Η πλήξη και η βαρεμάρα είναι από τα πιο συχνά και ανεξήγητα φαινόμενα, ειδικά για τη νέα γενιά. Τα συναισθήματα …
Η σημασία πίσω από το «βαριέμαι που ζω»
Μαζί με τον κορονοϊό, ήρθε και η καραντίνα. Και μαζί με την καραντίνα, να σου και εκείνο το αίσθημα: η βαρεμάρα! Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι δεν θες να καταβάλεις προσπάθεια για το οτιδήποτε και απλά να βουλιάξεις στον καναπέ σου; Ήρθε η ώρα να «κοιτάξεις» τη βαρεμάρα σου κατάματα και να βρεις τρόπους να την αποφύγεις.
Βαρεμάρα και αναβλητικότητα
Το αίσθημα της βαρεμάρας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αναβλητικότητα. Στην αναβλητικότητα, αναβάλλεις μια εργασία, για χάρη μιας άλλης, την οποία θεωρείς μέσα σου πιο εύκολη ή πιο ευχάριστη, όμως είναι λιγότερο σημαντική ή επείγουσα.
Το να αναβάλλεις μια δουλειά για λόγους στρατηγικού σχεδιασμού, προφανώς, δεν αποτελεί αναβλητικότητα. Για να μετρά ως αναβλητικότητα, θα πρέπει να υπάρχει κακός ή αναποτελεσματικός σχεδιασμός, ο οποίος βέβαια κοστίζει σε όρους άγχους ή απώλειας παραγωγικότητας.
Η βαρεμάρα και η αναβλητικότητα μοιάζουν στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη κινήτρου. Η διαφορά είναι ότι το αναβλητικό άτομο, στο τέλος θα πραγματοποιήσει την εργασία του, μόνο που η αργοπορία του θα έχει μεγάλο κόστος σε αυτόν.
Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση στην οποία κάποιος δεν έχει κάτι να κάνει ή απλά έχει κάνει όσα θέλει να κάνει και ξεκουράζεται. Η περίπτωση αυτή διαφέρει επίσης από τη βαρεμάρα, αφού αυτές οι μικρές στιγμές αδράνειας μπορεί να αποτελούν στιγμές απόλαυσης ή εύρεσης κινήτρου.
Εξελικτικές θεωρίες για την βαρεμάρα και τι συμβαίνει με αυτήν
Οι πρόγονοί μας έπρεπε να εξοικονομήσουν ενέργεια για να ανταγωνιστούν τους διάφορους εχθρούς τους, καθώς το περιβάλλον όπου ζούσαν δεν ήταν φιλικό. Οποιαδήποτε επιπλέον προσπάθεια για κάτι που δεν τους έδινε πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων ήταν κάτι που έθετε σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση.
Εκείνες τις εποχές βέβαια δεν υπήρχαν πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως τα φάρμακα και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις, και έτσι δεν υπήρχε και η δυνατότητα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Στην εποχή μας, η επιβίωση θεωρείται λίγο πολύ δεδομένη και ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων με μακροπρόθεσμους στόχους είναι μέρος της ζωής μας. Ακόμη όμως είναι μέσα μας ριζωμένο το ένστικτο των μακρινών μας προγόνων.
Η εξυπνάδα και η διορατικότητα μπορούν να ξεπεράσουν το ένστικτο και κάποιοι έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να σχεδιάζουν καλύτερα το μέλλον. Όταν όμως το ένστικτο υπερισχύει, δεν καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για μακροπρόθεσμα σχέδια. Υπάρχει έτσι η τάση να συνδέεται η αποτυχία με τη βαρεμάρα.
Ψυχολογικές θεωρίες για τη βαρεμάρα
Στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζει επίπονο για κάποιον να αφιερώσει το χρόνο και την ενέργειά του σε μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι δεν παρέχουν άμεση ευχαρίστηση. Πράγμα που σημαίνει ότι για να μπει κάποιος στη λογική να κάνει κάτι, πρέπει να πιστεύει ότι η αξία που θα πάρει πίσω θα είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της άνεσης.
Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καταφέρνουν και ξεπερνούν τη βαρεμάρα, γιατί εμπιστεύονται τον εαυτό τους και την ικανότητά τους να κερδίσουν κάτι βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσης.
Αυτά τα άτομα δεν φοβούνται να δραστηριοποιηθούν και δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον τους. Αντιθέτως, άνθρωποι που δεν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη ζώνη άνεσης ούτε να διαχειριστούν την επιτυχία και, έτσι, σαμποτάρουν τον εαυτό τους, παραμένοντας αδρανείς.
Μπορούν με αυτόν τον τρόπο να βρίσκουν μια δικαιολογία για την αποτυχία τους, ισχυριζόμενοι ότι ο λόγος ήταν απλά το ότι δεν προσπάθησαν!
Οι άνθρωποι, σε γενικές γραμμές, δεν είναι πολύ καλοί στο να υπολογίζουν τι είναι καλό και τι όχι μακροπρόθεσμα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό του ποτού και του φαγητού. Τρώμε και πίνουμε αλκοόλ συχνά χωρίς μέτρο, χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην υγεία μας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και την επόμενη μέρα με ένα δυνατό χανγκόβερ!
Ακόμη μια αιτία βαρεμάρας είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην έχεις βρει τι θέλεις να κάνεις ή να έχεις βρει και για κάποιον λόγο να μην μπορείς να το κάνεις. Επίσης, μπορεί όλα αυτά που κάνεις να μην σε γεμίζουν ή να μην βλέπεις απτά αποτελέσματα.
