Η πρώτη πόλη-δάσος στην Κίνα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι καινούργιο για τα δεδομένα της Κίνας. Το 2016 όμως, το κρατικό κοινοβούλιο της χώρας προχώρησε στην αποκάλυψη ενός πρωτόγνωρου και καινοτόμου project – μίας δασικής πόλης με παράξενα και περίεργου σχήματος κτίρια που στοχεύουν σε μία πιο οικονομική, πράσινη και όμορφη πόλη.

Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Stefano Boeri για μία καινούργια «πράσινη» πόλη, η οποία θα καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου Vertical Forest στο Μιλάνο – δύο αστικών ουρανοξυστών καλυμμένων με φυτά και δέντρα, που ολοκληρώθηκαν το 2014 και απομακρύνουν 15 με 17,5 τόνους αιθάλης από την ατμόσφαιρα ετησίως.

Για πρώτη φορά στην Κίνα – και γενικότερα στον κόσμο – ένας πρωτοπόρος αστικός οικισμός θα συνδυάζει την πρόκληση για ενεργειακή αυτονομία και τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας με την πρόκληση για αύξηση της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Κίνα, λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και τη Σανγκάη – χάρη στον πολλαπλασιασμό των φυτικών και βιολογικών αστικών επιφανειών. «Αυτό είναι το πρώτο πείραμα αστικού περιβάλλοντος που προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με τη φύση», αναφέρει ο Stefano Boeri. «Πιστεύω πραγματικά πως ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε την κλιματική αλλαγή είναι να φέρουμε τα δάση στις πόλεις», συνεχίζει ο αρχιτέκτονας.

Η δασική πόλη θα χτιστεί στα βόρεια της πόλης Λίνζου (Linzhou), στην ηπειρωτική περιοχή Κουανγκσί (Guangxi) που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κίνας, δίπλα στον ποταμό Liu. Η πόλη θα συνδεθεί με τη Λίνζου μέσω μίας σιδηροδρομικής γραμμής, θα φιλοξενήσει πολλές αστικές περιοχές, εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα. Η πρώτη πόλη-δάσος θα διαθέτει γραφεία, σπίτια και ξενοδοχεία, δύο σχολεία και ένα νοσοκομείο, όλα καλυμμένα από φυτά και δέντρα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 κατοίκους, να απορροφήσει 10.000 τόνους καυσαερίου και 57 τόνους ρύπων ανά έτος και θα μπορεί να παράγει περίπου 900 τόνους οξυγόνου.

Η πόλη θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ενεργειακά αυτόνομου αστικού περιβάλλοντος˙ γεωθερμική ενέργεια για τον εσωτερικό κλιματισμό και ηλιακά πάνελ στις οροφές των κτιρίων για τη συγκέντρωση ανανεώσιμης ενέργειας.

Η σπουδαία καινοτομία του project έγκειται στην παρουσία φυτών και δέντρων πάνω σε κάθε κτίριο. Η πόλη θα έχει συνολικά 40.000 δέντρα και περίπου 1 εκατομμύριο φυτά, 100 και πλέον ειδών. Η εξάπλωση των δέντρων, όχι μόνο στα πάρκα, στους κήπους και κατά μήκος των δρόμων, αλλά και στις προσόψεις των κτιρίων, θα επιτρέψει στην ενεργειακά αυτόνομη πόλη να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα (απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και σκόνη 57 τόνων ετησίως), να μειώσει τη θερμοκρασία, να δημιουργήσει φράγματα ήχου και να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα των ζωντανών ειδών, δημιουργώντας το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για τα πουλιά, τα έντομα και τα μικρά ζώα που θα ζουν στην περιοχή.

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…