Ξέρεις προς τα που κατευθύνεσαι και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις; Ξέρεις ότι έχουμε 8 τομείς στη ζωή μας, που μας …
Η ψυχολογία του νικητή
Ένας νεαρός ρώτησε κάποτε τον Σωκράτη ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ως απάντηση εκείνος του πρότεινε να τον συναντήσει το επόμενο πρωί δίπλα στο ποτάμι. Συναντήθηκαν, λοιπόν, και ο Σωκράτης παρακάλεσε τον νεαρό να τον ακολουθήσει στο ποτάμι. Όταν το νερό έφτασε μέχρι το λαιμό τους, ο Σωκράτης αιφνιδίασε τον νεαρό βουτώντας το κεφάλι του στο νερό. Εκείνος προσπαθούσε να βγάλει το κεφάλι του έξω για να αναπνεύσει, αλλά ο Σωκράτης, δυνατός καθώς ήταν, τον κρατούσε μέσα στο νερό μέχρι που μελάνιασε. Τότε, του τράβηξε το κεφάλι έξω από το νερό και το πρώτο πράγμα που έκανε ο νεαρός ήταν να πάρει μια βαθιά ανάσα. Στη συνέχεια, ο Σωκράτης ρώτησε: “Τι επιθυμούσες περισσότερο από όλα, όταν βρισκόσουν μέσα στο νερό;” και ο νεαρός απάντησε: “Αέρα”. Τότε ο Σωκράτης του είπε: “Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας: αν την επιθυμείς τόσο πολύ, όσο επιθυμούσες προηγουμένως να αναπνεύσεις, τότε θα την έχεις”. Δεν υπάρχει άλλο μυστικό.
Η «ψυχολογία» αυτή, είναι το λεγόμενο ψυχικό σθένος. Η εσωτερική αυτή δύναμη που απαιτείται για να ξεπεράσουμε κάθε φόβο, κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά μας. Είναι αυτή η κινητήριος δύναμη που έχει ως μοναδική πηγή άντλησης και ανατροφοδότησης τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι η δύναμη που μας βοηθά να στηριχτούμε στα πόδια μας όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, η δύναμη που μας γεμίζει θάρρος όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις αξίες μας, η δύναμη που μας οπλίζει με θάρρος και υπομονή να αντιμετωπίσουμε απαιτητικές καταστάσεις.
Το ψυχικό σθένος είναι η αρετή των πρωταθλήτων, των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο και τον νικούν, των άσημων ανθρώπων που καθημερινά δίνουν μάχες και ξεπερνούν τους εαυτούς διδάσκοντας σε όλους ότι η μάχη δεν τελειώνει ποτέ.
Λανθασμένα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι η δύναμη αυτή είναι ένα «χάρισμα» ορισμένων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που συνήθως «καλλιεργείται» ακούσια, μέσα από βιώματα της ζωής. Για αυτό και βλέπουμε ανθρώπους διαφορετικούς, με διαφορετικούς προσωπικούς στόχους, διαφορετικά βιώματα, δυνάμεις και αδυναμίες, να ξεπερνούν τους εαυτούς τους στο όνομα των βιολογικών τους αναγκών, μα και στο όνομα της ομαδικότητας, της επιτυχίας, της ανατροπής, της υπέρβασης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε αυτή τη δύναμη:
-
Αυτογνωσία: Καλή γνώση του εαυτού μας. Μαθαίνουμε τα καλά μας και τα κακά μας γνωρίσματα έτσι ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε σωστά, σε κάθε κατάσταση. Το καλό επίπεδο αυτογνωσίας (δηλαδή γνώσης και ΑΠΟΔΟΧΗΣ του εαυτού μας στην ολότητά του) αποτελεί βασικό συστατικό στην ανάπτυξη του ψυχικού σθένους.
