Η σημασία του κωμικού στη ζωή μας

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Κωμωδία χαρακτηρίζεται κάθε έργο ή πράξη που έχει ως σκοπό να διασκεδάσει και να προκαλέσει το γέλιο.

Τα κυριότερα είδη κωμωδίας είναι:

  • Σάτιρα: Επιχειρεί τον εμπαιγμό κάποιας έννοιας ή προσώπου.
  • Μαύρη κωμωδία ή μαύρο χιούμορ: Ασχολείται με θέματα όπως ο θάνατος και η αρρώστια.
  • Το stand-up comedy – όρθια κωμωδία: Είναι είδος κωμωδίας το οποίο πραγματοποιείται ζωντανά και ο καλλιτέχνης απευθύνεται απευθείας στο κοινό, χωρίς θεατρικό.
  • Κωμωδία χαρακτήρων: Με αυτήν την κωμωδία ο καλλιτέχνης αναπαριστά κάποιο δημόσιο πρόσωπο ή δικής του επινόησης.
  • Κινητική κωμωδία: Με αυτήν, ο κωμικός κυρίως στηρίζεται στην χρήση κινήσεων του σώματός του για την δημιουργία διασκέδασης, (βλ. Τσάρλι Τσάπλιν).
  • Σουρεαλιστική κωμωδία: Εδώ παράξενα περιστατικά συμβαίνουν για να προκαλέσουν την έκπληξη στον αποδέκτη (όπως στην ταινία Τρελές σφαίρες).

Πηγές κωμωδίας: Όταν γίνεται ένα σφάλμα, μια αδεξιότητα, ένα λάθος. Κάτι που μας προκαλεί έκπληξη ή επαναλαμβάνεται. Σε μία παρεξήγηση. Όταν έχουμε εκτροπή από το καθιερωμένο ή αντιστροφή όρων.

Έχει παρατηρηθεί η επιρροή  της κωμωδίας στην κοινωνία. Σήμερα διάσημοι κωμικοί θεωρείται ότι ασκούν σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα, όπως ο Τζον Στιούαρτ και ο Λάκης Λαζόπουλος.  Η δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας θεωρείται ότι ενισχύθηκε μέσω έργων κωμωδίας που χρησιμοποιούσαν την σάτιρα για να διακωμωδήσουν αρνητικά στοιχεία της κοινότητας.

Ο Ιπποκράτης πίστευε στη θεραπευτική αξία του γέλιου, ενώ ο Δημόκριτος ήταν γνωστός ως «ο φιλόσοφος που γελά» συνέδεε το γέλιο με το «κωμικό της ανθρώπινης φύσης και ζωής». Ο Πυθαγόρας έκρινε αν θα δεχτεί κάποιον για μαθητή του από τον τρόπο που γέλαγε.

Στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στη Σπάρτη και στη Θεσσαλία υπήρχαν Ναοί του Γέλωτα. Λέγεται ότι τον Γέλωτα, τον χάρισε στους ανθρώπους η θεά του έρωτα Αφροδίτη, μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή.

Σύμφωνα με τα έθιμά τους οι ινδιάνοι Ναβάχο ακόμη και τώρα οργανώνουν γιορτή για το πρώτο γέλιο ενός μωρού.

Το γέλιο φανερώνει αίσθηση ευτυχίας και συνδέεται με την ενεργοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που είναι συνυφασμένο με τα θετικά συναισθήματα. Μειώνει την έκκριση ορμονών του άγχους, αδρεναλίνη, κορτιζόνη, επινεφρίνη και ντοπαμίνη, χαλαρώνει τους μυς και εκτονώνει το θυμικό. Κινεί το διάφραγμα και έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη την σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Ανεβάζει την πίεση, αυξήσει την παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς, αλλάζει τον κύκλο της αναπνοής άρα γίνεται εισπνοή περισσότερου οξυγόνου και εκπνοή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα.
Μέσω του γέλιου εκφράζουμε την αισιόδοξη στάση μας για την ζωή.
Φωτίζεται  η μέρα μας,  λάμπει η ψυχή μας, γεφυρώνεται η  επικοινωνία μας!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr