Η σημαντικότητα του να ζούμε τις στιγμές

Συντάκτης: Κατερίνα Γαβρίλη, Ψυχολόγος

Η σημαντικότητα του να ζούμε τις στιγμέςΑκούμε συχνά ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο παρόν και να απολαμβάνουμε τις στιγμές που μας προσφέρονται. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο σε όλους μας, γιατί θα πρέπει να το κάνουμε αυτό και με ποιον τρόπο μπορούμε να το επιτύχουμε.

Θα σκεφτεί κανείς, μάλιστα, ότι πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Γιατί οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι σε τέτοιο βαθμό που μας φθείρουν και προκαλούν μία κόπωση ικανή να μας απομακρύνει πλήρως από μία στάση ζωής όπου μπορούμε να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές, έστω και κάποιες ώρες της ημέρας.

Ο κατάλληλος χρόνος αποδεσμεύει την ένταση

Αυτό βέβαια που ίσως αγνοούμε είναι ότι βρισκόμενοι σε ένταση θα αναλώσουμε άσκοπα περισσότερο χρόνο, απ’ ό, τι αν ήμασταν συντονισμένοι με τη φυσική ροή της ζωής μας. Και όταν λέμε φυσική ροή εννοούμε χωρίς να επιταχύνουμε εκβιαστικά τα γεγονότα να συμβούν, αλλά και χωρίς να τα αναβάλλουμε επ’ αόριστον! Όλα έχουν τον κατάλληλο για εκείνα χρόνο και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε.

Κανείς δεν αμφισβήτησε τον ήλιο που δύει, γιατί το κάνει τότε και όχι δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα. Και αυτό συμβαίνει, γιατί όλοι υποσυνείδητα γνωρίζουμε ότι η φύση πράττει με τον καλύτερο τρόπο στον καταλληλότερο χρόνο. Ανεξάρτητα εάν αυτός ο χρόνος είναι πολύ γρήγορος για κάποιους ή πολύ αργός για κάποιους άλλους. Αυτή την οπτική θα πρέπει να κρατήσουμε και να την προσαρμόσουμε σταδιακά και στον εαυτό μας.

Ζήσε το παρόν και ο χρόνος θα σου το ανταποδώσει

Η μεγάλη σημασία της δυνατότητας να ζούμε στο παρόν, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής μας, μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αφού έχουμε επιτύχει να το βιώσουμε έστω και μία φορά. Έστω και για λίγα λεπτά εάν συντονιστούμε με τη ροή, θα νιώσουμε αμέσως την ενέργεια και τη διάθεσή μας να αλλάζει. Τον χρόνο να διαστέλλεται ευχάριστα και εμάς ικανούς να υλοποιήσουμε κάθε μας επιθυμία.

Η σημαντικότητα του να ζούμε τις στιγμέςΌταν βιώνουμε τις στιγμές σε βάθος, ζούμε πραγματικά! Νιώθουμε αληθινά ζωντανοί και εξελισσόμαστε με γοργούς ρυθμούς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Προσοχή, όμως, στην καλύτερη εκδοχή, βάσει των προσωπικών μας δεδομένων και ικανοτήτων. Όχι της εικόνας που έχουν δημιουργήσει οι άλλοι στο μυαλό τους για εμάς. Ο χρόνος κρύβει πολλά μυστικά αυτοβελτίωσης και όταν του φερόμαστε με σεβασμό, μας το ανταποδίδει πάντα. Υπάρχει μεγάλη γενναιοδωρία κρυμμένη μέσα στην έννοια του χρόνου κι όταν δεν τον τραυματίζουμε λειτουργώντας εκβιαστικά ή αναβλητικά, βρίσκει πάντα τρόπους να μας αποδεικνύει αυτή του την γενναιοδωρία.