Μάθε περισσότερα για τη βαρεμάρα και τι συμβαίνει με αυτήν για να σταματήσεις να βαριέσαι
Το κλειδί για να πάψεις να βαριέσαι είναι να πάρεις μικρές αποφάσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να χρειάζεται να καταβάλλεις λιγότερη προσπάθεια στο μέλλον. Σκέψου το παράδειγμα του Οδυσσέα. Δεν είχε κάποια υπερφυσική δύναμη που τον βοήθησε να μην ακούσει τις Σειρήνες. Είχε απλά τη διορατικότητα να είναι προετοιμασμένος και να γλιτώσει από την πρόκλησή τους.
Και φυσικά μην ξεχνάς ότι χρειάζεσαι το σωστό κίνητρο για ό,τι κάνεις στη ζωή σου.
Πώς θα τα καταφέρεις λοιπόν;
#1. Βάλε στόχους
Βάλε στόχους, οι οποίοι θα γίνουν η απόλυτη αποστολή σου. Η επιθυμία σου για επίτευξη ενός μεγάλου στόχου στη ζωή σου θα ξεπεράσει τη βαρεμάρα.
Για να επιτύχεις το στόχο, θα χρειαστείς μια δομή, έναν τρόπο και ένα σχέδιο, με το οποίο θα φτάσεις σε αυτόν. Αυτό το σχέδιο θα είναι η πυξίδα που θα σε κρατάει στον σωστό δρόμο και δεν θα επιτρέπει στη βαρεμάρα να σε «τραβήξει» μακριά από αυτόν.
#2. Μην κάνεις πολλά πράγματα μαζί
Πολλές φορές ο λόγος που αποτυγχάνουμε δεν είναι ότι ο στόχος μας ήταν δύσκολος, αλλά το ότι θέλαμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Προσπάθησε να αφιερώνεις την ενέργειά σου σε ένα στόχο κάθε φορά.
Όταν πρέπει να αναλάβεις μια πρόκληση, φτιάξε το πλάνο σου και μείνε σε αυτό. Μην αφήνεις οτιδήποτε άλλο να σου αποσπά την προσοχή και να καταναλώνει την ενέργειά σου.
#3. Αυτοματοποίησε τα πρώτα βήματα
Η βαρεμάρα συνήθως φεύγει όταν δραστηριοποιηθούμε και ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι. Ίσως σου φαίνεται περίεργο, όμως είναι αλήθεια. Είναι αυτό που λέμε «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Πολλές συμπεριφορές μας λειτουργούν έτσι και χρειάζονται ένα μικρό βήμα για να πυροδοτήσουν τη συνέχεια.
Τα παραδείγματα είναι άπειρα:
Αν βαριέσαι να πας για ποδήλατο, ντύσου, καβάλησε το ποδήλατό σου και θα δεις πως μετά τις πρώτες πεταλιές θα σου φύγει η βαρεμάρα. Αν βαριέσαι να διαβάσεις, κάνε το πρώτο βήμα και διάβασε την πρώτη σελίδα. Η συνέχεια θα έρθει από μόνη της. Το ίδιο και ισχύει και σε μια γνωριμία. Πες «γεια» στην κοπέλα που σου αρέσει και η συζήτηση και το φλερτ θα έρθουν μόνα τους, αντί να μείνεις στο φόβο πως δεν θα της αρέσεις.
#4. Χρησιμοποίησε την κοινωνική πίεση προς όφελός σου
Όταν υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχεις ένα στόχο, αισθάνεσαι αυτόματα μια πίεση να επιτύχεις αυτόν το στόχο για να μην χάσεις το κύρος απέναντί τους.
Αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για τον εαυτό σου, όταν θέλεις να καταπολεμήσεις τη βαρεμάρα σου. Η πίεση που αισθάνεσαι για να ξεκινήσεις κάτι για το οποίο έχεις δεσμευτεί θα εξαφανίσει τη βαρεμάρα σου.
Μπορείς να κάνεις τέτοιες τεχνητές –ανεπίσημες– δεσμεύσεις σε φίλους, γνωστούς, ακόμη και σε ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο θα «αναγκάζεσαι» να ξεχνάς τη βαρεμάρα σου και να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι δοκιμασμένο και δουλεύει!
#5. Μάθε πώς να βγαίνεις απ’ τη βαρεμάρα και τι συμβαίνει όταν την αφήνεις πίσω σου
Η ρουτίνα είναι μια ισχυρή κινητήριος δύναμη στη ζωή μας. Το να κάνεις κάτι για πρώτη φορά είναι δύσκολο. Το να το κάνεις για χιλιοστή, όμως, είναι κάτι που δεν χρειάζεται καν κόπο. Κάνε τις δραστηριότητές σου μέρος της καθημερινής σου ζωής, ώστε να σου «βγαίνουν» με ευκολία κάθε φορά.
Κλείνοντας, τώρα πια ξέρεις τις πιθανές αιτίες της βαρεμάρας σου και μπορείς να ξεκινήσεις να ξεφεύγεις από αυτήν. Στην αρχή ίσως να δυσκολευτείς, αλλά εφαρμόζοντας ένα συνδυασμό των παραπάνω συμβουλών θα καταφέρεις να σταματήσεις να βαριέσαι που ζεις και να αξιοποιήσεις το χρόνο σου σωστά με γνώμονα τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις.
Πηγή: menofstyle.gr