Η σημασία της άσκησης στον άνθρωπο και την υγεία του

Συντάκτης: Γιάννης Παραδείσης

Ο αθλητισμός και ειδικότερα η άσκηση έπαιζε σημαντικό ρόλο και είχε εξαίρετη σημασία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ως γνωστό οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θέρμη για άσκηση  εξού και η περίφημη  φράση «Νους Υγιής εν σώματι Υγιή». Ήμασταν η μόνη  χώρα σε όλο τον κόσμο που διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π. Χ. Η εκπαίδευση στην αρχαία Σπάρτη περιλάμβανε πυγμαχία, ξιφασκία αλλά και ιππασία.

Άσκηση και ρόλος στην καθημερινότητα

Η άσκηση γενικά έχει ισοδύναμη αξία με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Και αυτό γιατί όπως έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για να παράγουμε έργο, όπως έχουμε το καθήκον να κάνουμε κάποιες εργασίες συντήρησης σπιτιού, όπως έχουμε καθήκον στο σώμα μας να λαμβάνουμε τροφή και εννοείται πως σωστή διατροφή όπως (τα λαχανικά, φρούτα, πρωτεϊνούχα γεύματα, ψάρι και όσπρια), έτσι έχουμε καθήκον στον οργανισμό μας και στην καλή ψυχική και σωματική υγεία να ασκούμαστε, προκειμένου να είμαστε υγιείς και δυνατοί. Δεν αποτελεί  ξεχωριστό κομμάτι η άσκηση από τη μελέτη, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τη δουλειά και γενικά τις ασχολίες μας σε κάποιες δραστηριότητες.

Καλό είναι να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας. Και αυτό απαιτεί μια μικρή παύση και να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας όπως για  παράδειγμα μία με μιάμιση ώρα την ημέρα να πάμε για περπάτημα στη φύση και να εισπνεύσουμε φρέσκο καθαρό αέρα ή να γραφτούμε σε ένα γυμναστήριο με βάρη ή άσκηση με ιμάντες (TRX) η ακόμα να γραφτούμε σε ένα κολυμβητήριο ή ακόμα σε κάποιο ομαδικό άθλημα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, ποδοσφαίριση (βόλεϊ), υδατοσφαίριση (πόλο) και άλλα πολλά. Αν αναλογιστούμε ότι η ημέρα έχει 24 ώρες, χρόνος υπάρχει. Αρκεί να προγραμματίσουμε λίγο από το χρόνο μας και για άσκηση.

Δέκα λόγοι για να ξεκινήσεις την άσκηση

Για να αρχίσει κάποιος να ασκείται χρειάζεται θέληση. Χωρίς θέληση δεν γίνεται καμία αλλαγή . Προτού ξεκινήσετε κάτι φροντίστε να είστε οχυρωμένοι με αυτήν! Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε πάνω κάτω την αξία της γυμναστικής, σας παραθέτουμε 10 λόγους που αξίζει να διαβάσετε ώστε να έχετε καλή υγεία.

  • Πνευματική Διαύγεια

Η άσκηση εκτός από το σώμα γυμνάζει και το μυαλό. Κατά την διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αναπλάσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα και να τροφοδοτηθεί με ενέργεια. Επίσης η άσκηση μας καθαρίζει το μυαλό μας και μας ωθεί να λάβουμε σωστές αποφάσεις στη δουλειά μας ή αυξάνει τις μαθησιακές ικανότητες στο σχολείο.

  • Ψυχική Υγεία

Μέσω της άσκησης τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν, το άγχος καταστέλλεται  και μέσα από τις  ενδορφίνες που εκκρίνει ο οργανισμός αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη. Η σεροτονίνη ή αλλιώς ορμόνη της χαράς αυξάνεται και έχουμε καλή υγεία και βελτιωμένη  αυτοεκτίμηση.

  • Βελτίωση της χοληστερίνης

Κυρίως από την αερόβια άσκηση όπως το κολύμπι ή το περπάτημα μισή ώρα με 40 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα αρκούν ώστε να αυξήσουμε την καλή χοληστερίνη και να μειώσουμε την κακή αλλά και τα λιπίδια μέσα από τον οργανισμό μας, επιδρώντας στα ένζυμα τα οποία ρυθμίζουν την ποσότητά τους  στο αίμα.

  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση σε υπερτασικά άτομα έχει καταλυτικό παράγοντα σε σχέση με άλλα υπερτασικά άτομα τα οποία δεν γυμνάζονται καθόλου. Επίσης λόγω αυτής της ιδιότητας, άτομα τα οποία γυμνάζονται προλαμβάνουν ασθένειες όπως το εγκεφαλικό ή τη στεφανιαία νόσο.

  • Ρύθμιση σωματικού βάρους

Η γυμναστική έχει αποδειχτεί πως σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχει αποτελεσματικό τρόπο στη μείωση του σωματικού βάρους σε αερόβια άσκηση ή μη. Το λίπος μειώνεται με την καύση θερμίδων και το ενεργειακό έλλειμμα. Όλα αυτά σε φυσιολογικό ρυθμό και όχι σε σημείο εξουθένωσης.

  • Γερή καρδιά

Είναι αναμφισβήτητο ότι η γυμναστική προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και την εμφάνισης θρόμβωσης στο αίμα των αρτηριών, καθώς βοηθάει την καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά στέλνοντας κατάλληλες ποσότητες στα άκρα με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλά το σώμα και να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος καλύτερα μέσω των πνευμόνων. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα υγιές  ιστορικό χωρίς  κληρονομικές ασθένειες και κίνδυνο στην υγεία μας.

  • Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Η γυμναστική έχει καταλυτικό παράγοντα προλαμβάνοντας και μειώνοντας  την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Αλλά και τα άτομα τα οποία είναι διαβητικά μέσω της συστηματικής άσκησης, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν τις επιπλοκές που εμφανίζει ο διαβήτης.

  • Καλή υγεία του μυοσκελετικού συστήματος

Η άσκηση ενδυκνύται σε άτομα που έχουν προδιάθεση για οστεοπόρωση καθώς αυξάνει την οστική πυκνότητα, προλαμβάνοντας έτσι την συγκεκριμένη νόσο. Δυναμώνει τα οστά στους νεαρούς αθλητές.

  • Βελτίωση του ύπνου

Άτομα τα οποία υποβάλλονταν στη γυμναστική απολάμβαναν τα οφέλη ενός καλύτερου και ποιοτικότερου ύπνου συγκριτικά με αυτούς που δεν γυμνάζονται καθόλου. Καθώς έπεφταν σε βαθύτερο ύπνο REM με αποτέλεσμα να ξυπνούν το πρωί αναζωογονημένοι και πιο ζωηροί. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα γυμναστούμε απόγευμα και όχι αργά το βράδυ, καθώς θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

  • Ευεξία

Η σωματική άσκηση αυξάνει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού χαρίζοντας μυϊκή δύναμη, καλύτερη αντοχή, ισορροπημένη κίνηση, ευελιξία καλύτερη νοητική λειτουργία αλλά και ευεξία, καθότι το σώμα μας εκκρίνει περισσότερη ντοπαμίνη χαρίζοντάς μας ευεξία και ενέργεια.

Είναι δική σας επιλογή πως θα ξοδέψετε τη μέρα σας. Να είστε υγιείς, με αισιοδοξία, χαμόγελο και δύναμη!!

Συντάκτης: Γιάννης Παραδείσης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr