Η σωστή στάση σώματος στο στατικό ποδήλατο βασική μέριμνα στο pilates

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Κάνετε στατικό ποδήλατο κουβεντιάζοντας ή σερφάροντας «χαλαρά» στο Ίντερνετ; Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να παίρνετε αψήφιστα ένα ζήτημα που αποτελεί το Α και το Ω σύμφωνα με τη μέθοδο pilates. Γυμναστείτε σωστά και κερδίστε όλα τα οφέλη!

Σε προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά  στη συμβολή της  μεθόδου pilates στην υγεία της καρδιάς. Εδώ θα γίνει μια πιο αναλυτική προσέγγιση αναφορικά με την καρδιαγγειακή προπόνηση και πιο συγκεκριμένα με το πώς η μέθοδος pilates εστιάζει στην σωστή στάση του σώματος κατά τη χρήση του στατικού ποδηλάτου (ένα από τα πιο γνωστά μηχανήματα της αερόβιας  προπόνησης). Τα στατικά ποδήλατα είναι πολύ δημοφιλή, καθώς  συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση της φόρμας και της καλής σιλουέτας.

Στατικό ποδήλατο και κουβεντούλα ή σερφάρισμα στο διαδίκτυο; Ξανασκεφτείτε το!

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν αρκεί μόνο η άσκηση στο στατικό ποδήλατο, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης στο ποδήλατο του χώρου εκγύμνασης. Θα δείτε ανθρώπους σε γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο να κάνουν  πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο, ενώ βλέπουν τηλεόραση ή κουβεντιάζουν με φίλους, να ιδρώνουν μετά βίας και να αγνοούν το πόσο άσχημα κάθονται – πόσο μάλλον το πώς κινούνται. 

Επιπλέον, ορισμένα γυμναστήρια προσφέρουν πλέον ποδήλατα  που μας επιτρέπουν να σερφάρουμε με συσκευές στο διαδίκτυο και να παίζουμε παιχνίδια, τα οποία απλώς επιδεινώνουν τη λάθος στάση του αθλούμενου.

Η κακή στάση σώματος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά

Επομένως παρατηρείται η εστίαση του σώματος των αθλούμενων σε λάθος κατεύθυνση και όχι σε αυτήν που απαιτείται για την εκγύμναση πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο. Και μπορεί ο υπεύθυνος εκγύμνασης να διορθώνει τη στάση του σώματος του αθλούμενου, αλλά ο εξωτερικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την εστίασή του, με αποτέλεσμα να αλλάζει συχνά η θέση του στο στατικό ποδήλατο. Τα καρδιαγγειακά οφέλη που προσφέρει η εκγύμναση με ποδήλατο είναι σημαντικά όμως εξίσου πιθανή είναι και η επιβάρυνση που μπορεί να προκληθεί από την άσκηση με κακή ποιότητα κίνησης.

Μυαλό και σώμα στην υπηρεσία της σωστής εκτέλεσης της άσκησης

Ακριβώς όπως σε κάθε συνεδρία Pilates, έτσι και στην περίπτωση της άσκησης και θέσης πάνω στο στατικό ποδήλατο, θα πρέπει να συνδυάσουμε το μυαλό και το σώμα για να εκτελέσουμε την κίνηση. Η συγκέντρωση και η ακρίβεια της κίνησης είναι εξίσου σημαντικές εδώ, όπως και στην εκτέλεση του Single Leg Stretch, μια από τις βασικές ασκήσεις του mat pilates. Όσον αφορά στο στατικό ποδήλατο η πρόκληση είναι να μείνετε όσο το δυνατόν σε σωστή θέση, κάνοντας πετάλι για περίπου 10-20 λεπτά, ανάλογα βέβαια με την εμπειρία του κάθε αθλούμενου. 

