Η Σιγκαπούρη παίρνει την πρωτιά ως η καλύτερη πόλη για επιχειρήσεις για ένατη συνεχή χρονιά

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα

Ανάμεσα σε 189 χώρες, η μακρινή Σιγκαπούρη βγήκε για ένατη φορά η καλύτερη χώρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κόσμο και αποδεικνύει πως αν και μικρή, έχει τεράστια οικονομική δύναμη.

Η νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου. Με έκταση μόλις 704 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή λίγο μικρότερη από την Κεφαλονιά, έχει πληθυσμό που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι ότι οι φοιτητές και οι ξένοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, φανερώνοντας έτσι έναν μικρό παράδεισο για εργασία.

Η πρωτιά στην λίστα με τις καλύτερες χώρες για επιχειρηματικές δράσεις που κατέγραψε η Παγκόσμια Τράπεζα, δεν είναι αδικαιολόγητη. Πώς, άλλωστε, να μην θεωρείται παράδεισος των επιχειρήσεων, όταν χρειάζονται μόλις δυόμισι μέρες για να αποκτήσει κάποιος άδεια λειτουργίας επιχείρησης; Πώς γίνεται να μην δουλεύουν τα πράγματα ομαλότερα, όταν η σπατάλη χρόνου σε γραφειοκρατικά θέματα είναι μόλις 82 ώρες το χρόνο, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου ο μέσος χρόνος ανέρχεται σε 175 ώρες ετησίως;

Μπορεί η Σιγκαπούρη να είναι η μικρότερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, κρύβει όμως μέσα της μια μεγάλη οικονομική δύναμη και μια εντυπωσιακή ομορφιά, καθώς οι θεόρατοι ουρανοξύστες και οι μεγαλειώδεις γέφυρες που την ενώνουν με τη Μαλαισία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της γοητείας της.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται επίσης στην πρώτη δεκάδα της λίστας, ενώ βλέπουμε ακόμη την Κορέα και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με την αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 80% των 189 χωρών που μελετήθηκαν έχουν βελτιώσει τις βαθμολογίες τους από την περσινή χρονιά, δίνοντας έτσι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία.

Και οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασφαλώς την τιμητική τους. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία μπήκαν στη δεκάδα και αναγνωρίστηκαν ως μερικές από τις καλύτερες χώρες για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η δεκάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2014 ήταν η εξής.

1. Σιγκαπούρη

2. Νέα Ζηλανδία

3. Χονγκ Κονγκ

4. Δανία

5. Κορέα

6. Νορβηγία

7. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

8. Ηνωμένο Βασίλειο

9. Φινλανδία

10. Αυστραλία

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.