Η «ψυχολογία» της ανεργίας

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ας θυμηθούμε λίγο την περίοδο που τελειώναμε το πανεπιστήμιο και ήμασταν γεμάτοι όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον μας, τότε που όλοι μας εύχονταν «καλή σταδιοδρομία».  Πόσο εκτός πραγματικότητας φαντάζουν όλα αυτά τώρα.  Θυμάμαι και στην δική μου εποχή ήταν δύσκολα να βρεις δουλειά, τώρα όμως είναι σχεδόν ακατόρθωτο όχι μόνο να βρεις εργασία, αλλά και να διατηρήσεις αυτή που έχεις.

Στην εποχή της κρίσης λοιπόν, αυξήθηκε δραματικά η ανεργία σε όλες τις ηλικίες και μας επηρέασε όλους αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο.  Φυσικά όχι ότι δεν είχαμε ψυχολογικά θέματα πριν, απλώς όλη αυτή η κατάσταση τα έφερε στην επιφάνεια και τα μεγέθυνε.  Το γνωρίζουμε όλοι από πρώτο χέρι πως αν είσαι χωρίς εργασία στην παραγωγική σου ηλικία είναι άδικο και σε πληγώνει, σε κάνει να νιώθεις άχρηστο μέλος της κοινωνίας, επειδή δεν μπορείς να προσφέρεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση της ψυχολογίας μας

Τα πράγματα όμως, έχουν και μια άλλη όψη, πιο θετική, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να την δούμε.  Ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ άχρηστος, γιατί δεν μας καθορίζει ως προσωπικότητες το επάγγελμά μας και μόνο, αλλά η συνολική μας υπόσταση.

  • Υπάρχουν άνθρωποι που δεν εργάζονται και βρήκαν άλλες διεξόδους να διοχετεύσουν τις γνώσεις, το ταλέντο και την ενεργητικότητά τους.
  • Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν παρέμειναν στο σπίτι, αλλά δραστηριοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους.
  • Τα παραδείγματα πολλά, μπορούμε να γραφτούμε στο δημοτικό γυμναστήριο (που είναι σαφώς πιο οικονομικό από τα ιδιωτικά), μπορούμε να γραφτούμε σε ομάδες που διοργανώνουν εξορμήσεις στην πόλη με τα ποδήλατα.
  • Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν γίνει μέλη σε διάφορους συλλόγους και προσφέρουν την παρέα τους σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή μαθαίνουν σε παιδιά πρόσφυγες την ελληνική γλώσσα.
  • Ακόμη όμως και να μην θέλουμε να βγούμε από το σπίτι μας, υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούμε να ασχοληθούμε.

Η «ψυχολογία» της ανεργίας

  • Να ξεκινήσουμε το διάβασμα, να μάθουμε μια ξένη γλώσσα online (που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε δουλειά αργότερα) ή να αναπτύξουμε την καλλιτεχνική μας φύση.
  • Πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν κοσμήματα, πλέκουν ή ζωγραφίζουν και αυτό μπορεί να τους αποφέρει έσοδα.
  • Κάποιοι άλλοι παρακολούθησαν μαθήματα υπολογιστών και πήραν την πιστοποίηση που χρειάζεται πλέον στις περισσότερες δουλειές.
  • Επίσης, υπάρχουν γνωστοί μου που αξιοποίησαν την κλίση που είχαν στην μαγειρική και κατάφεραν να στήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση μέσω του διαδικτύου.

Στη ζωή όταν περνάμε μια δύσκολη περίοδο δεν υπάρχει μόνο το μαύρο χρώμα, υπάρχουν και άλλα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τα ανακαλύψουμε.  Ξέρω πως είναι δύσκολο, να ξυπνάς χωρίς αντικείμενο εργασίας, να παρακολουθείς όλη μέρα σειρές και να περιμένεις να σχολάσουν οι φίλοι σου να πάτε για καφέ.  Για αυτές τις ώρες όμως μιλάω που είναι δύσκολες και μας ρίχνουν σε μελαγχολία, ας σκεφτούμε πως είμαστε πολλοί, ας βιώσουμε και τα αρνητικά συναισθήματα γιατί μας ωριμάζουν, ας προχωρήσουμε όμως και παρακάτω.

Πάντα υπάρχει το παρακάτω και ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει μια καλή πρόταση, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μας σκέφτονται και με κάθε ευκαιρία μας το δείχνουν.  Σκέψου να χτυπήσει το τηλέφωνο και να σου προτείνουν εκδρομή σε φιλικό σπίτι, δεν χρειάζεται να ζητήσεις την άδεια κανενός.  Οι φίλοι μας μας υποστηρίζουν και δεν θα σταματήσει αυτό ποτέ, γιατί δεν είμαστε η δουλειά μας, είμαστε ένα σύνολο από χαρακτηριστικά.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…