Η πολύτιμη αξία του βιβλίου ως μέσο μεταφοράς σκέψεων

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Είναι γεγονός πως το βιβλίο διευκόλυνε τη μεταφορά σκέψεων και ιδεών μέσα στο διάβα της ανθρωπότητας. Αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για τη διάδοση της γνώσης, για την ψυχαγωγική εκπαίδευση του ανθρώπου και για τη γνώση του παρελθόντος.

Η αξία του βιβλίου

Το βιβλίο είναι ένα πιο έγκυρα και αξιόπιστα μέσα μεταφοράς εμπειριών, ιστορίας και γνώσεων τους τελευταίους αιώνες. Οι άνθρωποι αισθανόντουσαν ανέκαθεν την ανάγκη να μοιραστούν με άλλους τις σκέψεις τους, να δωρίσουν στις μελλοντικές γενεές κομμάτια του πολιτισμού του τότε, να κρατήσουν αθάνατα τα λογοτεχνικά έργα σπουδαίων συγγραφέων. Έτσι, η επιθυμία για όλα τα παραπάνω, δημιούργησε τα βιβλίο.

Προσφορά του βιβλίου στην ανθρωπότητα

Το βιβλίο αποτελεί μία πηγή αναρίθμητων καλών για την ανθρωπότητα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποια σπουδαία ευεργετήματά του, όπως:

  • Είναι πηγή γνώσης της Ιστορίας και του παρελθόντος. Αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο μετάδοσης πληροφοριών, γεγονότων, καταστάσεων.
  • Είναι ένας σπουδαίος τρόπος ψυχαγωγίας του ανθρώπου, ένας πιστός και πολύτιμος φίλος που πάντα μας ακούει, δε μας προδίδει και δε μας εγκαταλείπει ποτέ.
  • Δημιούργησε την ευκαιρία για την ανάπτυξη καινούργιων επαγγελμάτων σχετικών με αυτό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Κρατάει ζωντανό το έργο σπουδαίων φιλοσόφων, ποιητών και συγγραφέων μέσα στους αιώνες, μεταφέρει τη σκέψη και το έργο του αναλλοίωτο.
  • Καταπολεμάει τις προκαταλήψεις, την αμάθεια, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, τον φανατισμό, τις αβάσιμες θεωρίες και την τυφλή πίστη.
  • Βοηθάει τον άνθρωπο να καταπολεμήσει το αίσθημα της μοναξιάς, είναι ένα στήριγμα και μία βοήθεια για τις δύσκολες στιγμές και ένας αρωγός αισιοδοξίας, πίστης και ελπίδας.

Είναι γεγονός, το βιβλίο είναι ένα δώρο που πλουτίζει ηθικά και πνευματικά την ανθρωπότητα. Παρά όμως το γεγονός πως αποτελεί ένα όχημα για τη μεταφορά της γνώσης, πολλοί άνθρωποι το αποστρέφονται και το απαρνούνται. Διάφορες αιτίες της λυπηρής αυτής αντιμετώπισης είναι:

  • Το υλιστικό πνεύμα της σύγχρονης εποχής που αποστρέφεται κάθε τι πνευματικό.
  • Η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει δυσάρεστες αλλαγές στο χώρο του βιβλίου – στον τομέα της αγοράς, της συγγραφής, των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτό.
  • Έλλειψη ερεισμάτων για ενασχόληση με αυτό από την οικογένεια.
  • Ο σύγχρονος τρόπος εκπαίδευσης που δημιουργεί στο μαθητή την αίσθηση πως η μάθηση σχετίζεται με τη στείρα αποστήθιση και, ασυναίσθητα, του δημιουργεί αποστροφή για το βιβλίο γενικότερα.

Η αξία του βιβλίου είναι πανανθρώπινη, σημαντική, αστείρευτα ευεργετική για την ανθρωπότητα. Είθε όλοι κάποια στιγμή να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τα αστείρευτα ευεργετήματά του για τον άνθρωπο, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Και σε αυτό, καταλυτικό ρόλο οφείλουν να παίξουν η εκπαίδευση, η οικογένεια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…