Σωστή στάση σώματος- τι να προσέξετε:

  • Ρυθμίστε το κάθισμα και καθίστε σωστά 

Το ύψος του καθίσματος αν και είναι μεν υποκειμενικό,  είναι όμως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη ρύθμιση του ποδηλάτου για εσάς. Όταν κάθεστε, η φτέρνα σας θα πρέπει απλώς να φτάνει στο πεντάλ και όταν δίνετε ώθηση στο πεντάλ, το γόνατό σας είναι ελαφρώς λυγισμένο. Εάν το κάθισμα είναι πολύ ψηλά ρυθμισμένο, η λεκάνη σας θα αναγκαστεί να μετακινηθεί από τη μία πλευρά στην άλλη και το γόνατό σας θα κλειδώσει προς τα έξω στην προσπάθειά σας να κάνετε πετάλι. Ακόμη τα γόνατά σας θα τεντώνουν σε υπερβολικό βαθμό, κάνοντας υπερέκταση και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο μπροστινό μέρος των μηρών και στην άρθρωση του γόνατος, ενώ η λεκάνη σας θα συμπτύσσεται από τη μία πλευρά κάθε φορά που το γόνατό σας ανεβαίνει. Αν όμως είναι ρυθμισμένο αρκετά χαμηλά, τα γόνατά σας θα είναι αρκετά λυγισμένα με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της κίνησης να νιώθετε ενόχληση στα γόνατα σας.

  • Το πάνω μέρος του σώματος

Οι ώμοι σας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και χαλαροί: αποφεύγετε να μαζεύετε  τους ώμους σας καμπουριάζοντας ή να ασκώντας δύναμη στους βραχίονες με αποτέλεσμα να πιέζετε τους ώμους σας. Φροντίστε να έχετε πάντα ανοιχτό το μπροστινό μέρος των ώμων.

  •  Ευθυγράμμιση των ποδιών

Το πόδι πρέπει να διατηρεί τη σωστή ευθυγράμμιση καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης του κάνοντας πετάλι. Τα οστά των μηρών, τα γόνατα, οι κνήμες, οι αστράγαλοι και τα πόδια σας γενικότερα πρέπει να λειτουργούν πάνω-κάτω στην ίδια ευθεία με τους γοφούς σας. Σκεφτείτε πώς βρίσκεστε σε ύπτια θέση και σχηματίστε με τα πόδια σας την ίδια ακριβώς κίνηση που θα κάνατε ξαπλωμένοι στο έδαφος. Μπορείτε για αρχή να δοκιμάσετε την κίνηση ξαπλωμένοι, χρησιμοποιώντας μόνο ένα στρώμα κάτι που θα σας διευκολύνει να εστιάσετε στη σωστή ευθυγράμμιση των ποδιών σας, αφού η πλάτη σας θα είναι σε επαφή με το πάτωμα.

  • Ασκώντας και τα δύο πόδια ταυτόχρονα

Το πιο συνηθισμένο λάθος στην κίνηση που κάνουμε στο πετάλι είναι να πιέζουμε μόνο προς τα κάτω. Προσπαθήστε να κάνετε και τα δύο πόδια σας να πηγαίνουν σε αντίθετες κατευθύνσεις (πάνω κάτω) το ένα από το άλλο ανά πάσα στιγμή. Θυμίζουμε πάντα στο σώμα μας την βασική άσκηση της μεθόδου pilates  στο έδαφος, το λεγόμενο Single Leg Stretch που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τέλος, πριν από τα παραπάνω βήματα για την σωστή στάση του σώματος στο στατικό ποδήλατο, σημαντική είναι η εκτέλεση κάποιων ασκήσεων της μεθόδου pilates στο έδαφος πριν τη χρήση βασικών μηχανημάτων αερόβιας άσκησης, όπως είναι το στατικό ποδήλατο.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Influence:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Παρακολούθησε από 5χρονών και για 10 χρόνια μαθήματα μπαλέτου (σύστημα R.A.D). Το 2004 γνώρισε για πρώτη φορά ως μαθήτρια τη μέθοδο Pilates…