Η ψυχολογία των διακοπών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η ψυχολογία των διακοπώνΟι διακοπές αποτελούν ευκαιρία ξεκούρασης από τη βαρετή και κουραστική καθημερινότητα. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται πάντα με αυτόν τον τρόπο. Σκέφτεστε συνεχώς και απασχολείτε το μυαλό σας με πράγματα που σας επιβαρύνουν με στρες και άγχος. Πώς μπορούμε να πετύχουμε ηρεμία της σκέψης; Το flowmagazine.gr σας παρουσιάζει μια σειρά από συμβουλές για να τα καταφέρετε.

Μιλήστε διαφορετικά στον εαυτό σας

Δεν μπορείτε να ελέγχετε ούτε τις αυθόρμητες σκέψεις σας, ούτε ορισμένες από τις ιδέες ή τις εικόνες που φτιάχνετε στο μυαλό σας. Πρόκειται για τον εσωτερικό τρόπο έκφρασής σας. Οι αρνητικές σκέψεις κερδίζουν έδαφος και είναι βλαβερές. Αντικαταστήστε τις με θετικές για να έχετε και θετικό αντίκτυπο στο σώμα σας.

Νέος κύκλος

Γνωρίστε νέους ανθρώπους, που να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφορετικοί από εσάς. Τα νέα άτομα σας δίνουν νέα εικόνα για την πραγματικότητα και τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Απορροφήστε ότι μπορείτε από τα άτομα που θα γνωρίσετε και θα έρθετε σε επαφή.

Διώξτε κάθε αντιπερισπασμό

Εκτός από τις αρνητικές σκέψεις που πρέπει να αποφεύγετε, διώξτε κάθε τι που μπορεί να σας οδηγήσει σε αυτές. Για παράδειγμα δοκιμάστε να αφήσετε κλειστό το τηλέφωνό σας, που πιθανώς να σας συνδέει με την καθημερινότητά σας. Επίσης προσπαθήστε να κρατάτε μόνο τις καλές ειδήσεις και γνώμες στις διακοπές σας, για να μην «χαλάτε» την καθημερινότητά σας.

Ανακαλύψτε τον εσωτερικό σας πλούτο

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορείτε κάλλιστα να ασχοληθείτε με τα χόμπυ. Με τον όρο δημιουργικότητα αναφερόμαστε σε έναν αξιόλογο συνδυασμό υγείας και ξεκούρασης. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να προσφέρουν ικανοποίηση και ηρεμία. Όλοι κρύβουμε κάποιον θησαυρό μέσα μας και πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον βγάλουμε στην επιφάνεια.

Ξαναγίνετε παιδί

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας δώστε παιδικό τόνο στις διακοπές σας. Απολαύστε τον ελεύθερό σας χρόνο όπως όταν ήσασταν παιδιά και εξερευνούσατε τα πάντα. Ανακαλύψτε τη φύση, παίξτε, τρέξτε και περιπλανηθείτε χωρίς να σκεφθείτε τι θα πουν οι γύρω σας ή ο οποιοσδήποτε.

Ο εαυτός σας

«Κόψτε» όσο μπορείτε τις γέφυρες με τον έξω κόσμο και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα μετά το πρωινό μπάνιο κάντε ό,τι σας αρέσει. Οι συγκεκριμένες ημέρες είναι αποκλειστικά για εσάς και πρέπει να τις απολαύσετε. Ακούστε μουσική, χορέψτε και γενικά κλείστε την πόρτα σε όσους δεν επιθυμείτε χωρίς τύψεις.

Ρυθμίστε το χρόνο σας

Αν θέλετε να μείνετε σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τα ωράρια της πόλης στις διακοπές. Μην βάλετε πρόγραμμα. Κάντε απλά ό,τι θέλετε και όποτε το θέλετε. Οι διακοπές σας είναι διάστημα για να μην αναλαμβάνετε ή να ζητάτε ευθύνες.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr