Η ψυχική υγεία ως κινητήρια δύναμη της ζωής μας

Συντάκτης: Απόστολος Σαμακοβλής

Ίσως η ψυχική υγεία να αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι του εαυτού μας για μια υγιή παρουσία στο κοινωνικό σύνολο. Ίσως, μάλιστα, να πρόκειται για το πιο ευάλωτο σημείο μας, εκείνο το οποίο, άπαξ και κλονιστεί, θα μας οδηγήσει μαθηματικά στην κατάρρευση.

Με την εξάπλωση του διαδικτύου και την εμφάνιση τόσων ψυχολόγων του πληκτρολογίου, ο όρος αυτός καθ’ εαυτός τείνει να παρεξηγηθεί.

Η σημασία του όρου «ψυχική υγεία»

Σύμφωνα με το Medical News Today, με τον όρο «ψυχική υγεία» αναφέρουμε οτιδήποτε αφορά τη νοητική, την κοινωνική και τη συναισθηματική μας ευημερία.

Με απλά λόγια, με τα λόγια ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, αλλά έχει μιλήσει με πολλούς ανθρώπους της ιατρικής, η ψυχική υγεία είναι το καύσιμο το οποίο χρειάζεται η μηχανή που ονομάζεται Άνθρωπος για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Εύλογα, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: «Μα καλά, το καύσιμο για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε δεν είναι το φαγητό μας; Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την παρομοίωση, όπου σαν μηχανές θα τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας, τότε δεν θα έπρεπε στη θέση του καυσίμου να βάλουμε τη στερεά τροφή; Υγρή για τις μηχανές, στερεή για τους ανθρώπους;»

Ναι, η τροφή ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Χωρίς φαγητό αναπόφευκτα κάποτε θα πάψουμε να ζούμε. Όμως, όταν σταματάμε να τρώμε σταδιακά, ενώ έχουμε μια φυσιολογική καθημερινότητα, για κάποιους ρουτίνα, τι ή ποιος φταίει;

Επίσης, όταν έχουμε μια αναποδιά, όταν συναντούμε ένα εμπόδιο στο μονοπάτι μας και ξεκινάμε να καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού, τι ή ποιος φταίει;

Η ψυχική υγεία ως κινητήρια δύναμη της ζωής μας

Κίνητρο για ζωή

Η ψυχική υγεία είναι εκείνο που παρακινεί τον καθένα από εμάς να συνεχίσει τη ζωή του με τον Άλφα, τον Βήτα ή τον Γάμα τρόπο που έχει επιλέξει. Όντας ψυχικά υγιείς θα προχωρήσουμε μπροστά. Όντας ψυχικά ασθενείς όλο και περισσότερο θα βρίσκουμε αφορμές και δικαιολογίες για να παραιτούμαστε από τη ζωή. Το παράδειγμα με το φαγητό και το καύσιμο είναι απλώς ενδεικτικό για να τονίσουμε την πραγματική σημασία που έχει η υγεία μας, η ψυχική υγεία μας εν προκειμένω, ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον κόσμο, να υπάρχουμε τόσο σε αρμονία με τους υπόλοιπους ανθρώπους όσο και με τη φύση ολόκληρη.

Από την άλλη, πολλοί θεωρούν τέτοιες απόψεις πολύ ελεύθερες και «γραμμένες στο πόδι». Λόγια που δεν οδηγούν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα και λέγονται και γράφονται απλώς για να λεχθούν και να γραφούν. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε τον οποιονδήποτε· εμείς γράφουμε και συμπεραίνουμε.

Συμπέρασμα

Ίσως θα πρέπει να βάλουμε την «τροφή της ψυχής μας» στο μενού μας, διότι έχουμε φθάσει σε αυτό το χρονικό τέλμα. Ίσως, επίσης, να πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε βουλιμικά και να δρούμε αναλόγως.

Ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να πεινάμε για στερεά ή υγρή τροφή και να αρχίσουμε να αποζητούμε τη μορφή τροφής που θα γεμίσει την ψυχή μας και, αυτομάτως, θα βελτιώσει και την υγεία μας. Επειδή η ψυχική υγεία μας είναι σημαντική, είναι η κινητήρια δύναμη για την αρχή των πάντων.

Συντάκτης: Απόστολος Σαμακοβλής,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.