Η ψυχολογική εξάντληση δεν προκύπτει από την αδυναμία, αλλά από την υπερβολική δύναμη

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ψυχολογική εξάντληση είναι λανθασμένα συνυφασμένη από πολλούς με την αδυναμία του ανθρώπου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι προκύπτει από την δύναμη που έχει αποκτήσει κανείς ύστερα από πολλά γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή του.

Η ψυχολογική εξάντληση είναι συνήθως μια αργή διαδικασία, κατά την οποία η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Το πρόβλημα είναι ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η έκρηξη, κυρίως λόγω των καταστάσεων που έχετε ανεχτεί για πολύ καιρό.

Η ψυχολογική εξάντληση είναι μια κατάσταση ακραίας ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης, η οποία συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα έλλειψης σωματικής δύναμης. Με απλά λόγια συμβαίνει όταν δίνετε πολλά και παίρνετε λίγα, σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό κομμάτι. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ένα είδος σωματικής και διανοητικής αδράνειας, ένα αίσθημα βαρύτητας που σας περιβάλλει καθημερινά.

Οι αιτίες ποικίλλουν αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό, το οποίο αναφέραμε και παραπάνω: το ότι δίνετε πάρα πολλά και λαμβάνετε πολύ λίγα. Όλο αυτό στην αρχή φαίνεται σαν κάτι απλό, όμως σας αναλώνει και στο τέλος σας εξαντλεί.

Η ψυχολογική εξάντληση δεν προκύπτει από την αδυναμία, αλλά από την υπερβολική δύναμη.

Σε άλλες περιπτώσεις η ψυχική κόπωση προκαλείται από τις πολλές αλλαγές που γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλο που μπορεί να είναι θετικές. Όμως, όταν συμβαίνουν πολύ γρήγορα δεν μπορείτε να τις χειριστείτε και νιώθετε εξαντλημένοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παρόλο που έχετε ό,τι θέλετε, στο μυαλό υπάρχει ένα είδος αισθητήρα που σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα συμπτώματα της ψυχικής εξάντλησης είναι τα εξής:

Απώλεια ενέργειας
Ευερεθιστότητα, νευρικότητα
Αϋπνία
Απώλεια κινήτρων: Όταν είστε εξαιρετικά εξαντλημένοι, απλά δεν βρίσκετε κανένα κίνητρο
Όχι και τόσο καλή μνήμη: Πιθανόν να ξεχνάτε τι φάγατε την προηγούμενη ημέρα ή τί δουλειές έχετε να κάνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό είναι πολύ κουρασμένο και δεν μπορεί να συνεχίσει την επεξεργασία και την αποθήκευση πληροφοριών στο συνειδητό επίπεδο.

ΠΗΓΗ:jenny.gr/

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…