Η selfie της Willoughby προειδοποιεί για τους κινδύνους του σολάριουμ

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η selfie της Willoughby προειδοποιεί για τους κινδύνους του σολάριουμΛίγο πριν αποφασίσεις να θέσεις σε κίνδυνο τη ζωή σου, θέλω να ενημερωθείς για τις συνέπειες της έκθεσής σου στον ήλιο και του σολάριουμ. Οι δερματολόγοι βρίσκονται σε δίλημμα για το πώς το κοινό μπορεί να αντιδράσει στη selfie της 27χρονης γυναίκας που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος.

Η 27χρονη Tawny Willoughby, μητέρα ενός μικρού παιδιού, αποφάσισε να αναρτήσει στο Facebook μία φωτογραφία της για να δείξει στον κόσμο την άσχημη πλευρά του μαυρίσματος.

«Αν κάποιος χρειάζεται ένα κίνητρο προκειμένου να μην ξαπλώσει στο κρεβάτι μαυρίσματος και στην ξαπλώστρα, εγώ είμαι αυτό» έγραψε. «Αυτό είναι ό,τι η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος μπορεί να επιφέρει.»

Το δέρμα στο πρόσωπό της υποβλήθηκε σε μια θεραπεία που ονομάζεται Aldara, έγραψε στο μήνυμα.

Ο δερματολόγος Δρ Barney Kenet, ο οποίος δεν έχει συναντήσει ποτέ τη Willoughby, είπε ότι η κρέμα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση του συστήματος για να σκοτώσει τα μη φυσιολογικά κύτταρα σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος όπως συνέβη στη Willoughby. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων, είπε.

«Ο λόγος που είναι τόσο φρικιαστική η εικόνα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ισχυρό και η επίθεση σε αυτά τα ανώμαλα κύτταρα είναι επιτυχής αφήνοντας μία έντονη φλεγμονή» είπε. «Αυτή η εικόνα αντιπροσωπεύει την έκταση των ζημιών της.»

Με τη σειρά του ο Kenet, ένας δερματολόγος στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical-Center προτείνει ότι η selfie της Willoughby αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε -σε αυτή την περίπτωση- τα κρεβάτια μαυρίσματος.

Η selfie της Willoughby προειδοποιεί για τους κινδύνους του σολάριουμΑντιθέτως, ο Δρ Neil Korman, καθηγητής δερματολογίας, είπε ότι ανησυχεί μήπως οι ασθενείς θα αποφύγουν αυτό το είδος της θεραπείας, επειδή η Willoughby φαίνεται ότι έχει αναρτήσει φωτογραφία από τη χειρότερη ημέρα της θεραπείας της, ενώ δεν αναφέρει ότι η θεραπεία δεν είναι επώδυνη. «Είναι μια τυπική θεραπεία που χρησιμοποιούμε» είπε ο Korman.

Η Willoughby έγραψε ότι έκανε σολάριουμ τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα στο γυμνάσιο και είχε διαγνωστεί με πλακώδες καρκίνωμα μία φορά και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα πέντε φορές από την πρώτη διάγνωση σε ηλικία 21 ετών. Έγραψε ότι είναι τυχερή που δεν έχει μελάνωμα, το οποίο μπορεί να έχει μεταστάσεις. Ευτυχώς, η ίδια είχε καρκίνο, όπου αφαιρείται χειρουργικά με φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία συνδυάζει φάρμακα και θεραπεία με φως.

«Να φοράτε αντηλιακό. Έχετε μόνο ένα δέρμα και θα πρέπει να φροντίσετε για αυτό. Μάθετε από τα λάθη των άλλων ανθρώπων. Μην αφήνετε το μαύρισμά σας να σας αποτρέψει από το να δείτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου τώρα που έχω ένα αγοράκι δύο ετών.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…