Η σπουδαιότητα της αγκαλιάς

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, η ανθρωπότητα σχεδόν έπαψε να αγκαλιάζεται. Οι επαφές μας μειώθηκαν δραματικά και οι άνθρωποι που δεν μοιράζονταν το σπίτι τους με κάποιον, έμειναν για καιρό απόλυτα μόνοι και με ελάχιστες άμεσες επαφές εξαιτίας της πανδημίας.

Ο καθηγητής νευροφυσικής Φράνσις Μακ Γκλον και η λέκτορας ψυχολογίας Σουζάνα Γουόκερ, μελέτησαν και επιχείρησαν να εξηγήσουν τα οφέλη της αγκαλιάς και, γενικότερα, της άμεσης σωματικής επαφής μεταξύ ανθρώπων, καθώς και τη σημαντικότητα αυτών για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η αγκαλιά;

Ο βασικότερος λόγος που μία αγκαλιά κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο όμορφα είναι επειδή αφορά στην αίσθηση της αφής. Η αφή είναι μία πολύ σημαντική αίσθηση, καθώς εξαιτίας της ανακαλύπτουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ακόμη, αποτελεί το μέσο με το οποίο δημιουργούμε και διατηρούμε δεσμούς με τους γύρω μας.

Πόσα είδη αφής υπάρχουν;

Η αφή αποτελείται από δυο διακριτά συστήματα:

  • Το πρώτο είναι αυτό που μπορεί να αισθανθεί το γρήγορο άγγιγμα fast touch όπως ονομάστηκε, για παράδειγμα η αίσθηση μιας ζεστής κούπας καφέ.

  • Το δεύτερο είναι το λεγόμενο C tactile afferents, δηλαδή ο απτικός προσαγωγέας Γ’.

Το δεύτερο είδος επαφής διαχωρίστηκε σχετικά πρόσφατα από το πρώτο και αφορά στην αίσθηση της αφής που γίνεται αντιληπτή από τα πιο ευαίσθητα νεύρα.

Πάνω στο δεύτερο είδος οι ερευνητές Γκλον και Γουόκερ αφιέρωσαν τη μελέτη τους, καθώς το συγκεκριμένο είδος είναι αυτό στο οποίο ανήκει η αγκαλιά!

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η αίσθηση της αφής είναι από τα πρώτα πράγματα τα οποία αισθανόμαστε ακόμη και μέσα από τη μήτρα της μητέρας μας. Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε, η αγκαλιά της μητέρας μας είναι το πρώτο πράγμα που μας ηρεμεί και μας δημιουργεί ασφάλεια. Η αγκαλιά της έχει εξαιρετικά οφέλη, τα οποία έχουν αντίκτυπο στους νευροδιαβιβαστές και επεξεργαστές του εγκεφάλου. Η αγκαλιά προκαλεί έκκριση ενδορφινών και ωκυτοκίνης, οι οποίες είναι γνωστές ως «ουσίες της χαράς».

Κάθε αγκαλιά που θα βιώσουμε ως ενήλικες θα αναβιώνει μέσα μας τη μνήμη της μητρικής αγκαλιάς, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να εκκρίνει τις παραπάνω ουσίες, που αποδεδειγμένα ωφελούν την υγεία μας. Επίσης, μειώνεται η έκκριση της κορτιζόλης αλλιώς γνωστή και ως «ορμόνη του άγχους».

Η συχνή επαφή, επίσης, με άτομα του περιβάλλοντός μας και κυρίως η αγκαλιά βοηθάει στη διατήρηση δεσμών και στην εγκάρδια σύσφιξη σχέσεων.

Έχει διαπιστωθεί πως ακόμη και η αγκαλιά με το κατοικίδιό μας (αν δεν είναι χρυσόψαρο, φυσικά) έχει τα ίδια ακριβώς οφέλη με την αγκαλιά μεταξύ ανθρώπων!

Πώς η αγκαλιά δυναμώνει το ανοσοποιητικό;

Οι αγκαλιές βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, το οποίο δύναται να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με έρευνες, τετρακόσιοι άνθρωποι που εκτέθηκαν στην ίωση του κοινού κρυολογήματος, οι λεγόμενοι «αγκαλίτσες» ήταν εκείνοι οι οποίοι δε νόσησαν και αν νόσησαν το ξεπέρασαν με πολύ λιγότερα συμπτώματα!

Θεωρούμε πως δε χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να πείσουν κάποιον να αρχίσει τις αγκαλιές. Δίνουν χαρά σε δύο ή και περισσότερα άτομα ταυτόχρονα, έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία και φυσικά είναι δωρεάν!

Αγκαλιάστε το παιδί σας, το σύντροφό σας τα αδέρφια, τους γονείς, τους φίλους σας, όσο πιο συχνά μπορείτε! Σε πολλές χώρες, η αγκαλιά και όχι η χειραψία είναι η πρώτη επαφή που έχουν δύο άνθρωποι όταν γνωρίζονται. Έθιμα που κρατούν αιώνες. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.