-
Ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις, με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε γεμιζουν αισιοδοξία, σε αποδέχονται και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι. Οι τοξικές κοινωνικές σχέσεις που συντηρούμε για ανούσιους στην πραγματικότητα λόγους, που μας βάζουν υποσυνείδητα σε διαδικασίες σύγκρισης, αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού, μας απομακρύνουν και μας αποδυναμώνουν από τον πυρήνα της ύπαρξής μας από τον οποίο τροφοδοτείται η εσωτερική μας δύναμη.
-
“Ξεκολλάμε” από δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης. Η ζωή δεν είναι “όλα ή τίποτα”, δεν είναι “μαύρο ή άσπρο” δεν είναι κλισέ “πάντα αποτυγχάνω” , “έγω δεν τα μπορώ αυτά”. Το σύνδρομο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας σαμποτάρει κάθε προσπάθεια του ατόμου να δυναμώσει και να εξελιχθεί. Όταν πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω, το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρω. Γιατί λοιπόν να μην πιστεύω οτι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτύχω;;;
-
Μην εστιάζεις και δίνεις βαρύτητα στα αρνητικά. Μερικές φορές μπορεί να μας συμβαίνουν εννέα θετικά πράγματα και ένα αρνητικό, αλλά εμείς να «φιλτράρουμε» κάθε τι θετικό και να κολλάμε στο αρνητικό. Είναι το γνωστό ρητό με το μισοάδειο και το μισογεμάτο ποτήρι. Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις δύσκολες καταστάσεις που εμφανίζονται απροσδόκητα στη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπεις μία δύσκολη κατάσταση, αλλάζει και η ίδια η κατάσταση.
- ΔΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με εσένα νικητή. ΟΡΑΜΑΤΙΣΟΥ, ΠΙΣΤΕΨΕ και ΚΑΝΕ ΤΟ. Κι όμως, η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και καταστροφής, τις περισσότερες φορές κρίνεται στις λεπτομέρειες. Και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η ψυχολογία. Αυτοί που έχουν την ψυχολογία του νικητή είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος θα νικήσουν.
-
Δημιούργησε τις σωστές εικόνες
Η δημιουργία εικόνων θέτει σε λειτουργία τo κέντρo κίνησης του εγκεφάλου, γεγονός που, με τη σειρά του, σε βοηθά να πετύχεις πιο εύκολα τους στόχους σου. Δεν μιλάμε, φυσικά, για τη δημιουργία μιας οποιασδήποτε εικόνας, αλλά μιας εικόνας στην οποία εμφανίζεσαι να πετυχαίνεις τον στόχο σου όπως ακριβώς θέλεις. Κάνοντας κάτι τόσο απλό για καιρό, σε βάθος χρόνου θα νιώσεις να ανεβαίνει όχι μόνο η αυτοπεποίθησή σου αλλά – κυρίως – η απόδοσή σου σε αυτό που κάνεις.
Αν, πάλι, υπάρχει κάποιος άλλος που σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου (κάποιος ανταγωνιστής στον χώρο εργασίας σου – ο Djokovic, αν είσαι ο Federer), προσπάθησε να τον εντάξεις στην εικόνα που δημιουργείς μέσα στο κεφάλι σου. Κερδίζοντας τον αντίπαλο πρώτα μέσα στο κεφάλι σου, να είσαι σίγουρος πώς, και στην πραγματικότητα, θα τον κερδίσεις μιαν ώρα αρχύτερα…
-
Μάθε να είσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία, έχουν την ιδιότητα να σε καθιστούν επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, όταν αποτελείς το αντικείμενο της αποθέωσης ή της σκληρής κριτικής του κοινωνικού περίγυρου, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό. Έτσι, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και όχι στον εκάστοτε στόχο. Όταν το διακύβευμα είναι σημαντικό, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παρασυρθεί από τις προσδοκίες και από την κριτική των γύρω σου. Συγκεντρώσου, απάλλαξε το μυαλό σου από τα «βαρίδια» κι εστίασε την προσοχή σου στον τελικό στόχο.
Θα ήθελες να έχεις και εσύ ψυχολογία νικητή, αλλά δεν ξέρεις πώς να το πετύχεις;