Όταν για παράδειγμα βιαζόμαστε να κλείσουμε μία συνεργασία και ασκούμε πιέσεις στον εαυτό μας και στα άλλα μέλη, είναι σαν να προσπαθούμε να μπλοκάρουμε τη διαδικασία αυτή και να ευχόμαστε ασυνείδητα να μην πραγματοποιηθεί τελικά. Κι αυτό γιατί δίνουμε χώρο σε τοξικά συναισθήματα να μας κυριεύσουν. Αυτό μας κάνει να εκπέμπουμε κάτι δυσαρμονικό, το οποίο ο συνομιλητής μας θα αντιληφθεί και θα τον αποτρέψει από την επιλογή μίας επιτυχημένης έκβασης της συνεργασίας αυτής.

Γενικότερα, κάθε φορά που βρισκόμαστε σε ένταση για τον οποιονδήποτε λόγο είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε εκτός ροής και είναι αδύνατον να δούμε τα θετικά μίας κατάστασης ή να απολαύσουμε το δίδαγμα που εν δυνάμει μας προσφέρεται.

Η δύναμη της εσωτερικής γαλήνης στις στιγμές

Θα πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε συνειδητή εσωτερική γαλήνη, αλλιώς θα μας είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να κατανοήσουμε την έννοια της στιγμής. Στιγμή είναι ο απαραίτητος εκείνος χρόνος, ο οποίος μας προσφέρεται με σκοπό να μας διδάξει κάτι το οποίο θα μας βοηθήσει να οδηγηθούμε στο επόμενο μας βήμα με ευχάριστο ή δυσάρεστο τρόπο, αναλόγως το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά και σε τι ανταποκρινόμαστε περισσότερο…

Αν προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε, λοιπόν, ως στάση ζωής την εστίαση στη θετική οπτική της, τότε θα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μάθουμε να ζούμε στο παρόν, χωρίς να πλέκουμε υποθετικά αρνητικά σενάρια για το τι μέλει γενέσθαι. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ καλύτερα απ’ ό, τι φανταζόμασταν εάν επενδύσουμε στο θετικότερο σενάριο που μπορούμε να δημιουργήσουμε νοητικά.

Ζω τη στιγμή όταν αφήνομαι σε αυτή να με παρασύρει έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στη ζωή, απαλλάσσοντάς με από περιττά βάρη ενοχών και αρνητικών συναισθημάτων. Δεν τους επιτρέπω να με παρασύρουν στα τοξικά τους μονοπάτια, αντιθέτως επενδύω με πίστη και αισιοδοξία σε κάθε τι καλό.

Επιλέγω να ζήσω το παρόν με υγιείς πράξεις

Η σημαντικότητα του να ζούμε τις στιγμέςΒιώνω το παρόν με έναν τρόπο υγιή, όταν κάνω πράξεις που με τιμούν ως προσωπικότητα. Πράξεις οι οποίες ακόμα και αν γίνουν γνωστές, θα με κάνουν να αισθάνομαι γαλήνιος εσωτερικά και υπερήφανος που τις επέλεξα. Όσο απλές και ασήμαντες και αν μοιάζουν, ενεργειακά η δυναμική τους μπορεί να είναι πολλαπλάσια, εάν η πρόθεσή μου είναι καθαρή. Και η δυναμική τους αυτή γίνεται αντιληπτή από τον τρόπο που μας κάνουν να νιώθουμε. Τόσο χαρούμενοι και δυνατοί.

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, εάν δεν αποτελεί εσωτερική μας ανάγκη να το υλοποιήσουμε στη ζωή μας. Γιατί σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε, όλα είναι θέμα επιλογής. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να κάνουμε πάντα, στον βαθμό που είναι αυτό εφικτό, τις καλύτερες επιλογές, σεβόμενοι πάντα τον χρόνο που μας έχει δοθεί!

Συντάκτης: Κατερίνα Γαβρίλη, Ψυχολόγος

Influence:

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 17 Μαΐου του 1979 ολοκλήρωσα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση…