κυρίως περιέργεια για τις ζωές τους, που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα γνωρίσουμε. Με τα φωτογραφικά άλμπουμ αναβιώνονται στιγμές που προϋπήρχαν της ύπαρξής μας και μάλιστα είχαν ξεθωριάσει εδώ και χρόνια. Πρόκειται ίσως για αναμνήσεις γεμάτες νόημα για την οικογενειακή μας ιστορία που αποτελούν πάντα σπουδαία κληρονομία για τις επόμενες γενεές.

Όλες αυτές οι στιγμές που αντιπροσωπεύουν τις ευχάριστες καταστάσεις που ζήσαμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι κατά το παρελθόν και ίσως την παιδική μας ηλικία αποτελούν ένα διαχρονικά ιδανικό δώρο για τις οικογένειές μας και οφείλουμε όσο μπορούμε να το προστατεύουμε. Εσύ είσαι έτοιμος να “ξεσκονίσεις” τα παλιά σου φωτογραφικά άλμπουμ;

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.