Η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου είναι γεγονός!

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια γωνιά γης στη σκιά των Ιμαλαΐων, ανάμεσα σε βουδιστικά μοναστήρια και παραμυθένιες πλαγιές, κατάφερε να γίνει πλήρως «οργανική», βρίσκοντας όλες τις απαντήσεις στη φύση.

Η περιοχή ντζονγκου ακόμη κοιμάται μέσα στο πέπλο μιας πυκνής πρωινής ομίχλης όταν το κελάηδημα των πουλιών σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούργιας μέρας. Ο ήλιος θα κάνει τη βόλτα του πάνω από αυτές τις ψηλές κορυφές μόνο μερικές ώρες αργότερα, ανακαλύπτοντας την πασπαλισμένη με χιόνι σιλουέτα του Κανγκτσενγιούνγκα, της τρίτης ψηλότερης κορυφής στον κόσμο.

Ένας παράδεισος επί γης

«Αυτό το βουνό είναι ιερό σε όλους τους Λέπτσας, πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργηθεί από το χιόνι του», εξηγεί ο Τένζινγκ Λέπτσα, ένας 41χρονος, μικρής κλίμακας αγρότης και περιβαλλοντικός ακτιβιστής. «Όταν κάποιος από εμάς πεθαίνει, όπου και αν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στον κόσμο, η ψυχή του ταξιδεύει πίσω σε αυτό το βουνό». Οι Λέπτσας –οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της περιοχής– ονόμαζαν την πολιτεία της Σίκκιμ «Nye-mae-el», δηλαδή «παράδεισο». Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλο όνομα γι’ αυτό το πρώην ανεξάρτητο βασίλειο των 610.000 ανθρώπων, που είναι φωλιασμένο ανάμεσα στις κορυφές των Ιμαλαΐων, το Νεπάλ, το Μπουτάν και το Θιβέτ.

Ο Τενζίνγκ Λέπτσα, αγρότης και περιβαλλοντικός ακτιβιστής, δουλεύει στο χωράφι του, στο οποίο καλλιεργεί βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Πριν από μερικά χρόνια, ο Τένζινγκ ένιωσε το κάλεσμα της μαγευτικής πατρίδας του. Άφησε πίσω του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο ποδόσφαιρο στην Καλκούτα και τις ανέσεις της αστικής ζωής, και γύρισε πίσω στην Ντζόνγκου, με σκοπό να ασχοληθεί με τη γεωργία. «Ο βιομηχανοποιημένος κόσμος έχει ακολουθήσει το μονοπάτι της προόδου, αλλά σήμερα ακόμα και οι Δυτικοί προσπαθούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους», εξηγεί ενώ κάθεται στην ξύλινη βεράντα του, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και λαμπερά μανταρίνια.

Η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου είναι γεγονός!

Ο Τένζινγκ ήταν αυτός που, μόλις επέστρεψε, ενθάρρυνε τους άνεργους νέους της περιοχής να ασχοληθούν με τη γεωργία, και ήταν αυτός που ανέλαβε την προώθηση αλλά και την πώληση των νόστιμων φυσικών προϊόντων της Ντζόνγκου. Σήμερα είναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους πολίτες της περιοχής και η προσωποποίηση του εναλλακτικού μονοπατιού προς την ανάπτυξη που έχει ακολουθήσει η Σίκκιμ.

Σίκκιμ: η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου

Το 2016, η Σίκκιμ έγινε η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου, με δηλωμένο στόχο την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, του εύθραυστου οικοσυστήματος και της πλούσιας βιοποικιλότητάς της, ώστε να εξασφαλίσει μια πιο υγιεινή ζωή για τους ανθρώπους της. Ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2003, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσύρθηκαν τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, εκπαιδεύτηκαν οι αγρότες στη βιολογική γεωργία και δημιουργήθηκαν λάκκοι κομποστοποίησης σε όλη την πολιτεία. Σήμερα, όλα τα 188.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι πιστοποιημένα βιολογικά και η εισαγωγή και η χρήση χημικών απαγορεύονται αυστηρά. Ο κόσμος ψάχνει εδώ και καιρό για μια βιώσιμη εναλλακτική στη βιομηχανική γεωργία και το μακροπρόθεσμο στοίχημα της Σίκκιμ είναι ένα παράδειγμα που εμπνέει και μπορεί να διαμορφώσει μια νέα, πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου είναι γεγονός!

Εντατική καλλιέργεια: υπεύθυνη για το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

Η εντατική καλλιέργεια, που για καιρό δοξαζόταν για την αποτελεσματικότητά της να θρέφει τον πλανήτη σε προσιτές τιμές, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κατηγορείται για το κρυφό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος των μονοκαλλιεργειών, των καλλιεργειών υψηλής απόδοσης και των χημικών βοηθημάτων. Είναι ο τομέας που χρεώνεται το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να στοιχήσει 80 εκατ. θέσεις εργασίας


Λιπάσματα και φυτοφάρμακα έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των μελισσών και άλλων εντόμων που επικονιάζουν, έχουν πλήξει την άγρια ζωή και έχουν προκαλέσει μαζική ρύπανση των υδάτων και εξάντληση των εδαφών.

Με περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη και περιορισμένες σοδειές, η Σίκκιμ δεν θα μπορέσει ποτέ να θρέψει τον πλανήτη, αλλά το μοντέλο της, που βασίζεται στη διασύνδεση –και όχι στον ανταγωνισμό– μεταξύ ανθρώπου και φύσης, θα μπορούσε να καθορίσει τον δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή μάς αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

Η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου είναι γεγονός!

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν την αύξηση του πληθυσμού της άγριας ζωής και των μελισσών, και την αναζωογόνηση του εδάφους της Σίκκιμ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της βιολογικής επανάστασης. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σίκκιμ διαπίστωσε πως οι τοπικές καλλιέργειες συνέβαλαν στην αύξηση του πληθυσμού κάποιων συγκεκριμένων ειδών πεταλούδας, πράγμα που αποδεικνύει ότι η βιολογική γεωργία και η άγρια βιοποικιλότητα μπορούν να συνυπάρξουν και να είναι αμοιβαία επωφελείς.

Η νέα πορεία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους

Η βιολογική γεωργία είναι πιο περίπλοκη και απαιτεί περισσότερη δουλειά από τη συμβατική γεωργία, οι σοδειές είναι φτωχότερες και εξαρτώνται από την εποχή. Οι τοπικές αρχές έχουν εντοπίσει τέσσερις κερδοφόρες καλλιέργειες (τζίντζερ, φαγόπυρο, κουρκουμάς, κάρδαμο) που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις εξαγωγές της Σίκκιμ, αλλά η πολιτεία στερείται των υποδομών, όπως αποθήκες με σύστημα ψύξης, μονάδες επεξεργασίας και ένα αξιόπιστο σύστημα μεταφορών, έτσι ώστε να μπορέσει να εξάγει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της με επιτυχία. Οι περισσότεροι γεωργοί αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους στα ίδια σημεία και στην ίδια τιμή με τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά.

Μπορεί να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί μια λειτουργική υλικοτεχνική αλυσίδα, αλλά η κατάσταση σιγά σιγά βελτιώνεται. Αυτόν τον καιρό τα πεντανόστιμα πορτοκάλια της Ντζόνγκου πωλούνται μέχρι την Καλκούτα και το Δελχί, ενώ επενδυτές από πολλές χώρες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…