Η σημασία της αγάπης και τα αρνητικά φαινόμενα που μπορούν να γίνουν αντιμετωπίσιμα χάρη σ’ αυτή

Συντάκτης: Γεωργία Αγγέλου

Influence:

Η αγάπη έχοντας ως κύρια σημασία το αίσθημα συμπάθειας απέναντι σε πρόσωπα ή πράγματα αποτελεί ύψιστο ζήτημα στη ζωή ενός ατόμου. Εκείνος, ο οποίος νιώθει ότι αγαπά χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια, ανοχή, ανεκτικότητα, γενναιοδωρία, μεγαλοψυχία και ανυπαρξία εγωκεντρισμού και αλαζονείας.

Η αγάπη δεν περιορίζεται μόνο σε μία μορφή και μόνο απέναντι σε ένα πράγμα. Αντίθετα αγάπη μπορεί να αισθανθεί κάποιος για τους γονείς του, τα αδέλφια του, τον σύντροφό του,  την πατρίδα, τον θεό, τη φύση κ.α.

Η σημασία της αγάπης

Αρχικά, η έννοια της αγάπης έχει ποικίλη σημασία, εφόσον στους διάφορους τομείς της ζωής μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορεί να αντιμετωπίζει πολλές παθογένειες της κοινωνίας μας. Όσον αφορά στον κοινωνικό τομέα αναπτύσσει το αίσθημα της αδελφοσύνης, της ανιδιοτέλειας και της αφοσίωσης μεταξύ των ανθρώπων. Και αυτό γιατί είναι σε θέση όποιος αγαπά να συγχωρεί τα λάθη του άλλου, να περιορίζει το «εγώ» του και να δημιουργεί ένα πλέγμα υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Έπειτα, η συμπεριφορά του ατόμου ηθικοποιείται, αφού χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, εντιμότητα και αγνότητα. Κάτι τέτοιο προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του ατόμου σε όλα τα επίπεδα. Μέσα  από την αγάπη μπορεί να αναδειχθεί μία δημιουργική του πλευρά, να αναδυθεί μία ακέραιη και άρτια ψυχολογία, αλλά και να αναπτυχθεί μία σταθερή και ενοποιημένη σχέση με άλλους λαούς. Η αγάπη τότε θα είναι σε θέση να απαλλάξει τον καθένα από προκαταλήψεις απέναντι στη διαφορετικότητα και να κατανοήσει ότι η αγάπη απέναντι στο συνάνθρωπο δεν έχει εθνικά όρια, ιδεολογικούς φραγμούς και περιορισμούς σε ότι αφορά το φύλο, το χρώμα και τη φυλή.

Αρνητικά φαινόμενα που αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια της αγάπης

Η σημασία της αγάπης για τη ζωή μας είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορούν να επιλυθούν πολλά σοβαρά προβλήματα, τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε εθνικό και  διεθνές επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό επίπεδο είναι δυνατό να καμφθεί ο άκρατος ατομικισμός, εγωκεντρισμός και η υπερφίαλη φιλοδοξία που χαρακτηρίζει κάποιες φορές το ανθρώπινο είδος. Οι επιφανειακές σχέσεις με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται, γίνονται περισσότερο ουσιαστικές και αποκτούν μία βαθύτερη έννοια που τις μετατρέπει σε σχέσεις που είναι σε θέση να αποτελέσουν τείχος απέναντι σε οτιδήποτε κακόβουλο και υστερόβουλο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Γεωργία Αγγέλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr