Διχάζουν οι απόψεις σχετικά με το αν είναι ηθικά σωστή η κατανάλωση κρέατος και τροφίμων που προέρχονται από τα ζώα. …
Η σημασία της χορτοφαγίας και της αυστηράς χορτοφαγίας
Όσο περισσότεροι γίνουν χορτοφάγοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να κερδίσουμε τη μάχη με την κλιματική αλλαγή, λένε οι πρόσφατες παγκόσμιες μελέτες. Η εκτροφή ζώων σημαίνει σπατάλη νερού και μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας, ψάξαμε μερικές πληροφορίες για τα οφέλη στον πλανήτη.
Οι λόγοι που οι χορτοφάγοι αυξάνονται
Δύο λόγοι που ακούγονται όλο και συχνότερα τις τελευταίες δεκαετίες είναι η υγεία και η οικολογία.
Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η κτηνοτροφία παράγει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και επιβαρύνει το περιβάλλον σημαντικά, ενώ ο πρόσφατος χαρακτηρισμός των ζωικών τροφών ως ανθυγιεινών έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την τάση.
Επίσης, μεγάλο μέρος των χορτοφάγων αποφεύγει το κρέας λόγω αγάπης προς τα ζώα και πίστης περί των δικαιωμάτων των ζώων.
Οι κύριοι λόγοι είναι ανθρωπιστικοί, λόγω της εκτροφής των ζώων με βάρβαρες μεθόδους και περιβαλλοντικοί, καθώς υπάρχει μεγάλη χρήση γης για ζωοτροφές, άρα οικολογική επιβάρυνση. Οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής ζωικών προϊόντων επιβαρύνουν σε λύματα, σε φάρμακα, κλπ.
Περισσότερο φαγητό για όλους
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γεμίσει το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα. Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για 4 δισ. ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των 7 δισ., αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, σε αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά για την ανθρώπινη διατροφή.
Οφέλη στην υγεία
Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, προκαλούν πολλές βλάβες στον οργανισμό. Καταρχάς το κρέας περιέχει λιπαρά οξέα που προκαλούν χοληστερίνη και καταστρέφουν το καρδιακό σύστημα. Οι πολύ επεξεργασμένες μορφές του (όπως το λουκάνικο) είναι καρκινογόνες (προκαλούν καρκίνο του εντέρου), ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνδεδεμένος με την κατανάλωση κρέατος.
Οφέλη για το περιβάλλον
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Loma Linda, η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή όσο και η πιο ελαστικής μορφής χορτοφαγική δίαιτα βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες περιορίζουν σχεδόν στο 1/3 τις εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τη διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ζωικών τροφών. Διαπιστώθηκε, συνεπώς, ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες -αυστηρές ή ευέλικτες- μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική εθνική ακαδημία επιστημών, όλες οι σύγχρονες, εντατικές πρακτικές καλλιέργειας καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και υδάτινους πόρους και έχουν οδηγήσει στην εκπομπή επιβλαβών αερίων και χημικών ουσιών. Ο βιότοπος για την ανάπτυξη άγριας ζωής που παρέχεται από τα μεγάλα βιομηχανικά αγροκτήματα μονοκαλλιέργειας είναι πολύ φτωχός και η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία είναι μια απειλή στη βιοποικιλότητα έναντι σε σύγκριση με πρακτικές καλλιέργειας, όπως η οργανική καλλιέργεια, η ποιμενική και βρόχινη αγροτική καλλιέργεια.