Η προδοσία στις σχέσεις

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη

Μερικά από τα βασικότερα συστατικά στοιχεία των σχέσεων είναι η αμοιβαία ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία. Για αυτό μια προδοσία σε μια σχέση στην οποία το άτομο θεωρούσε ότι μπορεί να βασιστεί στον σύντροφό του, είναι ένα από τα σοβαρότερα ψυχικά τραύματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις θέματα εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σου και πώς να τα αντιμετωπίσεις


Όταν βέβαια μιλάμε για προδοσία δεν μιλάμε για περιπτώσεις μονόπλευρου έρωτα ή για σχέσεις στις οποίες επένδυε μόνο ο ένας σύντροφος. Ωστόσο, το να ορίσει κανείς τι ακριβώς σημαίνει προδοσία σε μία διαπροσωπική σχέση είναι σύνθετο. Παρότι, στον νου των περισσότερων η προδοσία μπορεί να θεωρείται ως συνώνυμη με την απιστία, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Η απιστία από έναν σύντροφο που είχε συμφωνήσει να εισέλθει σε μία μονογαμική σχέση, αποτελεί ταυτόχρονα και προδοσία, ωστόσο δεν πρέπει να περιορίζουμε την προδοσία στην απιστία. Η προδοσία είναι κάτι γενικότερο, και θα λέγαμε πως συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος γκρεμίζει τη σχέση που είχαν οικοδομήσει πάνω στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, καθώς παραβιάζει τους όρους και τις προσδοκίες που είχαν θέσει από κοινού με τον σύντροφό του. Επομένως, σε κάθε σχέση η προδοσία μπορεί να εκδηλωθεί και με διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα σε μια σχέση προδοσία μπορεί να είναι το άτομο να επιλέγει να μην περνάει με τον σύντροφό του τον χρόνο που του υποσχέθηκε, και σε μία άλλη ο ένας σύντροφος να ανακαλύψει ότι ο άλλος δεν ήταν τόσο ειλικρινής όσο πίστευε και του έκρυβε πράγματα. Σίγουρα, η χειρότερη μορφή προδοσίας είναι το ψέμα, αλλά συχνά και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τον άνθρωπο που έχει επενδύσει κανείς να μοιραστεί το μέλλον του μπορεί να αποτελέσει μορφή προδοσίας.

Ο προδομένος σύντροφος, αφού ανακαλύψει την αλήθεια, είναι δύσκολο να απαλύνει τις πληγές και να ξεπεράσει τον πόνο που νιώθει. Ακόμα κι αν επιλέξει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον ίδιο σύντροφο ή επιχειρήσει να συνεχίσει τη ζωή του, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει γενικότερα την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους και να είναι καχύποπτος, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ενεργοποιήσει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέση αυτοεκπληρούμενης προφητείας με την κατάθλιψη… την επικοινωνία, τις ερωτικές μας σχέσεις


Για αυτό είναι σημαντικό ο προδομένος σύντροφος να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να αφουγκραστεί το τραύμα του. Φυσικά, η προδοσία είναι ένα από τα συναισθήματα που δύσκολα μεταβολίζονται, και ακόμα δυσκολότερα μετατρέπονται σε κάτι θετικό. Ωστόσο, αρχικά καλό θα ήταν ο προδομένος σύντροφος να προσπαθήσει να αναζητήσει τα αίτια της προδοσίας. Ακόμα κι να ακούγεται οξύμωρο, εάν καταφέρει και βρει και τις δικιές του ευθύνες σε αυτό που του συνέβη, αυτό ίσως τον βοηθήσει να το προσπεράσει, αφού έτσι θα μετριάσει το αίσθημα της αδικίας που νιώθει.

Συνήθως, οι άνθρωποι μας δείχνουν κάποια σημάδια για το ποιόν τους, όμως εμείς επειδή θεωρούμε πως βιώνουμε ευφορία μαζί τους επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε σε αυτά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημάδια ότι κάποιος είναι χειριστικός άνθρωπος


Ακόμα όμως κι η εκ των υστέρων επεξεργασία τους πιθανόν να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμπεριφορά του άλλου δεν εμφανίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία, κι έτσι να σταματήσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν θύμα. Εάν για παράδειγμα, ανακαλύψαμε πως το Σαββατοκύριακο που νομίζαμε πως δεν βρεθήκαμε με τον σύντροφό μας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αυτός τελικά ήταν έξω με φίλους του, θα βοηθήσει εμάς να αναρωτηθούμε μήπως πιέζαμε τον σύντροφό μας να περνάει υπερβολικό χρόνο μαζί μας;

Μήπως ήμασταν υπερβολικά εύπιστοι με τον σύντροφο, ενώ εκείνος μας ανέφερε συχνά δικαιολογίες για να μην βλεπόμαστε;

Μήπως δεν θέλαμε να παραδεχθούμε ότι εκείνος δεν έδειχνε την ίδια επιθυμία με εμάς να βρισκόμαστε;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχουμε δυο επιλογές στη ζωή: Ή να σκαρφιζόμαστε δικαιολογίες ή να προοδεύουμε


Την αναζήτηση των ευθυνών που μας αναλογούν δεν την κάνουμε για να δικαιολογήσουμε τον άλλον και να κατηγορήσουμε εμάς, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να μην κοροϊδεύουμε και να μην ματαιώνουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, προκειμένου να μην μας κοροϊδεύουν κι οι άλλοι.

Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη που τρέφουμε γενικά προς τις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο δύσκολο κι αν είναι να ξανά εμπιστευτούμε αφού ένα άτομο που το εμπιστευόμασταν πραγματικά μας πλήγωσε, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό που μας συνέβη: συνειδητοποιώντας ότι αυτό που έγινε δεν σημαίνει πως δεν αξίζουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη, και ότι υπάρχουν εκεί έξω άτομα πρόθυμα να μας δώσουν αυτό που μας αξίζει.

Υπάρχουν και εκείνα τα άτομα που υποστηρίζουν πως για να νιώσουν καλύτερα πρέπει να ανταποδώσουν στον σύντροφο τα αρνητικά συναισθήματα που τους προξένησε, όχι για να το εκδικηθούν αλλά για να αισθανθούν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη και λυτρώθηκαν. Φυσικά, κάτι τέτοιο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ανήθικο, αφού, εκτός από το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο σύντροφος να διέπραξε την προδοσία εν αγνοία του, δεν υπάρχει τρόπος να οριστεί τι είδους δικαιοσύνη αξίζει σε κάποιον που παρέβη “τους νόμους της καρδιάς”. Επομένως, ίσως ο καλύτερος τρόπος να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι να συζητήσουμε μαζί του και να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε τους λόγους που μας προξένησε το αίσθημα της προδοσίας. Εάν πρόκειται όντως για άτομο που άξιζε, όλα τα υπόλοιπα θα τα κανονίσει η συνείδησή του.

Μετά από αυτό, είτε επιλέξουμε να κάνουμε μια νέα αρχή είτε θελήσουμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στο άτομο που μας πλήγωσε, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε σημείο που να μην νιώθουμε πια αρνητικά συναισθήματα για το άτομο που πυροδότησε αυτή την αλλαγή. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να συγχωρήσουμε το άτομο που πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, όμως το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να θυμόμαστε αυτή τη θλιβερή περίοδο, διατηρώντας τουλάχιστον ουδέτερα συναισθήματα.

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.