Η σιωπηρή γλώσσα των λουλουδιών

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου

Η σιωπηρή γλώσσα των λουλουδιώνΑπό τα αρχαία χρόνια και ανέκαθεν στη διάρκεια των χρόνων και της ζωής των ανθρώπων τα λουλούδια είχαν συμβολικό χαρακτήρα και σημασία. Είναι γνωστό πως χρησιμοποιούνταν κατά την τέλεση μυθολογικών, θρησκευτικών, πολιτικών και επικήδειων τελετών και κατά τις τελετές γάμων. Αρχικά, αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, γίνονται αναφορές για τη σημασιολογική και σιωπηρή γλώσσα των λουλουδιών από τη βικτωριανή εποχή ή την λεγόμενη ρομαντική εποχή. Τότε γράφτηκαν βιβλία στην Αγγλία και στη Γαλλία για την περίφημη γλώσσα με μυστικούς κώδικες για τα λουλούδια, τους οποίους είχε γράψει μια γυναίκα Βρετανού πρέσβη, η Mary Wortley Montagu.

Η γλώσσα των ερωτευμένων

Η γλώσσα αυτή επέτρεπε να επικοινωνούν οι ερωτευμένοι μεταξύ τους και να στέλνουν τα μηνύματα τους με λουλούδια. Τα μηνύματα ποικίλουν ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα, το άρωμα των λουλουδιών, οπότε πολλές φορές έπρεπε να αποκωδικοποιηθούν. Ακόμα και σήμερα λοιπόν συνδέουμε άμεσα την αξία των λουλουδιών στη ζωή μας και μας συντροφεύουν σε όλες τις σημαντικές μας στιγμές ή στιγμές που μας σημάδεψαν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Δηλαδή θα λέγαμε ότι μέσα από την προσφορά ενός λουλουδιού, δείχνουμε τα συναισθήματά μας, φανερώνουμε τον έρωτα, την αγάπη, τον θαυμασμό, τον πόνο. Είναι τόσο άμεσα όμως συνδεδεμένα με τον έρωτα, αφού τα λουλούδια αποτελούν απόδειξη της ομορφιάς της φύσης παραλληλίζοντάς τα με την ομορφιά του έρωτα.

Η σιωπηρή γλώσσα των λουλουδιώνΈτσι λοιπόν έχει ενδιαφέρον να δούμε τους διάφορους συμβολισμούς μερικών ανθέων:

  • Καμπανούλα: Όταν το προσφέρει ο αγαπημένος σας σημαίνει: «Δεν θα σε προδώσω ποτέ».
  • Μαργαρίτα: «Δεν θα σε προδώσω ποτέ».
  • Ίρις: Ο εραστής σας θέλει να σας πει: «Έχω ένα μήνυμα για σένα».
  • Ορχιδέα: «Είσαι πανέμορφη».
  • Τα τριαντάφυλλα, αν είναι κόκκινα λένε: «Σ’ αγαπώ», αν είναι ροζ: «Όλα είναι καλά» και τα λευκά: «Είσαι σημαντική».
  • Τουλίπα μωβ: «Πονάω και σε χρειάζομαι».
  • Τουλίπα κόκκινη: «Πίστεψε ότι σ’ αγαπώ» και η κίτρινη τουλίπα: «Είσαι η πραγματική μου αγάπη;»
  • Λίλιουμ: «Περνάω υπέροχα μαζί σου».
  • Πανσές μωβ: «Σε σκέφτομαι συνέχεια» και ο μπλε: «Θα είμαι πιστός».

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.