Η πραγματικότητα των ξύλινων κουφωμάτων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η πραγματικότητα των ξύλινων κουφωμάτωνΗ επιλογή κουφωμάτων για το νέο σπίτι ή την αναδιαμόρφωση του χώρου επηρεάζεται συνήθως από την εμφάνιση. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε κουφώματα, παντζούρια, τέντες με βάση το προσωπικό γούστο. Μια ολόκληρη βιομηχανία είναι χτισμένη γύρω από το παράθυρο. Η εμφάνιση ενός παραθύρου είναι μια συγκεχυμένη πρόταση. Ωστόσο, η απόδοση και το κόστος είναι απόλυτη. Πρόκειται για σημαντικές αξίες που αξίζουν προσεκτική εξέταση.

Θέματα ενέργειας

Οι καταναλωτές γοητεύονται από την τιμή. Αλλά το κόστος εξαρτάται πραγματικά από την ανθεκτικότητα και την απόδοση. Τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα εξοικονομούν χρήματα κάθε μήνα. Πράγματι, σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε ένα μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η αντοχή είναι κρίσιμα στοιχεία του κύκλου ζωής.

Αν μπορούσαμε να δούμε την ενεργειακή απώλεια, όπως βλέπουμε το χρώμα και το σχήμα, η ενεργειακή απόδοση θα βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας επιθυμιών μας κατά την επιλογή κουφωμάτων. Ένα μέσο σπίτι μπορεί να χάσει το 30% της θερμότητας από τα παράθυρά του. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία γύρω από την κατασκευή παραθύρων βελτιώνεται αλματωδώς. Η επιλογή ενεργειακών αποδοτικών παραθύρων είναι οικονομικά αποδοτική σε οποιοδήποτε κλίμα. Η περίοδος αποπληρωμής για την επιλογή ενεργειακά αποδοτικών μονάδων κυμαίνεται από 2 έως 10 έτη.

Τα οφέλη των ξύλινων κουφωμάτων

Μακράν, τα πιο δημοφιλή και ευρέως διαθέσιμα κουφώματα είναι από ξύλο και βινύλιο. Το αλουμίνιο φαίνεται να κατέχει την 3η θέση. Η κυριαρχία των ξύλινων κουφωμάτων είναι γεγονός στις νέες κατασκευές, κρατώντας μια θέση 53% έως 27% της αγοράς πάνω από το βινύλιο.

Η πραγματικότητα των ξύλινων κουφωμάτωνΠερίπου το 25% της έκτασης ενός παραθύρου αντιπροσωπεύεται από το πλαίσιό του. Έτσι το υλικό του πλαισίου θα πρέπει να είναι θερμικά μη αγώγιμο. Για το μεγαλύτερο μέρος, το ξύλο και βινύλιο αποδίδουν εξίσου καλά. Η κορυφαία ποιότητα του υλικού και των καιρικών συνθηκών πρέπει να ληφθούν υπόψη για να περιοριστεί η διαρροή του αέρα. Κοιτάξτε προσεκτικά αυτή τη λεπτομέρεια. Η ανθεκτικότητα είναι σημαντική

Υπάρχουν μια σειρά από οφέλη για την επιλογή ξύλινων κουφωμάτων έναντι άλλων υλικών όπως το PVC ή το αλουμίνιο.

Φιλικά προς το περιβάλλον. Ως ένα φυσικό υλικό, τα ξύλινα κουφώματα είναι αυτόματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι ανθρωπογενείς επιλογές, όπως το μέταλλο ή το PVC, ειδικά εάν το ξύλο προέλευσης είναι βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δέντρα έχουν μεταφυτευτεί για να αντικαταστήσουν την ξυλεία.

Φυσική μόνωση. Το ξύλο είναι ένα φυσικό μονωτικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι τα ξύλινα κουφώματα βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας μέσα στο σπίτι σας, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του νοικοκυριού σας, κρατά το σπίτι σας ζεστό και μειώνει τους λογαριασμούς των καυσίμων σας.

Μακράς διαρκείας. Αν συντηρηθούν σωστά, τα ξύλινα κουφώματα μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή και να αντισταθούν στη φθορά.

Γνησιότητα. Ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού σας και την ιστορία, τα ξύλινα κουφώματα διατηρούν την αυθεντικότητα του κτηρίου και την αξία. Εάν αντικαταστήσετε τα πλαίσια με PVC, για παράδειγμα, το κτήριο έχει εκσυγχρονιστεί. Για ιστορικούς χώρους, αυτή η νέα εμφάνιση μειώνει τις τιμές και εμποδίζει τις τοπικές παραδόσεις. Είναι κρίσιμο να αντικαταστήσετε τα ξύλινα παράθυρα με το ίδιο υλικό για να κρατήσετε τις τιμές των κατοικιών σταθερές.

Η διατήρηση των ξύλινων κουφωμάτων

Να θυμίσουμε ότι τα ξύλινα κουφώματα απαιτούν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, όπως τακτικά βαψίματα ή χρώση για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Η πραγματικότητα των ξύλινων κουφωμάτωνΠεριβάλλον

Μια πρόσφατη έκθεση της Greenpeace αναδεικνύει πολλά από αυτά τα ζητήματα και τα οφέλη που παρέχονται από την επιλογή ξύλινων κουφωμάτων.

«Η παραγωγή και διάθεση PVC κουφωμάτων οδηγεί στην απελευθέρωση άκρως δηλητηριωδών χημικών ουσιών που απειλούν την υγεία. Η παραγωγή PVC περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι από τις δεκαπέντε πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που αναφέρονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξάλειψή τους. Η ξυλεία είναι μια βιώσιμη πηγή. Όσο η ξυλεία προέρχεται από σωστά διαχειριζόμενα δάση και λαμβάνεται μέριμνα για την επιλογή των συντηρητικών και των χρωμάτων, τα ξύλινα παράθυρα είναι μακράν η καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή.»

Πρόσθετα στοιχεία

  • Η ανάπτυξη και η παραγωγή ενός τόνου ξύλου απορροφά 1,7 τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα.
  • Ένας τόνος χάλυβα προσθέτει 1,2 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα.
  • Ένα τυπικό σπίτι από μέταλλο προσθέτει 4,5 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα, ισοδύναμο προς τις εκπομπές από την οδήγηση 22.500 χλμ.
  • Ένα τυπικό ξύλινο σπίτι απορροφά 9,5 τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα, ισοδύναμο με 47.500 χλμ οδήγησης.
  • Σε όλες τις δοκιμές τα ξύλινα κουφώματα είχαν μια διάρκεια ζωής τουλάχιστον διπλάσια από τα PVC.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…